Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

H E.E περιορίζει τη χρήση κρεόζωτου, της «πίσσας» στους στύλους ηλεκτροδότησης...

Οι βιομηχανικές χρήσεις του κρεοζώτου, ενός καρκινογόνου παράγωγου της πίσσας με το οποίο αλείφονται συχνά οι ξύλινοι στρωτήρες των σιδηροδρομικών γραμμών, οι στύλοι ηλεκτροδότησης και οι φράκτες, θα περιοριστούν στο ελάχιστο από το 2013, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Από την 1η Μαΐου του 2013, το κρεόζωτο θα είναι δυνατό να χρησιμοποιηθεί στη βιομηχανία μόνο με ειδική άδεια, ανακοίνωσε η Κομισιόν.
Η χρήση του κρεοζώτου από τους καταναλωτές έχει απαγορευτεί ήδη από το 2003. «Ορισμένες χρήσεις του κρεοζώτου θα συνεχιστούν, αλλά οι νέοι περιορισμοί θα εξασφαλίσουν ότι σε όλες τις περιπτώσεις θα δίδεται προτεραιότητα στην ασφάλεια. Η βιομηχανία πρέπει τώρα να εντείνει τις προσπάθειες της για να βρει βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις που να επιβαρύνουν λιγότερο το περιβάλλον» δήλωσε ο επίτροπος Περιβάλλοντος της ΕΕ Γιάζε Ποτότσνικ.
Το κρεόζωτο παράγεται βιομηχανικά με απόσταξη της πίσσας και χρησιμοποιείται ως αντισηπτικό και συντηρητικό. Σχηματίζεται επίσης στις καμινάδες από την καύση του ξύλου και είναι η ουσία που δίνει τη χαρακτηριστική γεύση του καπνιστού κρέατος (η λέξη είναι εξάλλου αντιδάνειο και προέρχεται από τις λέξεις «κρέας» και «σωτήρ»).
Σε πυκνή μορφή μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο δέρμα, τα μάτια και το αναπνευστικό σύστημα, ενώ η Διεθνής Υπηρεσία για την Έρευνα στον Καρκίνο κατατάσσει την ουσία στα πιθανά καρκινογόνα.

Πηγή: Εφημερίδα Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top