Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Άμεσα μέτρα για την μετεγκατάσταση της Μαυροπηγής και προστασίας των κατοίκων και των εργαζομένων από το ρήγμα...

Ανακοίνωση για τη Μαυροπηγή

Σε δραματική θέση βρίσκονται πλέον οι κάτοικοι της Μαυροπηγής, γιατί το ρήγμα που έχει δημιουργηθεί στο χωριό από την δραστηριότητα του ορυχείου μεγαλώνει καθημερινά και απειλεί με κατάρρευση ολόκληρο τον οικισμό με απρόβλεπτες συνέπειες, ακόμα και για την ζωή των κατοίκων, αλλά και για τους εργαζόμενους στο ορυχείο.
Εγκληματικές είναι οι ευθύνες των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, της τοπικής διοίκησης και της ΔΕΗ για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την κατάσταση της Μαυροπηγής και των άλλων πληττόμενων οικισμών από τη δραστηριότητα της ΔΕΗ.
Είναι φανερό ότι μπροστά στα συμφέροντα και τα κέρδη της ΔΕΗ ΑΕ και των μετόχων της, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και οι τοπικοί τους παράγοντες αδιαφορούν πλήρως για τα προβλήματα των κατοίκων, ακόμη και για την ίδια τους τη ζωή. Παραπλανούν και κοροϊδεύουν τους κατοίκους με αποπροσανατολιστικές συσκέψεις και υποσχέσεις, χωρίς κανένα αποτέλεσμα.
Η εμπειρία μέχρι σήμερα των υπό μετεγκατάσταση οικισμών, πχ Κόμανος, αλλά και η μετεγκατάσταση της Μαυροπηγής και άλλων οικισμών (Ακρινή, Ανάργυροι, Ποντοκώμη), δείχνουν ότι η τακτική της συνειδητής κωλυσιεργίας από την ΔΕΗ ΑΕ και τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, οδηγεί στην εγκατάλειψη και την ερήμωση. Ήδη πέντε οικογένειες από την Μαυροπηγή αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, γιατί κρίθηκαν επικίνδυνα για κατάρρευση. Δεκάδες ακόμα σπίτια έχουν υποστεί ζημιές. Ο επερχόμενος χειμώνας, οι βροχές και οι χιονοπτώσεις μπορεί να επιβαρύνουν ιδιαίτερα την κατάσταση του ρήγματος με ανεξέλεγκτες και ολέθριες συνέπειες για τους κατοίκους του χωριού, αλλά και τους εργαζόμενους στο ορυχείο.
Η ΝΕ του ΚΚΕ καλεί τους κατοίκους αλλά και τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα, να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Να απαιτήσουν άμεσα μέτρα προστασίας του οικισμού και των εργαζομένων, ακόμα και αν χρειαστεί να κλείσει το ορυχείο για να εκκενωθεί ο οικισμός. Παράλληλα, εδώ και τώρα πρέπει να αποζημιωθούν πλήρως οι κάτοικοι του χωριού, να παρθούν μέτρα έκτακτης ανάγκης για τη μετεγκατάσταση του οικισμού.
Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι οι πολιτικές της ΕΕ της ανταγωνιστικότητας, της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τις ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και γενικότερα της ανάπτυξης των «μνημονίων» και του «μεσοπρόθεσμου» με βάση το καπιταλιστικό κέρδος, που με συνέπεια και συνέχεια συναποφασίζουν και εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, έχουν ολέθριες συνέπειες για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.
Το ΚΚΕ θα συνεχίζει την πάλη για τη λύση των προβλημάτων που προκαλεί η ΔΕΗ ΑΕ όχι μόνο στη Μαυροπηγή αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή. Τονίζουμε ότι ο μόνος δρόμος για λύση των λαϊκών προβλημάτων είναι η ένταση του συντονισμένου αγώνα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων της περιοχής, για ενιαίο αποκλειστικά δημόσιο φορέα ενέργειας στην υπηρεσία του λαού, του τόπου και του περιβάλλοντος. Ο αγώνας αυτός μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματικός με την αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων, την ισχυροποίηση του ΚΚΕ για μια Ελλάδα αποδεσμευμένη από την ΕΕ, με λαϊκή εξουσία και οικονομία, που θα σχεδιάζει την ανάπτυξης της χώρας με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων και των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της χώρας και όχι τα κέρδη και τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top