Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Ένα ΦΕΚ «καίει» τα αγροτικά συμβόλαια ενεργειακών καλλιεργειών...


Στον αέρα όλες οι συμφωνίες των διυλιστηρίων με τους παραγωγούς, ενώ υπάρχουν χιλιάδες συμβόλαια για παραγωγή ελαιοκράμβης, ηλιόσπορου κι άλλων φυτών, που είναι αδύνατον να υλοποιηθούν.
«Ενθαρρυνθήκαμε από το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων, να γίνουν συμβάσεις με τους αγρότες για ενεργειακές καλλιέργειες και τώρα βρισκόμαστε σε αδιέξοδο» λένε εκπρόσωποι των διυλιστηρίων παραγωγής βιοντίζελ που με τις τιμές των ΕΛΠΕ είναι αδύνατον να προχωρήσουν σε παραγωγή ελληνικού βιοντήζελ. Μια καλλιέργεια που προωθήθηκε τα τελευταία οκτώ χρόνια σαν η μοναδική διέξοδος στην πληττόμενη ελληνική γεωργία είναι στον αέρα αφού η έκδοση του σχετικού ΦΕΚ που διέπει τα διαδικαστικά και καθορίζει την διαμόρφωση της τιμής είναι εντελώς ασύμφορη και ποδηγετεί ουσιαστικά όλο το εγχείρημα της αξιοποίησης των ενεργειακών φυτών στην χώρα μας.
Ο «ΧΡΟΝΟΣ» φέρνει στην δημοσιότητα αποκλειστικά το πρόβλημα που θα ανακύψει τις επόμενες μέρες ενώ ήδη σε βρασμώ βρίσκονται τόσο οι παραγωγοί βιοντίζελ όσα και οι αγρότες που συνειδητοποιούν τα υπογεγραμμένα συμβόλαια με τα διυλιστήρια παραγωγής καυσίμων δεν μπορούν να εφαρμοστούν. Όπως πληροφορούμαστε δεν μπορούν να παραδώσουν τα ηλιόσπορα ή την ελαιοκράμβη, δεν υπογράφουν χαρτιά και γενικά υπάρχει μια ανασχετικότητα μετά από το θέμα που έχει ανακύψει και ουσιαστικά το ζήτημα τείνει να πάρει διαστάσεις.
Πραγματικά έγιναν συμβάσεις με τους παραγωγούς βιοντίζελ που είναι 14 εταιρίες πήραν τα πρώτα σπόρια ελαιοκράμβης πριν από ένα μήνα περίπου έλιωσαν για να γίνει το βιοντίζελ, που υπάρχει στις αποθήκες ως έτοιμο προϊόν, και τώρα βγήκε η τιμή αφού ολοκληρώθηκαν οι κατανομές από το υπουργείο Ανάπτυξης και αρχίζει η παράδοση τέλη Αυγούστου.


ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ ΤΟ ΥΠΕΡΤΙΜΗΜΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ
Στο σημείο αυτό όμως τα Ελληνικά Πετρέλαια δημιουργούν νέα δεδομένα αφού ουσιαστικά λένε ότι δεν μπορούν να αγοράσουν περισσότερο από 1160 ευρώ τον τόνο βάζοντας ένα υπερτίμημα το οποίο προέρχεται όχι από φυτικές παραγωγές αλλά σύμφωνα με πληροφορίες από εισαγόμενα λάδια τρίτων χωρών. Η τιμή προβλέπεται από έναν τύπο που βγαίνει, το υπερτίμημα για κάθε εργοστάσιο αναφέρεται ξεχωριστά και διακυμαίνεται από 430 έως 1000 ευρώ, ενώ λαμβάνεται υπ όψιν η μέση τιμή των χρηματιστηρίων Αμερικής και Ευρώπης, η μέση τιμή που πουλιέται το βιοντίζελ συν το υπερτίμημα, που διασφαλίζει ότι το βιοντίζελ είναι ελληνικό και προέρχεται από οικολογικές – ενεργειακές καλλιέργειες.
Τα 1160 ευρώ ανά τόνο δεν καλύπτουν τα έξοδα και τις συμβάσεις που έχουν υπογράψει με τους αγρότες για τις ενεργειακές καλλιέργειες και διευκρινίζουν ότι κάτω από 1400 ευρώ ανά τόνο είναι απαγορευτική η παραγωγή βιοντίζελ. Παρατηρούμε ότι οι τιμές ποικίλλουν και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στον σχετικό πίνακα που δημοσιεύουμε.

Το πρόβλημα που δημιουργείται είναι τεράστιο και πλήττει τον αγροτικό κόσμο αφού δεν μπορούν να τηρηθούν οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί με τους αγρότες και είναι στα 42λεπτά ανά κιλό για να απορροφηθούν οι ενεργειακοί σπόροι. Τα ελληνικά πετρέλαια διαμορφώνοντας την δική τους τιμή στην αγορά του βιοντίζελ καθιστούν απαγορευτική την ικανοποίηση των συμβολαίων και θα πρέπει να υπάρξει αναδιαπραγμάτευση και οι αγρότες να εισπράξουν κάτω από 30 λεπτά ανά κιλό! Οι κυρίως πληττόμενοι που είναι οι Έλληνες αγρότες θα βρεθούν σε αδιέξοδο λόγω της ασυνέπειας του κράτους που διαμορφώνει παιγνίδι στην τιμή βασιζόμενο σε εισαγόμενα λάδια κι όχι ελληνικής παραγωγής...βέβαια οι συμβάσεις έχουν υπογραφτεί και το αν μπορεί να γίνει ανάκληση των συμβάσεων είναι ένα άλλο ζήτημα. Στον κυκεώνα αυτό πρέπει να προστεθεί η αγωνία των 14 παρασκευαστών βιοντίζελ, τι πιέσεις θα δεχθούν και ποιες πλευρές για να απορροφηθούν τα αγροτικά προϊόντα. Πως μπορεί να γίνει αυτό χωρίς αναστάτωση σε μια χώρα όταν υπάρχουν συμβάσεις για πάνω από 1 εκατομμύριο στρέμματα ενεργειακών φυτών; Βέβαια η αλληλουχία των εξελίξεων ξεκίνησε από πέρυσι όταν κατέβασαν περίπου 180 ευρώ κάτω το κυβικό την τιμή του βιοντίζελ ενώ οι τιμές που θα εισπράξουν οι αγρότες είναι ανεβασμένες, κατά 10 ευρώ περίπου πιο πολύ από πέρσι και πρέπει να πουλήσουν σε χαμηλότερες τιμές. Αυτό δημιουργεί αναστάτωση και στον αγροτικό κόσμο που έκανε τον προγραμματισμό του με βάση τα νέα δεδομένα με αποτέλεσμα τις επόμενες ημέρες να εκδηλωθεί ο αναβρασμός που υπάρχει και όλοι να είναι σε στάση αναμονής περιμένοντας τις εξελίξεις. Το θέμα πάντως θα πάρει διαστάσεις με ερωτήσεις στην Βουλή, ενώ ως λύση θεωρείται η πολιτική παρέμβαση για να πειστούν τα ΕΛΠΕ ότι πρέπει να βοηθήσουν το ελληνικό βιοντίζελ και την ύπαιθρο. Δεν μπορεί το ίδιο το κράτος να σαμποτάρει την δική του καμπάνια για τα ενεργειακά φυτά και να αφήνει ουσιαστικά ακάλυπτους τους αγρότες που επέλεξαν να υποστηρίξουν αυτές τις καλλιέργειες όταν μπαίνει στον ανταγωνισμό των τιμών με άλλα δεδομένα.
Οι αρμόδιοι υπουργοί Κώστας Σκανδαλίδης, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Ευάγγελος Βενιζέλος θα κληθούν να λύσουν άμεσα τον γρίφο που δημιουργήθηκε προκαλώντας αναστάτωση στην παρασκευή του βιοντίζελ με απαγορευτικές τιμές, ενώ ένας ολόκληρος σχεδιασμός για καθαρά καύσιμα με τις λιγότερες επιβαρύνσεις στο περιβάλλον τίθεται εν κινδύνω...

24 ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΒΙΟΝΤΙΖΕΛ
Καθορίστηκε η κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) για την προς κατανομή ετήσια ποσότητα αυτούσιου βιοντίζελ για το έτος 2011 με την οποία καθορίζονται οι ποσότητες αυτούσιου βιοντίζελ που θα διαθέσουν οι δικαιούχοι στην ελληνική αγορά, μέχρι και την 30η Ιουνίου του 2012.
Οι υπογραφές έπεσαν από το υπουργείο ΠΕΚΑ και η απόφαση για την κατανομή βιοντίζελ στην ελληνική αγορά αφορά 24 εταιρείες μέχρι και την 30η Ιουνίου του 2012.Το υπουργείο αναφέρει ότι η συμμετοχή και η προσφορά στην πρόσκληση ενδιαφέροντος ήταν μεγάλη και υπερκάλυψε κατά πολύ τη ζήτηση και τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς. Για να τονίσει ότι η κατανομή και η ποσόστωση έγινε με βάση τους συντελεστές βαρύτητας των κριτηρίων που θέτει η ισχύουσα νομοθεσία και τα προσκομισθέντα από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες δικαιολογητικά.Το αυξανόμενο από τους αγρότες ενδιαφέρον για συμμετοχή στην παραγωγή βιοκαυσίμων συνεχίστηκε και φέτος. Οι συμβολαιοποιημένες εκτάσεις ελληνικών ενεργειακών καλλιεργειών, οι οποίες ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο στέμματα, κατανέμονται στο σύνολό τους, σύμφωνα με τα ισχύοντα.Το 87% της κατανεμόμενης ποσότητας βιοντίζελ αναμένεται να παρασκευαστεί από πρώτη ύλη προερχόμενη από τις ελληνικές ενεργειακές καλλιέργειες, αυξάνοντας την ελληνική προστιθέμενη αξία στο πετρέλαιο κίνησης.

Οι 24 επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην κατανομή είναι οι:

ΠΑΥΛΟΣ Ν. ΠΕΤΤΑΣ ΑΒΕΕ, ΒΙΟΝΤΗΖΕΛ ΕΠΕ, NEWENERGY ΑΕ (ΦΥΤΟΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΕ), ΑΔΡΙΑΤΙΚΑ ΟΙΛ ΑΕ, ΠΕΤΡΟΙΛ ΑΕ, ΕΛΛΑΣ ΟΙΛ ΑΕ, ΚΑΤΟΙΛ ΑΕΒΕ, AGROINVEST ΑΕΒΕ, ΕΛ.ΒΙ ΑΒΕΕ, BIOENERGIA AE (ΒΙΟΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΑΕ, STAFF COLOUR ENERGY ΑΒΕΕ, OIL BSRL, MUENZER BIOINDUSTRIE GMBH, ΕΚΚΟΚΙΣΤΗΡΙΑ ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ, ΠΕΤΣΑΣ ΑΕ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΣΩΡΟΥΧΩΝ, GF ENERGY ΑΒΕΕ, MIL OIL HELLAS ΑΕ, ΕΛΙΝ ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΑ ΑΕ, BIOPOWER ΒΙΟΚΙΝΗΤΙΚΗ ΕΠΕ, DP LUBRIFICANTI SRL, GOECO AE, ΜΑΝΟΣ AE, ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΑΕ και ΕΛΠΕ ΑΕ.

Πηγή: Εφημερίδα Χρόνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top