Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

«Πακέτο στήριξης» για το περιβάλλον...

Φανταστείτε μια τράπεζα, που δεν δανείζει με μεγάλο επιτόκιο και δεν εγγυάται κονδύλια για να σας βοηθήσει να εξέλθετε από την οικονομική κρίση. Μπορεί, όμως, να εγγυηθεί «πακέτα στήριξης» για την αντιμετώπιση κάποιας μελλοντικής... οικολογικής κρίσης.
Είναι μία από τις τράπεζες γενετικού υλικού φυτών, όπως ονομάζονται, που έχουν δημιουργηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο και συλλέγουν σπόρους από όλα τα είδη φυτών του πλανήτη. Με άλλα λόγια, εκεί βρίσκεται, συντηρείται και φυλάσσεται όλος ο γενετικός πλούτος της χλωρίδας.
Οι τράπεζες γενετικού υλικού έχουν ως στόχο τη διατήρηση και προστασία καλλιεργούμενων ή άγριων φυτών μακριά από το φυσικό τους περιβάλλον. Οι σπόροι φυλάσσονται κάτω από ειδικές και μπορούν να παραμείνουν ζωντανοί για περισσότερα από 100 χρόνια σε ορισμένες περιπτώσεις. Λίγα γραμμάρια σπόρων μπορούν να δώσουν χιλιάδες φυτά, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την έρευνα, κυρίως όμως για την αποκατάσταση, ή εμπλουτισμό των πληθυσμών τους στη φύση ύστερα από κάποια καταστροφή, πυρκαγιές, κατολισθήσεις, πλημμύρες κ.λπ.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η σπουδαιότητα αυτού του είδους των τραπεζών, διαπιστώθηκε όταν αποτεφρώθηκε μεγάλο τμήμα του φοινικοδάσους Πρέβελη στην Κρήτη, για την αναγέννηση του οποίου σχεδιάζεται «ανάληψη» σπόρων από το... ταμείο της τράπεζας του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων.
Στην Ελλάδα ,υπάρχουν συλλογές σπόρων, σε κάθε γεωπονική πανεπιστημιακή σχολή ,οι οποίες λειτουργούν τράπεζες γενετικού υλικού. Η πρώτη και μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα είναι αυτή του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ), στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, στα... ταμεία της οποίας είναι «κατατεθειμένα» 14.000 διαφορετικά είδη σπόρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top