Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Ο Γιώργος Δακής για το περιβαλλοντικό επεισόδιο της 11ης Ιουλίου στην περιοχή μας...

Σε θάλαμο αερίων μετατράπηκε η ευρύτερη ενεργειακή περιοχή Κοζάνης – Πτολεμαΐδας – Αμυνταίου, όπου το τελευταίο εικοσιτετράωρο παρατηρούνται αυξημένες συγκεντρώσεις σωματιδιακής ρύπανσης, η οποία σε συνδυασμό με την άπνοια που επικρατεί δημιουργεί ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, που κάνει αφόρητη τη ζωή των κατοίκων.
Στο περιβαλλοντικό επεισόδιο της 11ης Ιουλίου στην περιοχή μας αναφέρθηκε με δηλώσεις του - χθες στο περιφερειακό συμβούλιο - ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργος Δακής σημειώνοντας τα εξής:
«Σήμερα το πρωί νιώσαμε σε ένα μεγάλο κομμάτι του ενεργειακού λεκανοπεδίου Δ. Μακεδονίας ένα σοβαρό περιβαλλοντικό επεισόδιο που ξεκίνησε από τις νυχτερινές μεταμεσονύκτιες ώρες, με πολύ υψηλές συγκεντρώσεις αιωρούμενων μικροσωματιδίων. Αυτό οφειλόταν στο υψηλό επίπεδο εκπομπών από πλευράς ορυχείων και από πλευράς ΑΗΣ Πτολεμαϊδας. Νωρίς το πρωί είχα μία επαφή με την κ. Όλγα Κουρίδου, διευθύντρια του λιγνιτικού κέντρου και συνεννοηθήκαμε να σταματήσει η δραστηριότητα των εργολάβων στα ορυχεία, ώστε να υπάρξει ύφεση του προβλήματος. Πράγματι, με έγγραφο το οποίο μας κοινοποίησε επίσημα η ΔΕΗ, έγινε αναστολή λειτουργιών.
Πρόκειται για ένα σοβαρό πρόβλημα χρόνων για το οποίο σχεδόν τίποτα δεν έχει γίνει, αν εξαιρέσουμε τα νέα φίλτρα του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, που λειτουργούν από το καλοκαίρι του 2008. Σημαντικά θέματα είναι η τοποθέτηση νέων φίλτρων στους ήδη λειτουργούντες σταθμούς –με κυρίαρχο βέβαια αίτημα την κατασκευή των νέων ΑΗΣ που θα αντικαταστήσουν τους παλιούς- , καθώς και η κάλυψη των ταινιόδρομων που μεταφέρουν τέφρα και λιγνίτη. Σοβαρό ζήτημα είναι και οι όροι περιβαλλοντικής αποκατάστασης των βουνών τέφρας με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που γίνεται μέχρι σήμερα. Επίσης σοβαρό είναι το θέμα των χιλιάδων φορτηγών που κινούνται και δημιουργούν πολυεπίπεδες εστίες ρύπανσης του αέρα. Είμαστε σε συνεργασία με τη ΔΕΗ, ώστε αυτά τα θέματα να προχωρήσουν.
Την προηγούμενη Παρασκευή επέβαλλα μετά από εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας ένα πρόστιμο 60.000 ευρώ στη ΔΕΗ για δύο λόγους: Ο πρώτος έχει να κάνει με το γεγονός ότι έχει βάλει αποθέσεις τέφρας έξω από τα εγκεκριμένα όρια στην περιοχή του Πτελεώνα, και ο δεύτερος με το ότι υπήρχε κάλυψη του δρόμου των ορυχείων με τέφρα.
Τώρα έχουμε στο προσκήνιο την υπογραφή ενός μνημονίου μεταξύ της ΔΕΗ και της Περιφέρειας σε σχέση με την εποπτεία του δικτύου των σταθμών μέτρησης ρύπων που έχει αναπτυγμένο στη Δυτ. Μακεδονία η ΔΕΗ σε συνεργασία με το δίκτυο του Κέντρου Περιβάλλοντος. Ως Περιφέρεια, είμαστε ο μόνος φορέας στην Ελλάδα που έχουμε εναρμονιστεί με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και έχουμε σε πραγματικό χρόνο τα στοιχεία μέτρησης, ώστε να πληροφορούνται οι πολίτες την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε».
Τα στοιχεία που έδωσε ο ίδιος ο Γ. Δακής, είναι άκρως ανησυχητικά, καθώς η στιγμιαία ρύπανση ξεπέρασε κάθε προηγούμενο: Χτες στις 3 τα ξημερώματα καταγράφηκαν 592 μg/m3 στην Ποντοκώμη, 495 στην Μαυροπηγή, 318 στο Προάστειο, 208 στους Ανάργυρους Φλώρινας, 139 στο Αμύνταιο». Υπερβάσεις σημειώθηκαν και στη μέση ημερήσια τιμή σωματιδιακής ρύπανσης. Με όριο τα 50 μg/m3, σύμφωνα με τις μετρήσεις του Κέντρου Περιβάλλοντος Κοζάνης, η μέση ημερήσια ρύπανση στον οικισμό της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα και στους Αναργύρους ήταν άνω των 100 μg/m3 και στην Ποντοκώμη 70 μg/m3.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top