Χωράφι έκτασης είκοσι τεσσάρων στρεμμάτων, στο οποίο δεν μπόρεσαν να φτάσουν οι μπουλντόζες της ΔΕΗ, αποτελεί “ελεύθερη νησίδα” μέσα στο σεληνιακό τοπίο του ορυχείου Μαυροπηγής στην Κοζάνη.
Ο ιδιοκτήτης του χωραφιού Βασίλης Μήτρου αρνείται να παραχωρήσει την περιουσία του στη ΔΕΗ και με δικαστικά μέσα έχει πετύχει την ακύρωση της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης του κτήματός του. Όμως η ΔΕΗ, αγνοώντας προκλητικά τη δικαστική απόφαση, σκάβει συστηματικά περιμετρικά του επίδικου κτήματος, χωρίς να κρατάει τις αποστάσεις ασφαλείας, όπως προβλέπεται από τον μεταλλευτικό κανονισμό. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υποχωρήσει το έδαφος και πριν από λίγες ημέρες να σημειωθεί κατολίσθηση σε τμήμα τριών στρεμμάτων του χωραφιού και του δρόμου που οδηγεί στο χωράφι. “Η κατολίσθηση σημειώθηκε λίγα λεπτά πριν πάμε στο χωράφι εγώ και ο πατέρας μου. Αν γινόταν την ώρα που φτάσαμε, θα μας έθαβαν ζωντανούς οι τόνοι του χωμάτινου όγκου”, δήλωσε στη “ΜτΚ” ο Σπύρος Μήτρου, γιος του ιδιοκτήτη και πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Μαυροπηγής του δήμου Πτολεμαΐδας. Πρόσθεσε ότι “η ΔΕΗ, προκειμένου να επεκτείνει τις εξορρυκτικές δραστηριότητες του ορυχείου, δεν υπολογίζει κανένα κόστος, ούτε καν τις ανθρώπινες ζωές”.
Το συγκεκριμένο κτήμα αποτελεί εδώ και χρόνια μήλον της Έριδος μεταξύ του ιδιοκτήτη και της ΔΕΗ, καθώς ο πρώτος αρνείται πεισματικά να το παραχωρήσει στη δεύτερη, ενώ η επιχείρηση βάζει τις μπουλντόζες και σκάβουν γύρω από την επίδικη έκταση. Έτσι το χωράφι βρέθηκε κυριολεκτικά στον αέρα, με συνέπεια να βουλιάξει.
Πριν από δύο χρόνια η επιχείρηση προχώρησε σε αναγκαστική απαλλοτρίωση της ευρύτερης περιοχής για τις ανάγκες επέκτασης του ορυχείου Μαυροπηγής. Ανάμεσα στ’ άλλα απαλλοτριώθηκε και το επίμαχο αγροτεμάχιο των 24 στρεμμάτων. Όμως ο ιδιοκτήτης του, Βασίλης Μήτρου, προχώρησε σε ασφαλιστικά μέτρα κατά της ΔΕΗ. Πριν από ένα χρόνο το δικαστήριο τον δικαίωσε, καθώς έκρινε ότι η απαλλοτρίωση είναι παράνομη, επειδή δεν κατατέθηκαν εμπρόθεσμα τα χρήματα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Ως εκ τούτου, διέταξε να σταματήσει κάθε εξορυκτική δραστηριότητα στο συγκεκριμένο κτήμα. Παρ’ όλα αυτά, οι υπεύθυνοι του λιγνιτικού κέντρου Δυτικής Μακεδονίας δεν πειθάρχησαν, προσπαθώντας σε κάθε ευκαιρία και στα κλεφτά να στέλνουν τις μπουλντόζες. Χαρακτηριστική η περίπτωση της 18ης Νοεμβρίου 2009, όταν τα σκαπτικά μηχανήματα άρχισαν να κόβουν τα δέντρα του κτήματος. Τότε ο γιος του ιδιοκτήτη Σπύρος Μήτρου προσπάθησε να σταματήσει τους εκσκαφείς, αλλά συνελήφθη σαν κοινός εγκληματίας από την αστυνομία που είχε καλέσει στο μεταξύ η διεύθυνση του ορυχείου Μαυροπηγής, επειδή προσπάθησε να προστατέψει την περιουσία του. Η σύλληψη του γιου τότε έγινε μπροστά στα μάτια του πατέρα, ο οποίος έκπληκτος παρακολουθούσε τις σκηνές βίας. Αντίστοιχες σκηνές σημειώθηκαν τον Φεβρουάριο του 2010, ενώ και τον περασμένο Σεπτέμβριο οι μπουλντόζες έκαναν πάλι εκσκαφές γύρω από το χωράφι.
Συνεχίστηκε ο κλεφτοπόλεμος
Ο ιδιοκτήτης, με τη συνδρομή του δικηγόρου του Κυριάκου Σπόντη, έκανε προσφυγή και στην Επιθεώρηση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος, η οποία με τη σειρά της σύστησε στη διεύθυνση του ορυχείου Μαυροπηγής να σταματήσει κάθε εργασία, καθώς εκτός των άλλων υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια εγκαταστάσεων, εργαζομένων και κατοίκων, αλλά η ΔΕΗ συνέχισε τον κλεφτοπόλεμο.
Στο έγγραφο με ημερομηνία 3 Σεπτεμβρίου που έστειλε η Επιθεώρηση Μεταλλείων στη διεύθυνση του λιγνιτικού κέντρου Δυτικής Μακεδονίας επισημαίνεται:
1. “Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 81 παρ. 2 του Κώδικα Μεταλλευτικών Λατομικών Εργασιών (ΚΜΛΕ) δεν επιτρέπεται η εκτέλεση μεταλλευτικών εργασιών σε απόσταση μικρότερη των 250 μ. από νεκροταφεία, εκκλησίες, κτίσματα και λοιπούς κοινόχρηστους χώρους και κατά συνέπεια κάθε εργασία εκμετάλλευσης που διενεργείται σε απόσταση μικρότερη από την προαναφερόμενη πρέπει να διακοπεί άμεσα.
2. Στο ορυχείο Μαυροπηγής, όπου εκκρεμεί η κήρυξη της απαλλοτρίωσης ΟΔΠ-6 έκτασης 31.751 τ.μ. και δεν είναι δυνατή η προσχώρηση των ανωτέρω βαθμίδων, θα πρέπει να διακόψετε άμεσα τις εργασίες εκμετάλλευσης εφόσον δεν διασφαλίζεται η προσχώρηση των μετώπων. Αυτονόητο είναι ότι οι προβλεπόμενες από τον ΚΜΛΕ αποστάσεις πρέπει να τηρούνται σε όλες τις εκσκαφές και εξωτερικές αποθέσεις των λιγνιτωρυχείων του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας”.
Η μη συμμόρφωση των υπευθύνων του λιγνιτικού κέντρου προς τις παραπάνω εντολές της Επιθεώρησης Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος οδήγησε στην κατολίσθηση τμήματος του χωραφιού, ενώ απειλείται άμεσα να βουλιάξει ολόκληρο το κτήμα. Επίσης, η υποχώρηση του δρόμου στέρησε κάθε δυνατότητα πρόσβασης του ιδιοκτήτη στο χωράφι του. Μπροστά σε αυτό το αδιέξοδο, ο Βασίλης Μήτρου, συνοδευόμενος από τον δικηγόρο του, θα διαβεί για άλλη μια φορά το κατώφλι του δικαστικού μεγάρου Κοζάνης την προσεχή εβδομάδα, αυτή τη φορά για να ενημερώσει για την κατολίσθηση και να ζητήσει από τον εισαγγελέα την αυτεπάγγελτη δίωξη κατά παντός υπευθύνου, αλλά και για να υποβάλει μήνυση κατά της ΔΕΗ για τη ζημιά που υπέστη.
Πηγή: Εφημερίδα Μακεδονία
Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
1 σχόλιο:
“η ΔΕΗ......αγνοώντας προκλητικά τη δικαστική απόφαση.....χωρίς να κρατάει τις αποστάσεις ασφαλείας....δεν υπολογίζει......
ούτε καν τις ανθρώπινες ζωές”.
Ποιά η αντίδραση των κατοίκων της ΜΑΥΡΟΠΗΓΗΣ ??????
ΨΗΦΟ σε "ΣΩΤΗΡΕΣ"......
και ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗ ???????
Δημοσίευση σχολίου