Σάββατο, 23 Ιουλίου 2011

Έκθεση- κόλαφος για τις δασικές πυρκαγιές...

«Πάνω από 10% της έκτασης της χώρας έχει πληγεί από διαδοχικές πυρκαγιές. Το 50% περίπου των πυρκαγιών, που έχουν εκδηλωθεί στην Ελλάδα, μεταξύ 1983 και 2008, παραμένει «ορφανό» ως προς τη διαλεύκανση των αιτίων. Το σύνολο των καμένων εκτάσεων, για την ίδια περίοδο, ανέρχεται σε 13.613.121 στρέμματα, αναλογώντας σε 1,2 στρέμματα καμένης έκτασης ανά κάτοικο της χώρας».
Αυτές είναι μερικές μόνον από τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες της τύχης του δασικού πλούτου της Ελλάδας, που περιλαμβάνονται στη νέα έρευνα «Δασικές Πυρκαγιές Ελλάδας: 1983-2008». Την έρευνα διεξήγαγε το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων (ΙΜΔΟ &ΤΔΠ) του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ) και η περιβαλλοντική μη κυβερνητική οργάνωση WWF Ελλάς.
Η πλήρης έκθεση και τα στοιχεία της παρουσιάζονται στο ευρύ κοινό, μέσα από τη χρηστική διαδικτυακή εφαρμογή του WWF Ελλάς και του ΕΘΙΑΓΕ, «Πυροσκόπιο».
«Η συγκεκριμένη έρευνα έρχεται να αναλύσει ενδελεχώς το φαινόμενο των δασικών πυρκαγιών και τη διαχρονική εξέλιξή του, δίνοντας πληθώρα συγκριτικών στοιχείων, τόσο σε γεωγραφικό επίπεδο όσο και βάσει χρονικών, μετεωρολογικών και άλλων παραμέτρων. Ο απώτερος στόχος δεν είναι άλλος από την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων, που θα συνδράμουν στο έργο των εμπλεκόμενων φορέων, σε ερευνητικό και επιχειρησιακό επίπεδο», τονίζει η επιστημονική υπεύθυνη της έρευνας και ερευνήτρια στο ΕΘΙΑΓΕ, Κωνσταντίνα Τσάγκαρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top