Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Δεν ευθύνονται οι σεισμοί για τα ρήγματα στη Μαυροπηγή...

«Τα ρήγματα της Μαυροπηγής δεν οφείλονται στους σεισμούς αλλά στην εξορυκτική δραστηριότητα της ΔΕΗ».
Την κατηγορηματική αυτή δήλωση έκανε στον «Π» ο Καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) Θεόδωρος Τσάπανος, ο οποίος είναι επικεφαλής της μελετητικής ομάδας που παρακολουθεί τα ρήγματα της Μαυροπηγής, καθώς δεν πρόκειται για ένα μονάχα ρήγμα, αφού την περασμένη εβδομάδα εντοπίστηκε και νέο ρήγμα στο «μέτωπο του ορυχείου Μαυροπηγής».
«Αυτά που είχε αμφισβητήσει η ΔΕΗ, τα πορίσματα δηλαδή της μελέτης μας που αποδίδουν το ρήγμα της Μαυροπηγής στη δραστηριότητα της ΔΕΗ, καταρρίπτονται», ανέφερε ο κ. Τσάπανος, κατά τη νέα επίσκεψη που πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα με την ομάδα του στη Μαυροπηγή. Επισήμανε ότι η μελετητική ομάδα του ΑΠΘ όχι μόνο συνδέει ευθέως την εμφάνιση των ρηγμάτων με τη δραστηριότητα της ΔΕΗ στην περιοχή της Μαυροπηγής αλλά και αντικρούει σθεναρά την μελέτη που ανέθεσε η ΔΕΗ ΑΕ σε Καθηγητή του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, σε μια προσπάθεια να αποσείσει από πάνω της την ευθύνη για την εμφάνιση των ρηγμάτων αποδίδοντας την στη σεισμικότητα της περιοχής.
Αμφισβητώντας μάλιστα ευθέως την μελέτη του Μετσόβιου είπε ότι «δεν μελετώνται τέτοια φαινόμενα με αεροφωτογραφίες και δορυφορικές απεικονίσεις», αφού «κανένας δεν είδε στη Μαυροπηγή την ομάδα του Μετσόβιου» και σημείωσε πως η δική του μελετητική ομάδα επισκέφθηκε κατ’ επανάληψη τη Μαυροπηγή και μελέτησε τα ρήγματα κάνοντας επιτόπιες μετρήσεις και συνεχίζει να την επισκέπτεται. «Εμείς ήρθαμε πολλές φορές στη Μαυροπηγή και κάναμε επιτόπιες μετρήσεις, μας γνωρίζουν οι κάτοικοι. Εμείς αεροφωτογραφίες και δορυφορικές εικόνες δεν μετρήσαμε», ανέφερε με νόημα και πρόσθεσε ότι «εμείς έχουμε αποδείξεις ότι τα ρήγματα οφείλονται στη δραστηριότητα της ΔΕΗ».
Τονίζοντας εξ άλλου γιατί τα ρήγματα της Μαυροπηγής δεν αποδίδονται στη σεισμικότητα της περιοχής, είπε ότι ακόμα και μια μικρή σεισμική διέγερση που παρουσιάστηκε πριν λίγο καιρό στην περιοχή (στις 22 Ιουνίου είχαν καταγραφεί τέσσερις μικρές σεισμικές δονήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Εορδαίας και της Φλώρινας) είπε ότι, «ήταν ανεξάρτητοι μεταξύ τους και αποδίδονται σε τυχαίο γεγονός» και πως «είναι από τους χιλιάδες μικροσεισμούς που συμβαίνουν καθημερινά στον Ελλαδικό χώρο». Υπογράμμισε μάλιστα ότι «το εστιακό βάθος αυτών των σεισμών ήταν μεγαλύτερο του ενός χιλιομέτρου και δεν μπορούν να αποδοθούν στην εξορυκτική δραστηριότητα της ΔΕΗ γιατί η δραστηριότητά της δεν φτάνει σε τέτοιο βάθος».
Ο κ. Τσάπανος δεν δίστασε μάλιστα να υπογραμμίσει ότι η επιστημονική ομάδα του είναι σίγουρη για τα πορίσματά της και πως όχι μόνο «έχει υιοθετήσει την Μαυροπηγή» αλλά και ότι «ακόμα και σε δικαστική διαμάχη εάν χρειαστεί να πάει η Μαυροπηγή εμείς θα είμαστε μάρτυρες υπέρ της Μαυροπηγής».

Πηγή: Εφημερίδα Πτολεμαίος - Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top