Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Αντιδράσεις για τη μετεγκατάσταση του οικισμού Μαυροπηγής...

Ρέματα διατρέχουν την περιοχή όπου θα μετεγκατασταθεί ο οικισμός Μαυροπηγής Κοζάνης, ο οποίος θα χωριστεί στα δύο. Μερίδα των κατοίκων αντιδρά με συλλογή υπογραφών και ζητεί να επιλεγεί άλλος χώρος για τη μετεγκατάσταση του οικισμού.
«Η επιλογή της συγκεκριμένης θέσης έγινε πριν από χρόνια από τους ίδιους τους κατοίκους, με ψηφοφορία, παρουσία δικαστικών αντιπροσώπων. Εχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες. Δεν μπορούμε να ξαναγυρίσουμε στην αρχή», τονίζει ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Δακής.
Σύμφωνα με τον διαμερισματικό σύμβουλο της Μαυροπηγής, Τάσο Εμμανουήλ, με απόφαση της δημοτικής αρχής του Δήμου Εορδαίας ο οικισμός θα μετεγκατασταθεί σε μια συγκεκριμένη περιοχή, στα αγροκτήματα της Πτολεμαΐδας, στη θέση Μπουρί. «Εκεί όμως υπάρχουν κάποια προβλήματα και υπάρχει επιπλοκή στη διαδικασία». Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, επειδή την περιοχή τη διατρέχουν κάποια ρέματα, ελήφθη η απόφαση να χωριστεί ο οικισμός στα δύο. Κάτι για το οποίο υπήρχε η διαβεβαίωση ότι δεν θα γίνει. «Τελικά όμως έκριναν ότι έτσι πρέπει να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός». Τώρα υπάρχει πρωτοβουλία των κατοίκων που ζητούν ενυπόγραφα να αλλάξει η περιοχή υποδοχής. «Υπάρχουν κι άλλα προβλήματα, και υπάρχει η βούληση και η διάθεση να αντιμετωπιστούν, αλλά αντιμετωπίζουμε θέμα χρόνου».
Οι κάτοικοι ανησυχούν, επίσης, για το ότι, από τη στιγμή που δεν υπάρχει ένας χώρος υποδοχής με έτοιμες υποδομές, ώστε να εκδοθεί άδεια για την οικοδόμηση ενός νέου οικισμού, θα χαθεί χρόνος και ενδεχομένως τα χρήματα που σύντομα θα αρχίσουν να παίρνουν από τη ΔΕΗ για τη μετεγκατάστασή τους, να πάνε σε άλλους σκοπούς και να μην υπάρχει η δυνατότητα σε κάποια χρόνια να γίνει αυτός ο οικισμός. «Αρα θα πρέπει άμεσα η δημοτική αρχή να καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις, οι οποίες θα είναι υλοποιήσιμες, ρεαλιστικές και ελκυστικές για τους κατοίκους, προκειμένου να λυθεί σύντομα το συγκεκριμένο πρόβλημα», τονίζει ο Τ. Εμμανουήλ.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθεροτυπία - Σ. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top