Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Ακατάλληλα τα 62 από τα 265 κτίσματα της Μαυροπηγής...

Τις σοβαρές ζημίες (ρωγμώσεις) που έχουν υποστεί τα κτίσματα της Μαυροπηγής, τοπική κοινότητα του δήμου Εορδαίας, από τη δραστηριότητα του ομώνυμου ορυχείου της ΔΕΗ, έρχεται να επιβεβαιώσει η ολοκλήρωση του ελέγχου των κτισμάτων της Μαυροπηγής από συνεργεία μηχανικών της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του Τομέα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΤΑΣ), που με εντολή της περιφέρειας πραγματοποίησαν νέα αυτοψία στα κτίσματα του οικισμού.
Ο απολογισμός των ελέγχων αναφέρει ότι ως μη κατοικήσιμο χαρακτηρίζεται το 23,4% των κτισμάτων του οικισμού, καθώς σε 62 ανέρχονται τα κτίσματα που κρίνονται ακατάλληλα προς κατοίκηση από το σύνολο των 265 κτισμάτων του οικισμού της Μαυροπηγής, όπως ανέφερε στον «Π» ο αντιπεριφερειάρχης της περιφερειακής ενότητας Κοζάνης Γιάννης Σόκουτης.
Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Σόκουτης ανέφερε ότι εκτός από το σεβαστό αριθμό κτισμάτων της Μαυροπηγής που κρίνονται «ακατάλληλα για χρήση», ακατάλληλο κρίνεται επίσης το κτίριο στο οποίο στεγάζεται το Δημοτικό Σχολείο Μαυροπηγής, γι’ αυτό και απέστειλε σχετική επιστολή προς τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) και στο δήμο Εορδαίας, με την οποία ενημερώνει για την ανάγκη λήψης μέτρων για την μεταστέγαση του σχολείου από τη νέα σχολική χρονιά, για λόγους ασφάλειας των μαθητών. Σοβαρές ζημίες όμως διαπιστώνονται και στο ναό του οικισμού, οπότε ο αντιπεριφερειάρχης αποστέλλει εντός των ημερών αντίστοιχη επιστολή και προς τη μητρόπολη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας για να ενημερώσει για τις σοβαρές ζημίες που έχει υποστεί η εκκλησία του οικισμού και απειλούν την ασφάλεια των πιστών.
Ο αντιπεριφερειάρχης ανέφερε ακόμη ότι σε νέα σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο γραφείο του, παρουσία του γενικού διευθυντή Ορυχείων της ΔΕΗ Παναγιώτη Νικολακάκου, της διευθύντριας του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας Όλγας Κουρίδου και της δημάρχου Εορδαίας Παρασκευής Βρυζίδου, ενημέρωσε για τα παραπάνω αποτελέσματα των ελέγχων στο σύνολο των κτισμάτων του οικισμού. Ταυτόχρονα ενημέρωσε και επίσημα- εγγράφως, τη διοίκηση της ΔΕΗ γα τα αποτελέσματα των ελέγχων, με την οποία ζήτησε να ενημερωθεί για τις ενέργειες στις οποίες πρόκειται να προβεί η ΔΕΗ για την ασφάλεια των κατοίκων των κτισμάτων που έχουν χαρακτηριστεί ακατάλληλα προς κατοίκηση.
Ο κ. Σόκουτης σημείωσε ότι η ΔΕΗ απάντησε ήδη ότι ισχύουν όσα έχουν συμφωνηθεί, ότι δηλαδή η επιχείρηση θα καταβάλλει στους ιδιοκτήτες των κτισμάτων που έχουν κριθεί ακατάλληλα το 50% της εκτιμώμενης αξίας τους και το υπόλοιπο θα καταβληθεί με την ολοκλήρωση της απαλλοτρίωσης του οικισμού της Μαυροπηγής. Μάλιστα η συμφωνία αυτή θα επιβεβαιώνεται και με ιδιωτικό προσύμφωνο, ενώ σε περίπτωση που καθυστερήσει η καταβολή του 50% της αξίας των κτισμάτων θα καταβάλλει το κόστος του ενοικίου σε όσους εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Σημείωσε δε ότι η ΔΕΗ διαμηνύει ότι αντίστοιχη διαδικασία θα τηρηθεί και για όσα κτίσματα χαρακτηριστούν ακατάλληλα στο αμέσως προσεχές διάστημα, αφού πρόκειται για δυναμικό φαινόμενο (σε εξέλιξη), με βάση τα λεγόμενα των επιστημονικών φορέων που παρακολουθούν τα ρήγματα που εντοπίζονται πλησίον του ορυχείου και ευθύνονται για τις ρωγμώσεις των κτισμάτων του οικισμού.
Συγκεκριμένη απόφαση ωστόσο πρόκειται να ληφθεί στη συνεδρίαση που θα πραγματοποιήσει το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ στην περιοχή μας στις 8 Σεπτεμβρίου.
Υπενθυμίζεται ότι στις 8 Αυγούστου τα κτίσματα της Μαυροπηγής που είχαν κριθεί μη κατοικήσιμα ανέρχονταν σε 44 ωστόσο τότε είχαν ελεγχθεί 218 από το σύνολο των 265 κτισμάτων του οικισμού.

Πηγή: Εφημερίδα Πτολεμαίος - Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top