Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Επανεξετάζονται τα όρια ακτινοβολίας των κινητών τηλεφώνων...

Σε επανεξέταση των ορίων ακτινοβολίας που εκπέμπουν τα κινητά τηλέφωνα αλλά και των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων τους δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα κινητά τηλέφωνα κατατάχτηκαν για πρώτη φορά ως πιθανώς καρκινογόνα σε πρόσφατη έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Οι μελέτες της Επιτροπής θα αρχίσουν στο τέλος του 2011.
Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή της η ομάδα εργασίας της Διεθνούς Υπηρεσίας για την Έρευνα στον Καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κατέταξε τα κινητά τηλέφωνα ως πιθανώς καρκινογόνα. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες της, παρατηρήθηκε αύξηση του κινδύνου εμφάνισης κακοήθη εγκεφαλικού όγκου του γλοιώματος κατά 40% σε άτομα που χρησιμοποιούσαν τα κινητά για 30 λεπτά ημερησίως για 10 χρόνια.
Από την μεριά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι τα δεδομένα δεν είναι επαρκή ώστε να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι τα κινητά συνδέονται με την εμφάνιση γλοιώματος. Ωστόσο διαβεβαιώνει ότι θα προχωρήσει σε νέες μελέτες στο τέλος του χρόνου σχετικά με την επικινδυνότητα της ακτινοβολίας των κινητών τηλεφώνων στην υγεία των χρηστών και στην διαπίστωση της καταλληλότητας των σημερινών εφαρμοζόμενων ορίων.
Ο ευρωβουλευτής Κρίτωνας Αρσένης δήλωσε ότι «Είναι επιβεβλημένη η καλύτερη δυνατή προστασία του κοινού από την έκθεση στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Κρίνεται απαραίτητη η συνέχιση και εντατικοποίηση των ανεξάρτητων επιστημονικών ερευνών μέχρι να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα αναφορικά με τις επιπτώσεις των κινητών στη δημόσια υγεία. Σύμφωνα με την αρχή της προφύλαξης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι υποχρεωμένη να προβεί σε άμεσες δράσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας».
Ο αριθμός των συσκευών των κινητών τηλεφώνων ολοένα αυξάνεται και ανέρχεται στα 5 δισεκατομμύρια περίπου, σε σχέση με τα 720 εκατομμύρια το 2000. Σημειωτέον ότι δύο δισεκατομμύρια συσκευές χρησιμοποιούνται από παιδιά και εφήβους.

Πηγή: www.tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top