Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2010

“Η Εταιρεία”- το παθολογικό κυνήγι κέρδους και δύναμης...


tvxs.gr | Η Εταιρεία
Ανέβηκε από tvxorissinora. - Κλασικές σειρές από την TV και βραδινά σόου online.
Το ντοκιμαντέρ The Corporation (2003) εξερευνά τη φύση του κυρίαρχου θεσμού της εποχής μας και τις επιπτώσεις του στους ανθρώπους και τον πλανήτη.
Το φιλμ στηρίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Τζόελ Μπάκαν The Corporation: The Pathological Pursuit of Profit and Power -«ένα βιβλίο που εκλιπαρούσε να γραφτεί» σύμφωνα με τον Νόαμ Τσόμσκι. Αφού σύμφωνα με το νόμο οι επιχειρήσεις συνιστούν νομικά «πρόσωπα», η ταινία βάζει το «πρόσωπο» της επιχείρησης στο ψυχιατρικό ντιβάνι και θέτει το ερώτημα: Τι είδους “άνθρωπος” είναι η επιχείρηση;
Το συμπέρασμα είναι ότι, στο κυνήγι του κέρδους, οι επιχειρήσεις συμπεριφέρονται σαν επικίνδυνοι και καταστρεπτικοί ψυχοπαθείς που δεν έχουν την παραμικρή συνείδηση για τις πράξεις τους και ποτε δε νιώθουν τύψεις για τα εγκλήματα που διαπράττουν. Και “η τυπική εταιρεία του 21ου αιώνα: εξορυκτική, σπάταλη, καταχρηστική, γραμμική σε όλες τις λειτουργίες της, αφαιρεί από τη γη, μεταποιεί, σπαταλά και στέλνει τα προϊόντα της πίσω στη βιόσφαιρα σαν σκουπίδια στις χωματερές”.
Η πολύ καλή έρευνα των δημιουργών της ταινίας αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο οι μεγάλες “υπερεθνικές” (transnational) εταιρείες απέκτησαν τέτοιο τρομακτικό έλεγχο πάνω στις ζωές μας και σε βασικά δημόσια αγαθά: από τις ύπουλες τεχνικές του μάρκετινγκ, τη συνέργεια γνωστών επιχειρήσεων με δικτατορικά καθεστώτα και την χειραγώγηση κυβερνήσεων και μέσων ενημέρωσης, μέχρι τα διατροφικά σκάνδαλα, τους “τερματικούς” σπόρους, το “πατεντάρισμα” του γενετικού κώδικα από εταιρείες βιοτεχνολογίας και την ιδιωτικοποίηση των υδατικών πόρων.
Τα εγκλήματα γνωστών υπερεθνικών εταιρειών είναι λίγο-πολύ γνωστά, όμως παρουσιάζονται με ανατριχιαστικά στοιχεία. Παρά τις μικρές “κοιλιές”, η ταινία στο σύνολό της είναι απλά συγκλονιστική!
Μιλούν διευθυντές επιχειρήσεων, στελέχη χρηματοοικονομικών και διαφημιστικών οργανισμών, καθηγητές οικονομικών και διανοητές όπως οι Noam Chomsky, Naomi Klein, Milton Friedman, Howard Zinn, Michael Moore – και η Vandana Shiva που μας έκανε την τιμή να υπογράψει την επιστολή μας προς τον Επίτροπο Περιβάλλοντος της Ε.Ε.

Πηγή: Tvxs.gr
Το είδαμε στο http://antigoldgreece.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top