«Κόκκινο» χτύπησε πάλι η ρύπανση το τελευταίο διήμερο στο ενεργειακό λεκανοπέδιο, όπου οι εντατικές δραστηριότητες της ΔΕΗ που σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες και τον αέρα δημιουργήθηκε μία αφόρητη κατάσταση για τους κατοίκους της Πτολεμαΐδας.
Οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων σημείωσαν νέο ρεκόρ στις συνήθεις δεινοπαθούσες περιοχές. Αυτές οι περιοχές μετατράπηκαν κυριολεκτικά σε θαλάμους αερίων, αφού πρέπει να ση-μειωθεί ενδεικτικά ότι χθες στις 7:00 το πρωί μετρήθηκαν 619 μg/m3 στον οικισμό της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα και στους Ανάργυρους 218 μg/m3.
Την ίδια ώρα στην Ακρινή μετρήθηκαν 137 μg/m3, στη Μαυροπηγή 128 μg/m3, στην πόλη της Πτολεμαΐδας 79 μg/m3, στην Ποντοκώμη 71 μg/m3 και στο Αμύνταιο 68 μg/m3. Να σημειωθεί ότι το ανώτατο επιτρεπτό μέσο ημερήσιο όριο ανέρχεται σε 50 μg/m3. Περισσότερο βεβαίως υποφέρουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, αφού ολόκληρη η λεκάνη των ορυχείων καλύπτεται το τελευταίο διήμερο από ένα πυκνό πέπλο σκόνης, το οποίο δημιουργεί ασφυξία στον εργασιακό χώρο.
Ρυπογόνος η ΔΕΗ
Βασική πηγή ρύπανσης και αυτή τη φορά ήταν τα ορυχεία της ΔΕΗ, όπου δεν λαμβάνονται επαρκώς μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος, όπως διαβροχή, κάλυψη αποθέσεων με φυτικό χώμα, οι ταινίες μεταφοράς λιγνίτη και τέφρας δεν είναι καλυμμένες, ενώ τα φορτηγά που μεταφέρουν λιγνίτη και κινούνται με μεγάλες ταχύτητες δεν έχουν καλυμμένες τις καρότσες, δημιουργώντας σύννεφο σκόνης.
Η ασφυκτική κατάσταση στον οικισμό Πτολεμαΐδας, όπου η συγκέντρωση μικροσωματιδίων έφτασε στα 619 μg/m3, όπως προαναφέρθηκε, οφείλεται κατά κύριο λόγο στις παμπάλαιες και ρυπογόνες μονάδες του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας. Όπως εξηγούν οι υπεύθυνοι του Κέντρου Περιβάλλοντος, που διενεργούν τις μετρήσεις και συλλέγουν τα στοιχεία και από τους σταθμούς μέτρησης της ΔΕΗ, "η καμινάδα του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας βρίσκεται ακριβώς στο ίδιο ύψος με τον οικισμό, ο οποίος πλήττεται ανελέητα από τις εκπομπές". Το τελευταίο διήμερο όμως υπήρχε και ένα πρόσθετο σοβαρό πρόβλημα. Η 2η μονάδα υπέστη βλάβη και γινόταν προσπάθεια επανεκκίνησης με πετρέλαιο, χωρίς όμως επιτυχία. Τέτοιες επανεκκινήσεις έγιναν πάμπολλες, με αποτέλεσμα να γεμίσει ασφυκτικά η περιοχή με μαύρους καπνούς.
Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι παρά την κατάσταση "έκτακτης ανάγκης" που δημιουργήθηκε στην περιοχή, δεν πάρθηκε κανένα πρόσθετο μέτρο, ούτε μειώθηκαν οι εξορυκτικές δραστηριότητες της ΔΕΗ, όπως γίνεται συνήθως σε παρόμοιες περιπτώσεις. Βεβαίως, η ΔΕΗ δεν δείχνει να συνετίζεται ούτε από τα συνεχή πρόστιμα που της επιβάλλει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Πηγή: Εφημερίδα Μακεδονία-Χρήστος Βήττας
Κυριακή 31 Ιουλίου 2011
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου