Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

Τα φυτά προσαρμόστηκαν στη …ρύπανση


Τα φυτά απορροφούν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα, όταν μεγαλώνουν κάτω από τη μολυσμένη ατμόσφαιρα των σύγχρονων πόλεων απ’ όσο θα απορροφούσαν, αν ζούσαν σε πιο καθαρό περιβάλλον.
Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Nature», η ατμοσφαιρική ρύπανση φαίνεται ότι ενίσχυσε την φυσική ικανότητα των φυτών να απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα, τουλάχιστον κατά 10%.
Εκτιμάται ότι η νέα έρευνα θα συμβάλλει σημαντικά στην παγκόσμια προσπάθεια για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και τον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Η ερευνητική ομάδα που διεξήγαγε τη μελέτη αποτελείται από ερευνητές του κέντρου Οικολογίας και Υδρολογίας, στο Κέντρο Hadleyτης Βρετανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, το Τεχνολογικό Ινστιτούτο ETH στη Ζυρίχη και το πανεπιστήμιο Exeter.
«Μας προκάλεσε έκπληξη το γεγονός ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει ενδυναμώσει την παραγωγικότητα των φυτών, περίπου κατά το ένα τέταρτο, στο χρονικό διάστημα από το 1960 έως το 1999. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την καθαρή αύξηση κατά 10% στην ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που αποθηκεύεται, μέσω των φυτών, στο έδαφος», αναφέρει η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ. Lina Mercado, από το βρετανικό κέντρο Οικολογίας και Υδρολογίας.
Η αύξηση στα μικροσκοπικά σωματίδια που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα από μια σειρά ανθρώπινες δραστηριότητες και οι αλλαγές στην νεφοκάλυψη έχουν προκαλέσει μείωση στην ηλιακή ακτινοβολία που φτάνει στη γη, από τη δεκαετία του 1950 μέχρι σήμερα (ένα φαινόμενο που είναι γνωστό ως ‘παγκόσμια σκίαση’).
Παρόλο που η μείωση της ηλιοφάνειας μειώνει τη φωτοσύνθεση, τα σύννεφα και τα ατμοσφαιρικά σωματίδια διαχέουν το φως, με αποτέλεσμα η επιφάνεια της γης να δέχεται ηλιακή ακτινοβολία από πολλές κατευθύνσεις και όχι μόνο απευθείας από τον ήλιο. Έτσι, τα φυτά μπορούν και αξιοποιούν περισσότερο ηλιακό φως για την ανάπτυξή τους, καθώς λιγότερα φύλλα τους βρίσκονται στη σκιά.
Οι επιστήμονες γνώριζαν από καιρό ότι τα σωματίδια που μολύνουν την ατμόσφαιρα αλλάζουν το κλίμα, διαχέοντας την ηλιακή ακτινοβολία, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιούν ένα παγκόσμιο μοντέλο για να μετρήσουν τις καθαρές επιπτώσεις στην ικανότητα των φυτών να απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα.

Πηγη: Εφημεριδα Τα Νεα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top