Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Και χθες στο “κόκκινο” η αέρια ρύπανση από τα ορυχεία...

Ιδιαίτερα υψηλή ήταν και χθες Τετάρτη η έκλυση αιρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα της περιοχής από την εξορυκτική δραστηριότητα της ΔΕΗ, καθώς στο κόκκινο παρέμειναν για ώρες χθες οι δείκτες του δικτύου των σταθμών μέτρησης της ποιότητας του αέρα του Κέντρου Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και της ΔΕΗ τόσο στον Οικισμό της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα όσο και στους Αναργύρους Φλώρινας.
Για μια ακόμη μέρα οι υψηλές θερμοκρασίες και η εξορυκτική δραστηριότητα της ΔΕΗ σε συνδυασμό με την απουσία ανέμων προξένησαν σοβαρό περιβαλλοντικό επεισόδιο και μεγάλη δυσφορία του πληθυσμού, ενώ σοβαρές διαμαρτυρίες εκφράστηκαν ιδιαίτερα από τους κατοίκους της Μαυροπηγής, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι ο οικισμός έχει πνιγεί στη σκόνη και την ηχορύπανση.
Με βαθύ κόκκινο χρώμα ήταν βαμμένος χθες στη 1 το μεσημέρι αλλά και στις 3μ.μ. ο σταθμός μέτρησης της ΔΕΗ στον Οικισμό της ΔΕΗ, καθώς σε μια κλίμακα από το 1 έως το 10 βρισκόταν στο 10/10, ενώ στο κόκκινο ήταν και ο σταθμός μέτρησης της ΔΕΗ στους Αναργύρους Φλώρινας που έδειχνε επίσης 10/10.
Με πορτοκαλί χρώμα, σε κατάσταση δηλαδή συναγερμού ήταν βαμμένοι οι σταθμοί μέτρησης της ποιότητας του αέρα στην Μαυροπηγή, στο Καρυοχώρι, καθώς και στο Αμύνταιο, ενώ βελτιωμένη φαινόταν η κατάσταση στην Ποντοκώμη σε σχέση με προχθές καθώς οι σταθμοί ήταν βαμμένοι με πράσινο χρώμα αφού οι τιμές κυμαίνοντας στο 3/10.
Στο μεταξύ, την έντονη αγανάκτησή τους για την αποπνικτική ατμόσφαιρα των τελευταίων ημερών από την τέφρα και τη σκόνη του ορυχείου Μαυροπηγής, αλλά και για την ηχορύπανση που τους βασανίζει εξέφρασαν στον «Π» κάτοικοι της Μαυροπηγής. «Το πρόβλημα με τη ρύπανση αλλά και με την ηχορύπανση είναι πολύ σοβαρό το τελευταίο διάστημα», δήλωσε ο κάτοικος Στέφανος Κυριακίδης, λέγοντας: «Δεν αντέχουμε άλλο. Δεν μάς φτάνει που ζούμε με το φόβο μην βουλιάξει το χωριό από τα ρήγματα, έχουμε και τη σκόνη που μας πνίγει και δεν μπορούμε να κοιμηθούμε τα βράδια από το θόρυβο του ορυχείου. Κάτι πρέπει να γίνει, κι αν δεν το κάνει η ΔΕΗ θα το κάνουμε εμείς. Θα πάμε εμείς να σταματήσουμε την ταινία και τα μηχανήματα στο ορυχείο».
Το ίδιο παράπονο εξέφρασαν και άλλοι κάτοικοι, όπως οι κ.κ. Κ. Δεληγιώργης και Β. Μήτρου, οι οποίοι παραπονέθηκαν ότι ζουν περικυκλωμένοι από τη σκόνη και το θόρυβο με αποτέλεσμα να είναι αβίωτη πλέον η ζωή στη Μαυροπηγή, αφού κινδυνεύουν με νευρική κατάρρευση.
«Για πολύ έντονο πρόβλημα το τελευταίο διάστημα» μίλησε και ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Αναστάσιος Εμμανουήλ, λέγοντας ότι τις τελευταίες μέρες γίνεται δέκτης πάρα πολλών παραπόνων από τους κατοίκους τόσο για τη σκόνη που πνίγει τον οικισμό όσο και για την ηχορύπανση. «Δεν μας υπολογίζουν, δεν μας λογαριάζουν για ανθρώπους, μας θεωρούν παράπλευρες απώλειες στο βωμό της ενεργειακής επάρκειας της χώρας, αφού παρά τα πρόστιμα που επιβάλλονται κατά καιρούς δεν αλλάζει τίποτε για μας. Έχουν μάθει να αποτιμούν τις ζωές των ανθρώπων με μεγαβατώρες στη Μαυροπηγή».
Απέδωσε μάλιστα το έντονο πρόβλημα ρύπανση και ηχορύπανσης της Μαυροπηγής «στην καταστροφή του δάσους της Μαυροπηγής που λειτουργούσε σαν φίλτρο, σαν ασπίδα για τον οικισμό» και κάλεσε τη ΔΕΗ να προχωρήσει άμεσα στη φύτευση των δέντρων που υποσχέθηκε όταν απαλλοτριώθηκε το δάσος, αφού «η ΔΕΗ υποσχέθηκε ότι θα φύτευε πενταπλάσια δέντρα από αυτά που υπήρχαν στο δασάκι της Μαυροπηγής αλλά όσο κι αν ψάχνουμε μέχρι σήμερα δεν τα βρίσκουμε», είπε ειρωνικά και δήλωσε ότι μία είναι η λύση: «η άμεση μετεγκατάσταση του οικισμού, γιατί πρέπει κάποτε να ζήσουμε κι εμείς σαν άνθρωποι».

Πηγή: Εφημερίδα Πτολεμαίος - Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ

1 σχόλιο:

Avengeil είπε...

Παρακολουθώ την συγκεκριμένη κατάσταση τόσο πολύ καιρό μέσω αυτού του blog και μπορώ να πω ότι συμπάσχω μαζί σας στο βαθμό του δυνατού βέβαια γιατί ποτέ δεν θα είναι σαν να το ζω εγώ ο ίδιος.

 
back to top