Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Κάτοικοι της Ποντοκώμης κατέλαβαν το ορυχείο Καρδιάς...

Με κεντρικό σύνθημα «όχι στην ανάπτυξη που απαξιώνει και σκοτώνει τον άνθρωπο», κάτοικοι της Ποντοκώμης απέκλεισαν χτες για μιάμιση ώρα την είσοδο του ορυχείου Καρδιάς, διαμαρτυρόμενοι για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και απαιτώντας την άμεση μετεγκατάσταση του χωριού τους.
Στις 11.30 το πρωί συγκεντρώθηκαν στις γραμμές του τρένου, επί του παλιού δρόμου Ποντοκώμης – Χαραυγής, με φόντο τις καμινάδες του ΑΗΣ Καρδιάς, πάνω από 150 κάτοικοι, ενώ το δικό τους τόνο έδωσαν με τη συμμετοχή τους γυναικόπαιδα και γέροντες. Την συμβολική κατάληψη διαμαρτυρίας της εισόδου του ορυχείου Καρδιάς διοργάνωσε ο Σύλλογος Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής Ποντοκώμης. Οι κάτοικοι που συμμετείχαν εξέφρασαν την έντονη διαμαρτυρία τους «στις συνεχείς περιβαλλοντικές υπερβάσεις που καθιστούν αφόρητες τις συνθήκες διαβίωσης στην Ποντοκώμη». Να σημειωθεί ότι το πιο πρόσφατο περιβαλλοντικό επεισόδιο ξεκίνησε την περασμένη Κυριακή και διήρκησε τρεις μέρες. «Αυτό το διάστημα η ρύπανση στην περιοχή χτύπησε κόκκινο, αφού με όριο τα 50 μg/m3 στη γύρω περιοχή τα αιωρούμενα σωματίδια έφτασαν στα 500 και 600 μg.m3», δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής Ποντοκώμης, Αντώνης Σαμαράς. Βεβαίως, η Ποντοκώμη είναι κυριολεκτικά περικυκλωμένη από σταθμούς και ορυχεία της ΔΕΗ, ωστόσο ο πρόεδρος του συλλόγου παρατήρησε ότι «η μεγάλη πηγή ρύπανσης για το χωριό μας είναι το ορυχείο Μαυροπηγής, στο οποίο η ΔΕΗ πρέπει να αλλάξει τον τρόπο εκμετάλλευσης και να λάβει επιτέλους ουσιαστικά μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος».
Στη χτεσινή συμβολική διαμαρτυρία οι κάτοικοι κατέστησαν σαφές ότι «υπ’ αυτές τις συνθήκες η Ποντοκώμη δεν έχει ζωή», γι’ αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός της επικείμενης διάνοιξης του ομώνυμου ορυχείου, απαίτησαν την επίσπευση των διαδικασιών για την προαναγγελμένη από ΔΕΗ και κυβέρνηση μετεγκατάσταση του χωριού τους. Ωστόσο, ο Α. Σαμαράς υπογράμμισε ότι «παρατηρούμε μία κωλυσιεργία που μας ανησυχεί, καθώς μας είχαν υποσχεθεί ότι μέχρι τον Ιούνιο θα είναι έτοιμες οι μελέτες για τα σπίτια του χωριού μας, αλλά τώρα επικαλούμενοι έλλειψη προσωπικού στην Επιθεώρησης Μεταλλείων Βόρειας Ελλάδας παραπέμπουν το θέμα σε Αύγουστο ή και Σεπτέμβριο». Πάντως, ο πρόεδρος του συλλόγου δήλωσε με έμφαση ότι «για μας η μετεγκατάσταση της Ποντοκώμης είναι η ‘κόκκινη’ γραμμή. Αν δεν εκδοθεί το ΦΕΚ για την μετεγκατάσταση μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, δεν πρόκειται να αφήσουμε την ΔΕΗ να μπει στην κτηματική περιοχή για την διάνοιξη του ορυχείου. Πρώτα θα γίνει η μετεγκατάσταση του χωριού και μετά θα μπουν οι μπουλντόζες στο ορυχείο».
Τον χώρο της συμβολικής κατάληψης και διαμαρτυρίας επισκέφτηκε η διευθύντρια του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, Όλγα Κουρίδου, η οποία διαβεβαίωσε τους κατοίκους ότι «οι διαδικασίες μετεγκατάστασης έχουν συμφωνηθεί και θα τηρηθούν».

Πηγή: Εφημερίδα Πτολεμαίος - ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top