ΑΝΙΚΑΝΕΣ να αντιμετωπίσουν τα φονικά μικροσωματίδια, μία από τις μεγαλύτερες σύγχρονες απειλές κατά της δημόσιας υγείας, αποδεικνύονται ακόμη και οι πιο ανεπτυγμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με στοιχεία από την Υπηρεσία Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που εξασφάλισε η Real planet, η Κομισιόν είναι έτοιμη να οδηγήσει στο Ευρωπαικό Δικαστήριο τις 25 από τις 27 χώρες- μέλη, λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων στην παρουσίαση στοιχείων για τα αιωρούμενα μικροσωματίδια. Πρόκειται για τον ατμοσφαιρικό ρύπο που κρύβει τους μεγαλύτερους κινδύνους για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Όπως έχει αποδειχθεί, οι δύο τύποι μικροσωματιδίων ( ΡΜ10 και ΡΜ2,5) προκαλούν αναπνευστικά προβλήματα και καρδιαγγειακές παθήσεις, ενώ θεωρούνται υπεύθυνοι για συνολικά 350.000 πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο στις χώρες της ΕΕ.
«Δυστυχώς, έχουμε αποφασίσει να εγκαλέσουμε όλες τις χώρες της ΕΕ, εκτός από την Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο. Στο Ευρωπαικό Δικαστήριο έχουν ήδη παραπεμφθεί Σουηδία και Σλοβενία», δήλωσε στην «R» ο Τζόζεφ Χένον, εκπρόσωπος Τύπου του Ευρωπαίου επιτρόπου Περιβάλλοντος Γιάνε Ποτότσνικ.
Σύμφωνα με τον Τζ. Χένον, η Ελλάδα βρίσκεται «κάπου στη μέση», όσον αφορά τις επιδόσεις της στην εφαρμογή των οδηγιών για την ποιότητα του αέρα και την ενημέρωση των ευρωπαικών Αρχών, μαζί με έναν όμιλο χωρών που περιλαμβάνει το Βέλγιο, την Κύπρο, την Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, τη Βρετανία και τη Ρουμανία.
«Γι’ αυτές τις χώρες, η γνωμοδότησή μας έχει ήδη σταλεί στο Ευρωπαικό Δικαστήριο και η παραπομπή τους ή όχι θα αποφασιστεί τους επόμενους δύο μήνες», ανέφερε ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Περιβάλλοντος.
Απειλή
Τα τελευταία χρόνια, που τα αιωρούμενα μικροσωματίδια έχουν ταυτοποιηθεί ως ο μεγαλύτερος εχθρός της ανθρώπινης υγείας από όλα τα στοιχεία της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η Επιτροπή έχει θεσπίσει αυστηρά όρια και περιορισμούς. Το επίπεδο ασφαλείας έχει οριστεί στα 40 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, κατά μέσο όρο για κάθε χρονιά. Ακόμη, προβλέπεται ότι οι συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 50μg/ κ.μ. για περισσότερες από 35 μέρες το χρόνο.
Παρότι έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι τα μικροσωματίδια είναι ικανά να μειώσουν το προσδόκιμο ζωής των πολιτών της ΕΕ, οι χώρες- μέλη δεν έχουν ακόμα συγκροτήσει ένα ικανοποιητικό δίκτυο για τη μέτρησή τους.«Αν και δεν έχει εξακριβωθεί ο τρόπος με τον οποίο τα μικροσωματίδια επιδρούν στον ανθρώπινο οργανισμό, είναι πλέον σαφές ότι ευθύνονται για αρκετά σοβαρά προβλήματα υγείας.
Υπάρχουν πολλές επιδημιολογικές μελέτες που αποδεικνύουν επιστημονικά ότι οι υψηλές περιεκτικότητες αιωρούμενων σωματιδίων συνδέονται με περιπτώσεις άσθματος ή καρδιαγγειακών εμφραγμάτων», λέει η Κωνσταντίνο Σαμαρά, καθηγήτρια Χημείας και διευθύντρια στο Εργαστήρι Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
«Το πρόβλημα στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή είναι ότι δεν υπάρχει ένα επαρκές δίκτυο για τη μέτρηση των μικροσωματιδίων. Οι σταθμοί που υπάρχουν δεν επαρκούν, καθώς- εκ΄τος από αυτούς που έχουν εγκατασταθεί μέσα σε αστικά κέντρα- θα πρέπει να υπάρχουν στοιχεία και από σταθμούς στην περιφέρεια μεγάλων ή μεσαίων πόλεων», συμπληρώνει η Κ. Σαμαρά.
Μποτιλιάρισμα... ΡΜ2,5
Αν και υπάρχουν ευρωπαικές χώρες με χειρότερες επιδόσεις στην ενημέρωση της Κομισιόν για την ποιότητα του αέρα, η Ελλάδα είναι ένα τρανταχτό παράδειγμα παροχής περιορισμένων στοιχείων. Σταθμοί μέτρησης υπάρχουν μόνο σε Βόλο, Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με την καθηγήτρια του ΑΠΘ, οι πηγές του επικίνδυνου ατμοσφαιρικού ρύπου ποικίλλουν ανά χώρα και ανά περίπτωση.
Στις περισσότερες ευρωπαικές χώρες, τα μικροσωματίδια προέρχονται κυρίως από τις βιομηχανίες, ωστόσο, στη χώρα μας ο μεγαλύτερος παραγωγός είναι τα αυτοκίνητα. «Οι μεγάλες αλλά και οι μεσαίες ελληνικές πόλεις έχουν στο σύνολό τους κυκλοφοριακά προβλήματα, με αποτέλεσμα τα αυτοκίνητα να παραμένουν για αρκετή ώρα στους δρόμους των πόλεων.
Για τη χώρα μας, αυτή είναι και η κύρια πηγή σωματιδίων τύπου ΡΜ2,5. Αυτά είναι μικρότερα σε μέγεθος από τα σωματίδια ΡΜ10 και κρύβουν μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία, καθώς μπορούν να εισχωρήσουν πιο εύκολα στο αναπνευστικό», τονίζει η Κ. Σαμαρά.
Τρίτη η Ελλάδα στη μολυσμένη ατμόσφαιρα
ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ χειρότερη θέση μεταξύ όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιεκτικότητα της ατμόσφαιρας σε μικροσωματίδια βρίσκεται η χώρα μας. Τα επίπεδα αιωρούμενων μικροσωματιδίων στην Ελλάδα βρίσκονται μια ανάσα από το επιτρεπτό όριο της ΕΕ, καθώς για κάθε κυβικό μέτρο ατμόσφαιρας υπάρχουν 36,8 μικρογραμμάρια μικροσωματιδίων.
Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Βουλγαρία, με δεύτερη τη Ρουμανία- δύο χώρες που με 52,7 και 41,1 μg/ κ.μ., αντίστοιχα, έχουν ξεπεράσει τα όρια που έχει θεσπίσει η ΕΕ.
Σύμφωνα με την καθηγήτρια του ΑΠΘ, Κωνσταντινή Σαμαρά , η υψηλή θέση της χώρας οφείλεται τόσο στο κυκλοφοριακό έμφραγμα που εμφανίζεται στις ελληνικές πόλεις όσο και στη γεωγραφική θέση της χώρας μας. «Τα μικροσωματίδια είναι κυρίως ένας ανθρωπογενής ρύπος, όμως, η περιεκτικότητα τους στην ατμόσφαιρα μπορεί να οφείλεται και στην ίδια τη φύση.
Οι χώρες της νότιας Ευρώπης έχουν πιο ξηρό κλίμα, κάτι που ευνοεί τα μικροσωματίδια. Για την Ελλάδα είναι σίγουρο ότι υπάρχει επιβάρυνση από τη σκόνη της Σαχάρας, που έρχεται πολύ συχνά τα τελευταία χρόνια, μεταφέροντας σωματίδια τύπου ΡΜ10».
Πηγή: http://www.real.gr/- ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΟΝΤΗ
Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
1 σχόλιο:
μα είναι δυνατών ..εμάς ο φίλτατος Γργηγορης Τζουμαρης ..μας λέει άλλα
Δημοσίευση σχολίου