Στην εποχή της οικολογικής κρίσης, το να αφιερώνουμε μια ημέρα για το περιβάλλον θα είχε νόημα μόνον, αν συνέβαλε στο να ασχοληθούμε σοβαρά με αυτό και όλες τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου.
Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, από το 1972, θέσπισε την 5η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, κάτω από το βάρος της ανεξέλεγκτης ρύπανσης του περιβάλλοντος και των κινδύνων υγείας, που προκαλούσε η συνεχώς αυξανόμενη εκμετάλλευση της φύσης και η αλόγιστη σπατάλη των φυσικών πόρων, που μαθηματικά οδηγούσαν στην εξάντληση τους. Άρχισε να επικρατεί η άποψη ότι η προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων, είναι δυνατόν να συνδυαστούν με την οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία των λαών.
Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, συνεπώς, μας υπενθυμίζει την ανάγκη, η οποία γίνεται ολοένα και πιο πιεστική, για τη διαμόρφωση ενός μακροπρόθεσμου σχεδιασμού σχετικά με την πρόληψη και αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, των σημερινών δραστηριοτήτων, στο μέλλον. Ένας μακροπρόθεσμος σχεδιασμός σημαίνει ότι πέρα από τις οικονομικές πτυχές, οφείλουμε να λάβουμε υπόψη τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές παραμέτρους, κάθε μορφής δημόσιας και πολιτικής δράσης.
Η διεθνής συνεργασία είναι απαραίτητη για την εδραίωση των κατάλληλων συνθηκών, ώστε να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα που επιφέρει η υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Χρειάζεται μία νέα αντίληψη της πολιτικής, στο πλαίσιο της οποίας θα συνεργούν οι επιμέρους πολιτικές για το περιβάλλον, την οικονομία και την κοινωνία. Η έλλειψη συνοχής και η μη ενσωμάτωση των περιβαλλοντικών παραμέτρων στην πολιτική, οδηγούν σε καταστροφικές αντιφάσεις που πλήττουν την υπόθεση του περιβάλλοντος, καθώς ακυρώνουν στη συνείδηση των πολιτών την αξία των όποιων μέτρων. Η δράση πρέπει να αφορά όλα τα επίπεδα και σε αυτή πρέπει να πρωτοστατούν ο δημόσιος τομέας και οι θεσμοί, καθώς έχουν ρόλο - κλειδί στο σχεδιασμό και τη διαμόρφωση πολιτικών. Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις πρέπει να συμβάλλουν στη σταδιακή αλλαγή των προτύπων παραγωγής και κατανάλωσης, γεγονός με σημαίνουσα βαρύτητα στην προσπάθεια άμβλυνσης των επιπτώσεων στο περιβάλλον.
Ωστόσο, για την εφαρμογή των διεθνών συνθηκών και την επίτευξη των εθνικών στόχων, το βάρος πέφτει στις τοπικές κοινωνίες, γεγονός που υποδηλώνει ότι η σημερινή Αυτοδιοίκηση χρειάζεται να αντιμετωπίζει με γνώση, σύνεση και ευαισθησία τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που παρουσιάζει ο φυσικός πλούτος της περιοχής της.
Η πρόκληση για το μέλλον, είναι η Πολιτεία να λάβει πραγματικά υπόψη το περιβάλλον ως συνιστώσα ισότιμη με την κοινωνία και την οικονομία, όπως άλλωστε ορίζει και η αρχή της αειφόρου ανάπτυξης. Το άρθρο 24 του Συντάγματος ορίζει ότι «η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση των πολιτών και του κράτους». Η υπεράσπιση του περιβάλλοντος αλλά και μια βιώσιμη ανάπτυξη σε τοπικό επίπεδο είναι εφικτή και προς το συμφέρον όλων των κατοίκων της περιοχής.
Ο πολίτης μπορεί και πρέπει να παίξει ουσιαστικό ρόλο στην προστασία του περιβάλλοντος, είτε ως παράγων άσκησης πίεσης, είτε με τη συμπεριφορά του και την πρωτοβουλία του.
Το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος είναι ότι όλοι είμαστε μέρος της λύσης. Μαζί, μπορούμε να οικοδομήσουμε αυτά που μας λείπουν, ώστε να ανατρέψουμε την κατάσταση. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση έχει θέσει ως στόχο της, τη δημιουργία δομών τεκμηρίωσης, τόσο της περιβαλλοντικής της πολιτικής, όσο και του πολιτικού της λόγου. Είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια των πολιτών, που και αυτοί από τη μεριά τους, έχοντας συνειδητοποιήσει τη σημασία του περιβάλλοντος ως βασικού δείκτη ποιότητας ζωής, οφείλουν να δρουν, σε καθημερινή βάση, σύμφωνα με τους γραπτούς και άγραφους νόμους προστασίας του περιβάλλοντος.
Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009
Μήνυμα του Νομάρχη Κοζάνης Γιώργου Δάκη για την Παγκοσμία Ημέρα Περιβάλλοντος...
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
1 σχόλιο:
Τι κρίμα κύριε Νομάρχα!!!
Τώρα που είστε, εσείς στην θέση αυτή βρήκαν, να ξυπνήσουν τα ΚΟΡΟΪΔΑ , και αναγκάζεστε, μόνο με δελτία τύπου, να θυμάστε ΑΥΤΟΥΣ και το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ που ζούν.
Δημοσίευση σχολίου