Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Κοκτέιλ δηλητηριώδους νέφους στο ενεργειακό λεκανοπέδιο...

«Κόκκινο» χτύπησε για άλλη μια φορά η αέρια ρύπανση στο ενεργειακό λεκανοπέδιο Κοζάνης – Πτολεμαΐδας - Φλώρινας, καθώς σταθμοί παραγωγής και ορυχεία της ΔΕΗ, από προχτές βράδυ, ραντίζουν ανελέητα το περιβάλλον με μικροσωματίδια.
Εγκλωβισμένοι σε θάλαμο αερίων βρίσκονται κυριολεκτικά οι κάτοικοι των Αναργύρων Φλώρινας και του οικισμού της ΔΕΗ δίπλα από την Πτολεμαΐδα, όπου με βάση τον δείκτη ρύπανσης του Κέντρου Περιβάλλοντος από το 1 έως το 10, η βελόνα του σταθμού μέτρησης «κόλλησε» στο 10. Με μέση ημερήσια τιμή τα 50 μg/m3, είναι ενδεικτικό ότι στιγμιαία η συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων έφτασε στα 1.100 μg/m3(!) στους Αναργύρους και στα 276 μg/m3 στον οικισμό της ΔΕΗ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών του Κέντρου περιβάλλοντος Κοζάνης, οι Ανάργυροι πλήττονται κυρίως από το ορυχείο Αμυνταίου, όπου οι εξορυκτικές δραστηριότητες είναι ανεξέλεγκτες. Το ίδιο ορυχείο πλήττει σε μεγάλο βαθμό και την κωμόπολη του Αμυνταίου και γειτονικούς οικισμούς. Ο οικισμός της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα, πλήττεται από τον ομώνυμο ατμοηλεκτρικό σταθμό, ο οποίος είναι απαρχαιωμένος και εκπέμπει μονίμως ρύπους σε μεγάλες ποσότητες. Οι νοτιοδυτικοί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή ήταν οι υπαίτιοι για την εγκατάσταση του δηλητηριώδους νέφους πάνω από τον οικισμό.
Αυξημένη ήταν η ρύπανση και στην περιοχή της Ποντοκώμης και του Μαυροδενδρίου, λόγω δυσλειτουργιών του ατμοηλεκτιρκού σταθμού Καρδιάς. Χτες νωρίς το πρωί έγινε επανεκκίνηση της 3ης μονάδας με πετρέλαιο, με αποτέλεσμα η ευρύτερη περιοχή να γεμίσει με μαύρους καπνούς που «ξερνούσε» η καμινάδα. Την ίδια ώρα πολύ αυξημένες εκπομπές παρουσίαζαν η 1η και 2η μονάδα, γεγονός που αποδίδεται στην κακή ποιότητα του λιγνίτη. Η μικρή θερμογόνος δύναμη του λιγνίτη, αναγκάζει τους ιθύνοντες της ΔΕΗ να ενισχύουν το καύσιμο με μεγάλες δόσεις πετρελαίου, προκειμένου να μην σβήσει ο σταθμός, αλλά η πρόσμιξη αυτή επιτείνει περαιτέρω το πρόβλημα της ρύπανσης.
Το Κέντρο περιβάλλοντος Κοζάνης ενημέρωσε για το νέο περιβαλλοντικό επεισόδιο της διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωροταξικού Σχεδιασμού της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης και τον ίδιο τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Δακή. Ο περιφερειάρχης επικοινώνησε αμέσως με την διευθύντρια του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, Όλγα Κουρίδου, από την οποία ζήτησε τη λήψη όλων εκείνων των άμεσων μέτρων για την βελτίωση της κατάστασης. Συγχρόνως, η διεύθυνση Περιβάλλοντος έστειλε κλιμάκιο στους Ανάργυρους, στο ορυχείο Αμυνταίου και στον ΑΗΣ Καρδιάς, το οποίο μετά την αυτοψία, έδωσε εντολή στους αρμόδιους της ΔΕΗ για συστηματική διαβροχή και άλλες παρεμβάσεις, προκειμένου να καταλαγιάσει το φαινόμενο της αιωρούμενης σκόνης που έπνιξε την περιοχή και έκανε αφόρητη τη ζωή των κατοίκων.
Ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γ. Δακής, δήλωσε ότι «η κατάσταση στην περιοχή από χτες βράδυ είναι εφιαλτική. Επικοινώνησα με την διευθύντρια των ΛΚΔΜ και της ζήτησα να παρέμβει με συγκεκριμένα μέτρα για να ανασάνουν οι κάτοικοι που υποφέρουν από την αυξημένη ρύπανση». Επιπροσθέτως, ο περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι περιμένει την έκθεση του κλιμακίου των υπηρεσιών που έκανε αυτοψία, προκειμένου αν συντρέχουν λόγοι να επιβάλει τις προβλεπόμενες από το νόμο κυρώσεις.

Πηγή: Εφημερίδα Πτολεμαίος - ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top