Σάββατο, 14 Ιανουαρίου 2012

«Πράσινη» ενέργεια από αγροτικά απόβλητα...

Η Sanghar είναι ένα αγροτικό χωριό στην επαρχία Sindh στο ανατολικό Πακιστάν, που φιλοξενεί περίπου δυο εκατομμύρια ανθρώπους και αποτελεί «θησαυρό» αγροτικών αποβλήτων, παράγοντας περίπου 2,5 εκατομμύρια τόνους.
Το Διεθνές Κέντρο Περιβαλλοντικών Τεχνολογιών του UNEP, με έδρα την Ιαπωνία, άρχισε να δουλεύει ένα πρόγραμμα για τη μετατροπή τους σε καθαρή ενέργεια.
Σε πρώτη φάση, ποσοτικοποίησε τα αγροτικά απόβλητα όλης της επαρχίας. Στη συνέχεια υπολόγισε την ενέργεια που θα προέκυπτε από την αξιοποίηση των αγροτικών αποβλήτων.
Με βάση τους υπολογισμούς των επιστημόνων, 2,5 εκατομμύρια τόνοι αποβλήτων αντιστοιχούν σε 1,07 εκατομμύρια τόνους καυσόξυλων ή 910 εκατομμύρια μονάδες ηλεκτρικής ενέργειας.
Αυτό σημαίνει ότι η πλήρης εκμετάλλευση των αγροτικών αποβλήτων θα μπορούσε να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες περίπου 400.000 νοικοκυριών.
Το επόμενο βήμα ήταν η επιλογή της κατάλληλης τεχνολογίας. Πολλές τεχνολογίες εξετάστηκαν, ωστόσο μετά από λεπτομερή ανάλυση επιλέχθηκε η ανάπτυξη μονάδας βιοαερίου, καθώς έχει διπλό όφελος.
Πρώτον, τροφοδοτεί με καθαρή ενέργεια τα νοικοκυριά και δεύτερον παράγει οργανικό λίπασμα.
Η μονάδα βιοαερίου της επαρχίας Sindh κόστισε περίπου 23.000 δολάρια και τέθηκε σε λειτουργία την 1η Αυγούστου. Καθημερινά παράγει 50 κυβικά μέτρα βιοαερίου, 200 κιλά υγρού λιπάσματος και 150 κιλά ξηρού λιπάσματος.
Συνολικά τροφοδοτεί με ενέργεια 20 νοικοκυριά, αξιοποιώντας πόρους που μέχρι σήμερα παρέμεναν ανεκμετάλλευτοι.

ΠΗΓΗ: www.econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top