Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Ο λιγνίτης μέσω του "Πράσινου Ταμείου" θα πληρώσει το Τέλος ΑΠΕ...

Τα ρυπογόνα λιγνιτικά εργοστάσια θα χρηματοδοτήσουν σε σημαντικό βαθμό την επιδιωκόμενη μεγάλη ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στη χώρα μας, μέσω του λεγόμενου «Πράσινου Ταμείου», σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας.
Ένα σημαντικό μέρος από τα δικαιώματα ρύπων, που θα αρχίσουν σταδιακά από του χρόνου αλλά πλήρως από το 2013 να ενσωματώνονται στις τιμές χονδρικής, θα διατεθούν, στο «Πράσινο Ταμείο» για την ενίσχυση του Τέλους ΑΠΕ, μέσω του οποίου αποπληρώνονται οι παραγωγοί ΑΠΕ.
«Άλλωστε ακριβώς αυτό λέει κι ο νόμος για το Πράσινο Ταμείο. Ότι θα διαχειρίζεται τους πόρους που εισρέουν από περιβαλλοντικές εισφορές, όπως για παράδειγμα συμβαίνει με τα δικαιώματα CO2, μέρος των οποίων- δεν έχουμε καταλήξει στο ακριβές ποσοστό- θα διατεθεί γι’ αυτόν τον σκοπό», λέει πηγή του υπ. Περιβάλλοντος για το «Πράσινο Ταμείο» που από την περασμένη Δευτέρα αποτελεί νόμο του κράτους.
Το μήνυμα που επιχειρείται να δοθεί είναι σαφές : Την «πράσινη» ανάπτυξη που θα αρχίσει σταδιακά να απορροφά όλο και μεγαλύτερα κονδύλια επιδοτήσεων, δεν θα την πληρώσει μόνο ο Έλληνας πολίτης αλλά σε σημαντικό βαθμό τα ρυπογόνα εργοστάσια και εντέλει ο λιγνίτης. Στόχος είναι να αμβλυνθεί η κριτική που ασκείται στις ΑΠΕ, το κόστος των οποίων δεν είναι δίκαιο να το επιβαρυνθεί ο Έλληνας φορολογούμενος, πόσο μάλλον σε περίοδο κρίσης.

Ζερβός : «Στο Πράσινο Ταμείο μέρος των 800 εκ. ευρώ»
Στο θέμα είχε αναφερθεί στη διάρκεια συν/ξης Τύπου της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στις 7 Οκτωβρίου, και ο πρόεδρος της μητρικής εταιρείας, Αρθούρος Ζερβός. «Η Κοινοτική Οδηγία αναφέρει ρητά ότι το 50% κατ’ ελάχιστον των εσόδων από τα δικαιώματα ρύπων θα πρέπει να κατευθυνθεί σε περιβαλλοντικές δραστηριότητες, και έχω την αίσθηση πως θα δοθούν στο Πράσινο Ταμείο», είχε πει. Διότι όπως είχε εξηγήσει τότε ο επικεφαλής της ΔΕΗ, αν δεν συμβεί κάτι τέτοιο, η βόμβα για τον καταναλωτή από το 2013 και μετά θα είναι διπλή : θα επιβαρυνθεί τόσο με μια τεράστια αύξηση στα τιμολόγια ηλεκτρικού του λόγω των ρύπων, όσο και μια εξίσου μεγάλη αύξηση του Τέλους ΑΠΕ για να χρηματοδοτηθούν οι πράσινες επενδύσεις.
Αν λοιπόν θεωρήσουμε ότι η ΔΕΗ θα αρχίσει να πληρώνει από το 2013 και μετά για αγορά δικαιωμάτων γύρω στα 800 εκ. ευρώ κατ’ έτος (σε σημερινές τιμές), είναι πιθανό ένα μεγάλο μέρος αυτών να διατεθεί για την αποπληρωμή των «πράσινων» ηλεκτροπαραγωγών.

Τα πρώτα βήματα
Ούτως ή άλλως τα πρώτα βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση γίνονται ήδη : Η απώλεια εσόδων (γύρω στα 100 εκ. ευρώ) που συνεπάγεται για το Τέλος ΑΠΕ το «ψαλίδισμά» του στο οποίο προχώρησε το υπουργείο - κατόπιν γνωμοδότησης της ΡΑΕ- στις χαμηλές και μεσαίες καταναλώσεις ώστε να μειωθούν οι αυξήσεις που αποφασίστηκαν πρόσφατα στα τιμολόγια, θα αναπληρωθεί από τη δημοπρασία των αδιάθετων δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Αν δηλαδή κάποια βιομηχανία έχει εκπέμψει λιγότερους ρύπους σε σχέση με τα δικαιώματα που της έχουν κατανεμηθεί και βγάλει προς πώληση τα αδιάθετα δικαιώματα, τα έσοδα που θα προκύψουν από την αγορά τους από μια άλλη βιομηχανία - η οποία χρειάζεται δικαιώματα επειδή έχει εκπέμψει περισσότερους ρύπους- θα χρησιμοποιούνται και αυτά για την αποπληρωμή των παραγωγών ενέργειας μέσω του ειδικού λογαριασμού που διαχειρίζεται ο ΔΕΣΜΗΕ για το σκοπό αυτό.
Σε πρώτη φάση λοιπόν μιλάμε για τα έσοδα αυτά. Αλλά από του χρόνου, αρχίζει η σταδιακή ενσωμάτωση του κόστους των ρύπων στο ελάχιστο μεταβλητό κόστος των μονάδων ηλεκτρισμού (το λεγόμενο κόστος ευκαιρίας ή «opportunity cost»), βάσει του οποίου θα υποβάλλουν πλέον τις προσφορές τους στην αγορά χονδρικής. Ο συνυπολογισμός θα γίνεται βάσει των τιμών του "European Union Emission Trading System". Τι θα γίνει με τα κόστη αυτά ; Ενδεχομένως μέρος τους να κατευθυνθεί στο «Πράσινο Ταμείο».
Σε κάθε περίπτωση πάντως, από το 2013 όμως και μετά οπότε και μπαίνει «τέρμα» στη δωρεάν κατανομή δικαιωμάτων μέσω των Εθνικών Προγραμμάτων Κατανομής Ρύπων κάθε χώρας, ένα μεγάλο μέρος των εσόδων από τους ρύπους θα διατίθεται για τη χρηματοδότηση "πράσινων" επενδύσεων, στην ενέργεια και αλλού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top