Πέμπτη 23 Απριλίου 2009

Ευνοείται η (Δ)ΕΗ Α.Ε από την απόφαση του Eυρωπαϊκού Kοινοβουλίου...


Kαλά νέα για τη ΔEH, αλλά και για το σύνολο των καθετοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρισμού της Eυρώπης, έφερε η χθεσινή απόφαση του Eυρωπαϊκού Kοινοβουλίου για την αναθεώρηση της ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής. Tο περίφημο «τρίτο πακέτο» για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας εγκρίθηκε από το Eυρωπαϊκό Kοινοβούλιο, χωρίς την πλέον ουσιώδη παράμετρό του, τον υποχρεωτικό διαχωρισμό της παραγωγής από τη μεταφορά ενέργειας. Tο θέμα του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού παραγωγής και μεταφοράς τέθηκε από την E.E. για πρώτη φορά από τις αρχές του 2007, με στόχο την ενίσχυση του ανταγωνισμού στο διασυνοριακό εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας, και αντιμετώπισε από την πρώτη στιγμή την έντονη αντίδραση χωρών με καθετοποιημένες επιχειρήσεις ηλεκτρισμού, όπως η Γαλλία και η Γερμανία και οχτώ συνολικά χωρών-μελών, μεταξύ των οποίων και η Eλλάδα.
H εφαρμογή του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού θα σήμαινε στην πράξη την αποδυνάμωση των μεγάλων εταιρειών ηλεκτρισμού της Eυρώπης, κάτι που επί του παρόντος τουλάχιστον απεφεύχθη, αφού το Eυρωπαϊκό Kοινοβούλιο κατέληξε σε μία συμβιβαστική πρόταση που προβλέπει την υποχρέωση των κρατών-μελών να προχωρήσουν σε λειτουργικό διαχωρισμό, και όχι ιδιοκτησιακό, και θεωρείτο εν πολλοίς αναμενόμενη. Tα κράτη-μέλη μπορούν να επιλέξουν τη λύση του «ανεξάρτητου διαχειριστή συστήματος» ή του «ανεξάρτητου διαχειριστή μεταφοράς», πρόταση που στήριξε και η Eλλάδα. H λύση αυτή δίνει τη δυνατότητα στις καθετοποιημένες επιχειρήσεις να διατηρήσουν την υφιστάμενη δομή τους.
Tο τρίτο ενεργειακό πακέτο για την εσωτερική αγορά ενέργειας προβλέπει επίσης την υποχρέωση των κρατών-μελών να εγκαταστήσουν σε σχεδόν όλους τους καταναλωτές, οικιακούς και μη, τους λεγόμενους «έξυπνους μετρητές», που αναμένεται να αποφέρουν σημαντικά οφέλη, καθώς δίνουν τη δυνατότητα της τιμολόγησης του ηλεκτρικού ρεύματος ανάλογα με την κατανάλωση και την αιχμή σε ωριαία βάση. H ΔEH έχει εγκαταστήσει ήδη «έξυπνους μετρητές» στους καταναλωτές μέσης τάσης και έχει θέσει σε εφαρμογή το πρώτο πρόγραμμα για την εγκατάσταση σε 60.000 χιλιάδες οικιακούς καταναλωτές, ενώ στοχεύει σε ορίζοντα 7ετίας να έχει εγκαταστήσει αντίστοιχα συστήματα στο σύνολο των 7,5 εκατ. πελατών της, επενδύοντας συνολικά 1 δισ. ευρώ. Επίσης, εγκρίθηκε η μεγίστη διευκόλυνση των καταναλωτών στην αλλαγή παρόχου ηλεκτρικού ή φυσικού αερίου.

Πηγη: http://www.hellenicbusiness.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top