Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Ερώτηση του ΚΚΕ στον Υπουργό ΠΕΚΑ για την γρήγορη μετεγκατάσταση του οικισμού της Μαυροπηγής στη Κοζάνη...

Υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα με τη μετεγκατάσταση του οικισμού Μαυροπηγής στην Κοζάνη, λόγω της επέκτασης των ορυχείων της ΔΕΗ.
Όπως έχει διαπιστωθεί από μελέτες του ΑΠΘ αλλά και της ίδιας της ΔΕΗ, υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ρήγμα και άλλα μικρότερα στο χωριό, που καθημερινά μεγαλώνουν με όλο και γρηγορότερους ρυθμούς και έχει φτάσει να διευρύνεται με 3 χιλιοστά τη μέρα το τελευταίο διάστημα από 0,85 χιλιοστά που ήταν στο τέλος Μαΐου.
Η εμπειρία μέχρι σήμερα των υπό μετεγκατάσταση οικισμών, πχ Κόμανος, αλλά και η μετεγκατάσταση της Μαυροπηγής δείχνουν ότι η τακτική της συνειδητής κωλυσιεργίας από την ΔΕΗ ΑΕ και τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, οδηγεί στην εγκατάλειψη και την ερήμωση του οικισμού. Ήδη πέντε οικογένειες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, γιατί κρίθηκαν επικίνδυνα για κατάρρευση. Δεκάδες ακόμα σπίτια έχουν υποστεί ζημιές.
Επιβάλλεται η άμεση μετεγκατάσταση γιατί, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να έχουμε τεράστιες κατολισθήσεις με απρόβλεπτες και ολέθριες συνέπειες, τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους εργαζόμενους στο ορυχείο.
Επιβάλλονται επίσης άμεσα μέτρα, γιατί θα υπάρχει σοβαρός κίνδυνος με την επιβάρυνση που θα υποστεί το ρήγμα λόγων του επερχόμενου χειμώνα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:
1. Τι μέτρα θα παρθούν για την προστασία του οικισμού και του ορυχείου, των κατοίκων και των εργαζομένων;
2. Αν θα προχωρήσει σε σύντομο χρονοδιάγραμμα η οργανωμένη μετεγκατάσταση της Μαυροπηγής για να μην διαλυθεί στην ουσία ο οικισμός.
3. Γιατί καθυστερεί η πλήρης αποζημίωση των κατοίκων από τις ζημιές που έχουν υποστεί και αν το ύψος της αποζημίωσης καλύψουν το μέγεθος της καταστροφής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top