Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

Αυτοεκτίμηση, μια βόμβα μεγατόνων...

Υπάρχει μια ερώτηση που, όταν την απευθύνεις στον εαυτό σου, θα πρέπει να έχει μια και μοναδική απάντηση. Η ερώτηση είναι: «Τι αξίζω;» και η απάντηση «Πολλά περισσότερα από όσα φαντάζομαι». Αυτή η απάντηση είναι μια βόμβα μεγατόνων στα χέρια σου, που μπορείς να τη ρίξεις με ορμή επάνω σε κάθε λογής κατάθλιψη, αυτο-απαξίωση, ψυχοσωματική ασθένεια και αδράνεια και να κλείσεις το στόμα όλων όσοι μάχονται να σε κάνουν να πιστέψεις ότι είσαι ένα αδύναμο πλάσμα.

Εκ φύσεως πολύτιμοι
Η ανθρώπινη ψυχή διαθέτει πλούτο και δύναμη ανεκτίμητη. Αυτόν τον πλούτο τον έχουμε όλοι εκ γενετής και δεν μπορούμε, όση πλύση εγκεφάλου και αν μας κάνουν, να τον αποτινάξουμε από πάνω μας. Κάθε ένας από εμάς είναι εκ φύσεως πολύτιμος και χρήσιμος και φέρει τη δική του προίκα, που ονομάζεται «διαφορετικά χαρίσματα». Επομένως, δεν έχει κανένα νόημα να συγκρίνει βασανιστικά τον εαυτό του με χιλιάδες άλλους.

Ζύγισε σωστά
Και όμως, πολλοί αναλώνουν τις ώρες τους προσπαθώντας να ελέγξουν κατά πόσο υπολείπονται των άλλων, αποκλείοντας την πιθανότητα να υπερτερούν, ίσως ακόμα και μέσα από τη μικρή, άσημη θέση τους. Ξεχνούν φυσικά ότι το γεγονός πως κάποιοι ξεχωρίζουν στους κοινωνικούς κύκλους μπορεί απλά να σημαίνει μια υπέρμετρη φιλοδοξία ή μια υπερφίαλη προσωπικότητα. Έτσι, ζυγίζοντας μόνοι τους τον εαυτό τους, τον βρίσκουν ελλιπή, ανάξιο και ατάλαντο. Μέγα λάθος! Κάπως έτσι ξεκινάει μια πλάνη, που στοιχίζει σε έλλειψη χαράς, δύναμης και ζωτικής ενέργειας.

Κλείσε την πόρτα στην παραίτηση
Δεν χρειάζεται να ψάξεις πολύ για να εντοπίσεις πόσες ασθένειες έχουν – εξοργιστικά – την πηγή τους στην έλλειψη αυτοεκτίμησης. Και είναι απόλυτα φυσικό, αφού όποιος δεν αποδίδει την ανάλογη αξία στον εαυτό του παραιτείται ψυχικά, ανοίγοντας την πόρτα και καλωσορίζοντας όποια οργανική ανισορροπία προλάβει να δημιουργηθεί πρώτη. Γι’ αυτό και δεν παραξενεύει, για παράδειγμα, μελέτη του Κέντρου Κεφαλαλγίας του Πανεπιστημίου του Τορίνο, που αποκαλύπτει ότι άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση (και κατ’ επέκταση αγχώδη) υποφέρουν πολύ συχνότερα από επώδυνους πονοκεφάλους και ημικρανίες.

Ας τονώνει ο ένας τον άλλον
Αν όλα τα παραπάνω σου φαίνονται αυτονόητα, σημαίνει ότι ήδη έχεις αυξημένο ποσοστό αυτοεκτίμησης. Θυμήσου όμως ότι αρκετοί άνθρωποι δεν έχουν και αυτό αποτελεί την κύρια πηγή πολλών προβλημάτων –τα οποία μοιραία επιδρούν αλυσιδωτά σε όλους μας. Επομένως καλό είναι να τονώνει ο ένας τον άλλον, παρά να τον ρίχνει, αθέλητα, ακόμα πιο χαμηλά.

Πηγή: http://www.goldenmag.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top