Πέμπτη 23 Απριλίου 2009

Η βιοποικιλότητα μειώνεται ταχύτατα...


Εκατοντάδες είδη φυτών και ζώων εξαφανίζονται ή απειλούνται με εξαφάνιση, υποθηκεύοντας και την ανθρώπινη επιβίωση
Την τελευταία τριακονταετία έχει σημειωθεί σημαντική μείωση της βιοποικιλότητας, της τάξης του 30%. Περισσότερα από 844 είδη φυτών και ζώων έχουν εξαφανιστεί από τον 16ο αιώνα έως σήμερα, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ. Και για όσους θα αντέτασσαν ότι «χιλιάδες είδη έχουν εξαφανιστεί σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας του πλανήτη», οι ρυθμοί που συμβαίνει αυτό πλέον χαρακτηρίζονται από τους επιστήμονες ιλιγγιώδεις, 100 - 1.000 φορές ταχύτεροι από αυτό που θα χαρακτηρίζαμε «φυσιολογικό». Το φαινόμενο της μείωσης της βιοποικιλότητας κρίνεται άκρως σημαντικό από την Ε. Ε. -καθώς συνδέεται άμεσα με την ανθρώπινη επιβίωση και ευημερία-, γι' αυτό και έχει θέσει ως στόχο τον περιορισμό της καταστροφής με σειρά μέτρων όπως ο σχεδιασμός του δικτύου Natura 2000, οδηγιών και προγραμμάτων.
Στο πλαίσιο αυτό, το 2010 έχει καθοριστεί ως έτος βιοποικιλότητας με στόχο έως τότε οι ενέργειες για την προστασία των ειδών να έχουν αποδώσει καρπούς. Η Αθήνα θα βρεθεί την επόμενη εβδομάδα στο επίκεντρο αυτής της προσπάθειας, καθώς θα φιλοξενήσει το διήμερο συνέδριο (27 - 28 Απριλίου) που οργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τίτλο «Προστασία της βιοποικιλότητας μετά το 2010» και στο οποίο θα παραστούν εκτός από τον επίτροπο Περιβάλλοντος κ. Στ. Δήμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλιας, ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής, ο πρόεδρος της Βουλής κ. Δ. Σιούφας, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Xoσέ Μανουέλ Μπαρόζο, υπουργοί Περιβάλλοντος κρατών-μελών και ο γενικός διευθυντής της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF, κ. Τζιμ Λιπ. H πραγματοποίηση του συνεδρίου είναι μια ευκαιρία για τη χώρα μας «να αναλάβει τα απαραίτητα μέτρα για τη διατήρηση της βιοποικιλότητάς της που θεωρείται μια από τις πλουσιότερες στην Ευρώπη» τονίζει ο κ. Δημήτρης Καραβέλας, διευθυντής του WWF Ελλάς.
Η ζωή πάνω στη γη στηρίζεται ακριβώς στην ποικιλία των ειδών, στη μεγάλη γενετική ποικιλότητα που επιτρέπει την επιβίωση ακόμα και αν μια ασθένεια πλήξει κάποια μέλη μιας ομάδας. Με βάση «τον διαγνωστικό έλεγχο» που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της οδηγίας για την προστασία των ειδών, το 50% αυτών βρίσκεται σε «κακή κατάσταση διατήρησης». Το 40% των ευρωπαϊκών ειδών πτηνών και θηλαστικών υφίσταται διαρκή μείωση του πληθυσμού του. Και είναι φυσικό αν υπολογίσουμε ότι στην Ευρώπη το 50% των εδαφών της καλλιεργούνται, οι χτισμένες περιοχές αυξήθηκαν κατά 20% τα τελευταία 20 χρόνια και μόνο το 1 - 3% των δασών της είναι ανέγγιχτα, άρα φιλοξενούν ασφαλώς πολλά είδη. Στη θάλασσα η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Εως το 60% των κοραλλιογενών υφάλων ενδέχεται να χαθεί μέχρι το 2030.
Και όμως, η διατήρηση της βιοποικιλότητας είναι σημαντική για το περιβάλλον, τη δική μας ζωή και υγεία, αλλά και την οικονομία. Εάν διατηρηθεί η υφιστάμενη κατάσταση η Ε. Ε. εκτιμά ότι θα υπάρξει ετήσια απώλεια ευημερίας έως το 2050 της τάξης του 6% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Πώς; Ενδεικτικά, τη δεκαετία του '80 τα πλοία που ταξίδευαν από την Αμερική στη Μαύρη Θάλασσα έφεραν μαζί τους ένα, νέο για την περιοχή, είδος μέδουσας (Mnemiopsis leidyi). H «νεοφερμένη» καθώς δεν είχε φυσικούς εχθρούς πολλαπλασιάστηκε με απίστευτους ρυθμούς καταναλώνοντας τεράστιες ποσότητες φυτοπλαγκτού και αυγών ψαριών. To αποτέλεσμα ήταν ότι τουλάχιστον 26 είδη εμπορικών ψαριών που αλιεύονταν στη Μαύρη Θάλασσα (όπως το σκουμπρί και η αντζούγια) μειώθηκαν δραματικά. Το οικονομικό κόστος από την καταστροφή της αλιείας και του τουρισμού στην περιοχή εκτιμάται στα 500 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Πηγη:Καθημερινη-Τανια Γεωργιοπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top