Το ΥΠΕΚΑ προβαίνει στη συστηματική άρση διοικητικών εμποδίων που δεν αποσκοπούν στην προστασία του περιβάλλοντος και επιβαρύνουν τόσο τη Δημόσια Διοίκηση όσο και τον ιδιωτικό τομέα με περιττό διοικητικό φόρτο και οικονομικό κόστος, ώστε να προωθηθούν δημόσια και ιδιωτικά έργα σε διάφορους τομείς αρμοδιότητας του.
Στην κατεύθυνση αυτή, αξιολογήθηκαν από τις Υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ και εγκρίθηκαν από τον Υπουργό ΠΕΚΑ, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, οι περιβαλλοντικοί όροι σειράς έργων υποδομών, αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αξιοποίησης ορυκτού πλούτου, τουριστικών εγκαταστάσεων και βιομηχανικών μονάδων.
Μεταξύ άλλων, έχουν υπογραφεί, το τελευταίο τρίμηνο του 2011, αποφάσεις έγκρισης περιβαλλοντικών όρων που αφορούν σε:
Έργα υποδομών:
- Οδικά έργα: σύνδεση του νέου λιμένα Αιγίου με την εθνικό οδό Αθήνας-Πάτρας, τμήματα του βόρειου οδικού άξονα Κρήτης στην περιοχή του Ρεθύμνου και των Χανίων, αναβάθμιση της ανατολικής εσωτερικής περιφερειακής οδού Θεσσαλονίκης, τμήμα της οδού Άστρος – Λεωνίδιο – Φωκιανός – Κυπαρίσσι, τμήματα της παλαιάς εθνικής οδού Ηρακλείου – Ρεθύμνου – Επισκοπής, οδός Παχειά Άμμος – Ιεράπετρα, παράκαμψη Ζαγοράς, σταθμοί εξυπηρέτησης αυτοκινήτων της Εγνατίας Οδού στους Ν. Θεσσαλονίκης, Κοζάνης και Γρεβενών κ.α.
- Έργα ύδρευσης και άρδευσης: Ύδρευση Χαλκιδικής από το φράγμα Πετρένια (4.500 κ.μ. την ημέρα), βελτίωση ύδρευσης οικισμών του Ν. Αιτωλοακαρνανίας (400 κ.μ. την ημέρα), επέκταση κεντρικής διώρυγας Πηνειού στους Δήμους της Δυτικής Αχαΐας
- Εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων (ΕΕΛ) και δίκτυα αποχέτευσης, στην περιοχή Λουτρακίου Αριδαίας, σε οικισμούς του Ρεθύμνου, σε οικισμούς της Ορεστιάδας, σε οικισμούς της περιοχής Βεγορίτιδας Πέλλας, αναβάθμιση ΕΕΛ του Δήμου ΚΩ (τριτοβάθμια επεξεργασία) κ.α.
- Εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων: ολοκληρωμένη εγκατάσταση διαχείρισης απορριμμάτων της κεντρικής Κέρκυρας στη θέση Τεμπλόνι δυναμικότητας 122.000 τόνων/έτος που συμπληρώνει τον υφιστάμενο χώρο υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων και το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) με επέκταση του χώρου υγειονομικής ταφής και εγκατάσταση επεξεργασίας μη επικινδύνων αποβλήτων, αναβάθμιση της ολοκληρωμένης μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων στο Ηράκλειο Κρήτης δυναμικότητας 180.000 τόνων/έτος με επέκταση του χώρου υγειονομικής ταφής, ενεργειακή αξιοποίηση του βιαερίου, αναβάθμιση της μονάδας επεξεργασίας των στραγγισμάτων και μονάδα τεμαχισμού ογκωδών αποβλήτων (Ηράκλειο Κρήτης), τροποποίηση μονάδας μηχανικής επεξεργασίας απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων 300.000 τόνων/έτος, κλπ.
- Σιδηροδρομικά έργα: σύνδεση της σιδηροδρομικής γραμμής Λάρισας – Βόλου με το εργοστάσιο της SOVEL στον Αλμυρό Μαγνησίας και ηλεκτροκίνηση της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης – Προμαχώνα – Σέρρες.
- Έργα βελτίωσης του αεροδρομίου Θεσσαλονίκης «Μακεδονία», έργα βελτίωσης του αεροδρομίου Νάξου
- Σειρά λιμενικών έργων όπως π.χ. έργα επέκτασης του λιμένα Λαυρίου, τουριστικός λιμένας Μυτιλήνης, καταφύγιο τουριστικών σκαφών στο Λιβάδι Σερίφου, αλιευτικά καταφύγια Σκαλέτα Ρεθύμνου και Λακκώματος Σαμοθράκης καθώς και έργα αντιμετώπισης διάβρωσης ακτών όπως π.χ. στο Βέλο Κορινθίας, κ.α..
- Αναδιάταξη δικτύων 150kV στις περιοχές Δήμου Πατρέων, Ρίου και Μεσσάτιδας Αχαΐας και της γραμμής μεταφοράς 150 kV Μεγαλόπολη-Καλαμάτα
Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας:
- Μικρός Υδροηλεκτρικός Σταθμός 0,5 MW στο ρέμα Παλιοσυκιώτη στη Λάρισα, Φωτοβολταϊκό πάρκο 4 MW στο Δήμο Φαρσάλων Λάρισας, μεσαίας δυναμικότητας αιολικά πάρκα ισχύος της 163 MW (14 MW στη θέση Ασπροβούνι Αρκαδίας, 41 MW στην Αργιθέα Καρδίτσας, 48 MW στη θέση Πεταλάς Αιτωλοακαρνανίας, 30 MW στη θέση «Κορυφή» Σιδηροκάστρου, 30 MW στη θέση «Νεραϊδοράχη» του Δήμου Κυνουρίας)
Συμβατικοί σταθμοί παραγωγής ενέργειας:
- Παράλληλα με την ανάπτυξη των ΑΠΕ, η αδειοδότηση των ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και Καρδιάς Ν. Κοζάνης και Αμύνταιου – Φιλώτα Ν. Φλώρινας συμβάλλει στον ολοκληρωμένο έλεγχο και πρόληψη των ρύπων από τις συμβατικές μορφές παραγωγής ενέργειας.
Έργα αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου:
- Εκμετάλλευση κοιτασμάτων σιδηρονικελίου στην περιοχή Μεσσαπίων Εύβοιας, λατομεία μαρμάρου στη Θάσο, υπόγεια εκμετάλλευση βωξίτη στους Δελφούς, έρευνα κοιτασμάτων βωξίτη στην Άμφισσα, εκμετάλλευση αργίλου στην Αρκαδία, εκμετάλλευση αδρανών υλικών στο Κιλκίς και στον Έβρο, εκμετάλλευση μπετονίτη στη Μήλο, εκμετάλλευση περλίτη στη Μήλο, λατομεία σχιστολιθικών πλακών στο νότιο Πήλιο και στην Ηγουμενίτσα κλπ.
- Σε αυτά πρέπει να προστεθεί η τροποποίηση όρων του λιγνιτωρυχείου Κλειδιού Φλώρινας, καθώς και η αδειοδότηση συνολικού χώρου εκμετάλλευσης 147.925.860 τ.μ. στο λιγνιτωρυχείο Πτολεμαΐδας, που διασφαλίζει με περαιτέρω μέτρα την συστηματική παρακολούθηση και την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της εξόρυξης από τη ΔΕΗ, δρομολογώντας παράλληλα τις αναγκαίες μετεγκαταστάσεις των παρακείμενων οικισμών.
Τουριστικές εγκαταστάσεις και ιδιωτικές πολεοδομήσεις:
- Έξι ξενοδοχεία πέντε αστέρων 230, 280, 211, 420, 216 και 420 κλινών στην παραλία Μυρωδάτου του Δήμου Αβδήρων, στην παραλία Μαγγανών του Δήμου Τοπείρων, στη θέση Βάλτος στην Πύλο, στη Ρόδο, στη Μήλο και στη θέση «Καβουρίνα» στην Πύλο, αντίστοιχα, ξενοδοχείο τριών αστέρων στο ακρωτήριο «Κριός» της Κρήτης, παραθεριστικός οικισμός 76 στρεμμάτων στην παραλία Πετρωτών του Δήμου Σαπών Ροδόπης και 107 στρεμμάτων στις Ροβιές Ευβοίας κλπ.
Βιομηχανικές μονάδες:
- Παραγωγής τσιμεντοπροϊόντων και κονιαμάτων από έτοιμο κλίνκερ στο Ρέθυμνο, επεξεργασίας και τυποποίησης ελαιόλαδου στο Άστρος Κυνουρίας, αύξηση δυναμικότητας χαρτοβιομηχανίας στην Κατερίνη, αύξηση δυναμικότητας εγκαταστάσεων επεξεργασίας αλουμινίου στη Βοιωτία, εκσυγχρονισμό εγκαταστάσεων εμφιάλωσης αναψυκτικών στο Σχηματάρι Βοιωτίας, κλπ.
Επίσης έχουν εγκριθεί οι περιβαλλοντικοί όροι που επιτρέπουν τη χερσαία διάθεση της σκωρίας των ηλεκτροκαμίνων που παράγεται από τη ΛΑΡΚΟ, δρομολογώντας έτσι την οριστική επίλυση του προβλήματος της απόθεσής της σκωρίας στο θαλάσσιο χώρου του Ευβοϊκού.
Ο υπουργός κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε: «Τον Ιούλιο που μας πέρασε δεσμευτήκαμε ότι το ΥΠΕΚΑ θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την ενίσχυση και την δραστική επιτάχυνση της επενδυτικής δραστηριότητας στην χώρα μας. Ίσως το μεγαλύτερο στοίχημα ήταν η αποδέσμευση ιδιωτικών επενδύσεων από χρονοβόρρες γραφειοκρατικές διαδικασίες και καθυστερήσεις, χωρίς καμία έκπτωση στο σεβασμό και στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
Έξι μήνες μετά, έχουμε καταφέρει την αδειοδότηση εκατοντάδων νέων επενδυτικών σχεδίων. Έχουμε ακόμη πολλή δουλειά μπροστά μας και το επόμενο μεγάλο στοίχημα είναι η πλήρης υλοποίηση του νέου πλαισίου περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Όμως, είμαστε ικανοποιημένοι στο βαθμό που έχουμε καταφέρει, κάθε εβδομάδα που περνάει να κινητοποιούνται ακόμη περισσότεροι πόροι για την ανάπτυξη και τη διαφύλαξη θέσεων εργασίας στην χώρα.”
Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου