Μελέτη του ΑΠΘ για την ατμοσφαιρική ρύπανση στο δήμο Δ. Υψηλάντη
Σε διάστημα ενός έτους η μέση ημερήσια τιμή αιωρουμένων σωματιδίων, ξεπέρασε εκατό φορές τα ανώτατα επιτρεπτά όρια στα δημοτικά διαμερίσματα Ποντοκώμης και Μαυροδενδρίου του δήμου Δημητρίου Υψηλάντη.
Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία των μετρήσεων των δύο σταθμών μέτρησης που εγκατέστησε η δημοτική αρχή, τα οποία ανακοίνωσε ο υπεύθυνος της επιστημονικής ομάδας, αναπληρωτής καθηγητής του ΑΠΘ, Δημήτρης Μελάς. Από την πλευρά του ο δήμαρχος Κυριάκος Μιχαηλίδης, σημείωσε ότι «οι μετρήσεις αυτές είναι ένα εργαλείο και ένα όπλο στα χέρια μας, στον αγώνα που διεξάγουμε για ένα καλύτερο περιβάλλον, ώστε η ΔΕΗ να λάβει επιτέλους τα απαραίτητα μέτρα για τη βελτίωσή του». Διευκρίνισε πάντως ότι «δεν στρεφόμαστε κατά της ΔΕΗ και της δραστηριότητάς της, αλλά θέλουμε σ' αυτή τη δραστηριότητα να περιορίσει τους ρύπους με την αξιοποίηση των αντιρρυπαντικών τεχνολογιών».
Ο αναπληρωτής καθηγητής Δ. Μελάς, παρουσιάζοντας την ολοκληρωμένη αποτίμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στον δήμο Δ. Υψηλάντη, κατά την περίοδο 2009-2010, σημείωσε ότι «με ανώτατο όριο αιωρούμενων σωματιδίων τα 50 μg/m3, είχαμε το 2009 εκατό υπερβάσεις της μέσης ημερήσιας τιμής, με μεγαλύτερη τιμή αυτή των 150μg/m3». Ο ερευνητής επισήμανε ότι «κυρίαρχη πηγή ρύπανσης είναι ο τομέας ενέργειας, με 78% συνεισφορά στο μονοξείδιο του άνθρακα, 98% στο διοξείδιο του αζώτου, 88% στο διοξείδιο του θείου, 89% στα πρωτογενή σωματίδια PM10 και 92% στα πρωτογενή σωματίδια PM2,5».
Η μελέτη είναι ενδιαφέρουσα, καθώς έγινε σε μία περιοχή, όπου λειτουργούν τέσσερα λιγνιτωρυχεία και έξι ατμοηλεκτρικοί σταθμοί, συνολικής ισχύος 4.438 μεγαβάτ. Για τη λειτουργία του συστήματος αυτού στην περιοχή λειτουργούν πάνω από 1.000 ντηζελοκίνητα οχήματα και πάνω από 210 χιλιόμετρα ταινιοδρόμων. Μόνο το πρώτο εννιάμηνο του 2010 έγιναν εκσκαφές χιλιάδων στρεμμάτων και εξορύχτηκαν 33.000.000 τόνοι λιγνίτη.
Οι παραπάνω δραστηριότητες, σύμφωνα πάντα με τη μελέτη, έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην ποιότητα του αέρα, καθώς οι υπερβάσεις στον σταθμό της Ποντοκώμης είναι πάρα πολλές, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Τα υψηλότερα επίπεδα σωματιδιακής ρύπανσης καταγράφονται όταν πνέουν στην περιοχή βορειανατολικοί άνεμοι, διεύθυνση στην οποία βρίσκεται το ορυχείο Νοτίου Πεδίου. Οι εκπομπές από τα ορυχεία λιγνίτη έχουν μεγάλες επιπτώσεις στην ποιότητα του αέρα γειτονικών περιοχών.
Το ερευνητικό πρόγραμμα στην περιοχή θα συνεχιστεί και τα επόμενα δύο χρόνια, όπως διαβεβαίωσε ο αρμόδιος καθηγητής. Ο δήμαρχος Δ. Υψηλάντη, υπογράμμισε ότι «το έργο που υλοποιεί ο δήμος είναι πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη ότι υλοποιείται από έναν πολύ μικρό δήμο. Πρώτον, γιατί βασίζεται στην αντίληψη ότι η τοπική ανάπτυξη πρέπει να συνδυάζεται με την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων. Δεύτερον, γιατί υιοθετούνται τεχνολογίες και μεθοδολογίες, οι οποίες μέχρι σήμερα έχουν χρησιμοποιηθεί μόνο σε περιορισμένο αριθμό μεγάλων δήμων της χώρας».
Πηγή: Εφημερίδα Πτολεμαίος-ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ
Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου