Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Εναλλακτικές ομάδες αγροτών και καταναλωτών...

Τον Οκτώβριο του 2010 στο Κάσελ δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στη Γερμανία το «Δίκτυο αλληλέγγυας αγροτικής οικονομίας» από οικολόγους-φάρμερ και καταναλωτές στα πρότυπα του αμερικανικού κινήματος Community Supported Agriculture.
Συγκεκριμένα πρόκειται για ‘σύμβαση αλληλεγγύης παραγωγών και καταναλωτών’: μία αγροτική μονάδα οικολογικής παραγωγής εγγυάται την αποκλειστική προμήθεια των προϊόντων της σε τουλάχιστον 50 νοικοκυριά. Το κάθε νοικοκυριό πληρώνει προκαταβολικά από 120 μέχρι 150 ευρώ μηνιαία τον αγρότη για την κάλυψη των εξόδων παραγωγής, επεξεργασίας και διάθεσης των προϊόντων.
Δύο είναι οι βασικές προϋποθέσεις: το αγρόκτημα πρέπει να είναι οικολογική μονάδα κοντά στους καταναλωτές (όχι πάνω από 200χλμ.)
Δεύτερον, ο καταναλωτής (νοικοκυριό) παραλαμβάνει μία φορά την εβδομάδα τα αγροτικά ή και επεξεργασμένα προϊόντα π.χ. λαχανικά, αυγά, κρέας, γιαούρτι, ψωμί είτε στο σπίτι του, είτε σε μια κοινή διεύθυνση για όλους τους καταναλωτές της περιοχής που συνδέονται με ‘σύμβαση αλληλεγγύης’.
Το «Δίκτυο αλληλέγγυας αγροτικής οικονομίας» διαθέτει μέχρι στιγμής 21 μεγάλα αγροκτήματα σε ολόκληρη τη Γερμανία.
Με το δίκτυο αυτό οι καταναλωτές προμηθεύονται φρέσκα, υγιεινά, αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα από την περιοχή.
Επίσης ξέρουν πώς καλλιεργούνται ή πώς παρασκευάζονται καθώς μπορούν κάθε στιγμή να επισκεφθούν το αγρόκτημα. Ενισχύουν τις παραδοσιακές και τοπικές ποικιλίες σε φρούτα, λαχανικά και κρέας.
Και το σημαντικότερο συνδέονται προσωπικά με τον παραγωγό και το προϊόν που απολαμβάνουν.
Μαθαίνουν να σέβονται τη γη, το περιβάλλον και εξασφαλίζουν καλύτερες και ηθικότερες συνθήκες εκτροφής για τα ζώα.
Από την άλλη οι αγρότες ή οι φάρμερ έχουν λιγότερο άγχος, διότι δεν εξαρτώνται τα προϊόντα τους από τις τιμές της αγοράς, δεν ενδιαφέρονται για επιδοτήσεις και ότι συνεπάγεται με αυτές, ξέρουν για ποιούς παράγουν και έχουν διασφαλισμένη την αγορά των προϊόντων τους.
Δίκτυα αλληλέγγυας αγροτικής οικονομίας υπάρχουν επίσης στη Γαλλία, την Αυστρία και την Ιαπωνία. Μήπως είναι καιρός να έρθουν και στην Ελλάδα;

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top