Σε μια εποχή που οι φωνές για εναλλακτικές μορφές ενέργειας -αιολική, ηλιακή- πληθαίνουν και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη τα σχέδια τέτοιων μορφών έχουν υλοποιηθεί, είναι οπισθοδρομικό στην Ελλάδα εν έτει 2012 να μιλάμε για λιγνίτη, αδιαφορώντας για τα αποτελέσματα από την εξόρυξή του. Οταν όλοι μιλούν για την περίφημη «πράσινη ανάπτυξη», για προστασία του περιβάλλοντος, για τουριστική ανάπτυξη, για αγροτουρισμό, είναι άτοπο να μιλάμε για το λιγνίτη. Οταν σύσσωμη η τοπική κοινωνία της ευρύτερης περιοχής της Κορώνης τάσσεται εναντίον της εξόρυξης λιγνίτη, δεν μπορείς να αγνοήσεις τον παλμό της, τις επιθυμίες της αλλά και τον τρόπο που επέλεξε να ζήσει. Τα τελευταία γεγονότα που έζησε η ανθρωπότητα από την έκρηξη του πυρηνικού σταθμού στην Ιαπωνία, αποδεικνύουν ότι το ιδιωτικό κεφάλαιο που έχει διεισδύσει παγκοσμίως στον τομέα της ενέργειας, δεν έχει φραγμούς όσον αφορά τον σεβασμό των ανθρώπινων αξιών. Ισως ο λιγνίτης να αποτελεί για μερικούς κέρδος ή και εργασιακή διέξοδο. Και φυσικό είναι ο επιχειρηματίας, ιδιώτης ή μη, να αποφασίζει υπέρ του κέρδους, να θυσιάζει υπέρ του κέρδους, να σκέφτεται μόνο υπέρ του κέρδους. Κατανοώ βέβαια και όλες εκείνες τις φωνές των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας στον νομό μας, και καθημερινά αγωνίζονται για να επιβιώσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους. Τίποτα όμως δεν μπορεί να δικαιολογήσει την καταστροφή του περιβάλλοντος. Γιατί χωρίς υγιές περιβάλλον, στο μέλλον δε θα μπορέσει να υπάρξει ούτε η ζωή.
Ο Νομός Μεσσηνίας είναι ήδη πολύ επιβαρυμένος περιβαλλοντικά ώστε να αντέξει μια δραστηριότητα, όπως αυτή της εξόρυξης των επιφανειακών κοιτασμάτων λιγνίτη. Μια τέτοια δραστηριότητα θα έχει αναμφίβολα επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων ολόκληρης της περιοχής.
Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που ανακινείται το θέμα του λιγνίτη στην Μεσσηνία. Το 2005 θα κατασκευαζόταν εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή του Ακριτοχωρίου, σε απόσταση ελάχιστη από τη γραφική Φοινικούντα. Τότε ως βουλευτής Μεσσηνίας ήμουν ο μόνος που έθεσα στην διάθεση του πρωθυπουργού την παραίτησή μου ζητώντας να σταματήσει κάθε συζήτηση για το θέμα. Πράγματι μετά από τεράστιο προσωπικό αγώνα, και με τη συστράτευση όλων των φορέων του νομού και της θιγόμενης περιοχής επιτύχαμε την ακύρωση των σχεδίων που θα καταστρέφανε την περιοχή μας.
Σήμερα το θέμα επανέρχεται γι’ αυτό και αισθάνομαι την ανάγκη να διακηρύξω την έντονη ανησυχία μου για την ζωή, την υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος από το μεγάλο κίνδυνο που σηματοδοτεί η ενδεχόμενη άδεια λειτουργίας και εξόρυξης λιγνίτη στον τόπο μας. Θέλω να καταστήσω για άλλη μια φορά απολύτως σαφή την θέση μας: Είμαστε κάθετα αντίθετοι στο ενδεχόμενο εξόρυξης λιγνίτη από τα κοιτάσματα της ευρύτερης περιοχής της Κορώνης τα οποία σημειώστε είναι χαρακτηρισμένα στρατηγικής σημασίας αποθέματα. Η προστασία του μοναδικού φυσικού περιβάλλοντος της Μεσσηνίας και γενικότερα της Πελοποννήσου καθώς και η προστασία της δημόσιας υγείας είναι αδιαπραγμάτευτες. Αποτελούν την «κόκκινη γραμμή» από την οποία δεν υποχωρούμε.
Τα αποτελέσματα από την εξόρυξη λιγνίτη τα ξέρουμε. Η δημιουργία ανοιχτών ορυχείων εξόρυξης λιγνίτη θα καταστρέψει την τουριστική φυσιογνωμία περιοχής. Η ευρύτερη περιοχή της Κορώνης είναι μία ταχέως αναπτυσσόμενη τουριστικά περιοχή και η δημιουργία ανοιχτών ορυχείων λιγνίτη πρόκειται να την υποβαθμίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό με μη αναστρέψιμες συνέπειες. Εξάλλου σε απόσταση αναπνοής από το σημείο που προβλέπεται να γίνει η παρέμβαση ήδη λειτουργεί η Περιοχή Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ), ένα έργο εθνικής εμβέλειας, το οποίο έχει μεταβάλει θεαματικά τα δεδομένα ολόκληρης της Μεσσηνίας στον τομέα του τουρισμού, και το οποίο θα υποστεί τεράστια καταστροφή.
Αναπόφευκτη θα είναι και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος με την μόλυνση της ατμόσφαιρας από τα αιωρούμενα σωματίδια και την σκόνη που θα δημιουργείται στα διάφορα στάδια εκσκαφών, θραύσης, φόρτωσης -εκφόρτωσης, και διακίνησης, καθώς η περιοχή βρίσκεται κοντά στην ακτή στην οποία η ένταση των ανέμων είναι αυξημένη.
Ταυτόχρονα θα επιβαρυνθεί το ήδη βεβαρημένο οδικό δίκτυο της περιοχής με τη συνεχή μεταφορά λιγνίτη από βαρέα οχήματα, που θα διέρχονται από τον οδικό άξονα Κορώνη-Μεσσήνη-Ασπρόχωμα, με προορισμό τη ΔΕΗ Μεγαλόπολης.
Φυσικά η εξόρυξη λιγνίτη θα καταστρέψει τον υδροφόρο ορίζοντα και θα προκαλέσει σημαντικές γεωμορφολογικές διαταράξεις σε εκατοντάδες στρέμματα γης που θα δεσμευτούν και θα μετατραπούν σε «κρανίου τόπο».
Για να μην υποστούμε όλα αυτά, θέλω να φωνάξω προς κάθε κατεύθυνση πως θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην ανοίξουν τα ορυχεία στην περιοχή μας. Είμαστε αποφασισμένοι για «πόλεμο». Η εξόρυξη λιγνίτη δεν πρόκειται να προσφέρει τίποτα στην περιοχή μας παρά μόνο κακό. Εμείς δεν θέλουμε να γίνουμε μια δεύτερη Πτολεμαΐδα. Μόνο πάνω από το πτώμα μας θα εκμεταλλευτούν τα κοιτάσματα για τα οποία εξάλλου το 2005 η Ρ.Α.Ε. είχε αποφανθεί πως δεν είναι εκμεταλλεύσιμα.
Είναι ώρα λοιπόν να αποφασίσουμε οι πολίτες τι μέλλον θέλουμε να έχουμε, τι τόπο θα παραδώσουμε στα παιδιά μας. Και η απόφαση δεν μπορεί να είναι επιπόλαιη ή της στιγμής. Χρειάζεται να επικρατήσει η λογική, η σύνεση και προπαντός η γνώση των συνεπειών των αποφάσεων που θα ληφθούν. Δεν έχουμε το δικαίωμα να καθορίσουμε το μέλλον των παιδιών μας, στερώντας τους την ίδια τη ζωή. Χρειάζεται, επομένως, οργάνωση και δράση από μέρους των πολιτών και των τοπικών φορέων. Συντάσσω τις δυνάμεις μου στον σωστό και τεκμηριωμένο αγώνα που έχει ξεκινήσει ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος κ. Δ. Καφαντάρης και σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο ώστε η ανάπτυξη του τόπου να στηριχτεί στο περιβάλλον και στον οικοτουρισμό, και να μην θυσιαστεί στο βωμό του κέρδους. Ευθύνη όλων μας είναι να «πολεμήσουμε» ώστε ο τόπος μας να μπορέσει να πορευτεί προς την πρόοδο και την ανάπτυξη, εξασφαλίζοντας συγχρόνως στους πολίτες του υψηλό βιοτικό επίπεδο και ένα μη επιβαρυμένο περιβάλλον. Το οφείλουμε στους εαυτούς μας αλλά κυρίως στις γενιές που έρχονται.
Δημήτρης Σαμπαζιώτης - Βουλευτής ΝΔ Νομού Μεσσηνίας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου