Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Χαραυγή Κοζάνης (ταινία μικρού μήκους του 2003)...

Ξεριζωμός. Μία λέξη που δεν «απαλλοτριώνεται» με άλλη παρόμοια. Και πολλοί Χαραυγιώτες ξέρουν καλύτερα από τον καθένα την σημασία της γιατί το έζησαν εις διπλούν.
Ένα χωριό-φάντασμα, το οποίο οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν πριν από 25 χρόνια, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως τόπος εξόρυξης και μεταφοράς λιγνίτη
Η περιοχή αυτή βρίσκεται δίπλα σε ορυχεία και διασχίζεται από τους ταινιοδρόμους του λιγνίτη, στην πορεία τους, προς τα παρακείμενα εργοστάσια της Δ.Ε.Η., στην ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης. Ο λιγνίτης υπάρχει σε αφθονία στα σπλάχνα του τόπου αυτού και με την καύση του, αποτελεί μία πολύ εύκολη και αποδοτική πηγή ενέργειας. Γι’αυτό άλλωστε βρίσκονται εκεί γύρω, τα περιβόητα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας τα οποία καλύπτουν κατά 80%, περίπου, τις ανάγκες όλης της χώρας σε ηλεκτρισμό.
Τα ποσοστά του καρκίνου στην περιοχή καλπάζουν και αυτή η θυσία είναι πολύ πιο θλιβερή από την εγκατάλειψη ενός χωριού. Πολλοί άνθρωποι έχουν φύγει από την επάρατη νόσο που τους προκάλεσε η ατμοσφαιρική μόλυνση.
Επιπολασμό διαφόρων μορφών καρκίνων, καρδιαγγειακών νοσημάτων και χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας στον πληθυσμό του νομού Κοζάνης αποκαλύπτουν οι εκτιμήσεις των τοπικών υπηρεσιών υγείας.
Δεκαπενταύγουστος χθές, θυμηθήκαμε αυτή την πολύ καλή ταινία μικρού μήκους, τιμής ένεκεν στην εκκλησία του χωριού που ήταν αφιερωμένη στην Παναγία.



Πηγή: http://news.kozaninet.gr

Είδος Ταινίας: Μυθοπλασία, Μικρού μήκους
Πρωταγωνιστούν: Γιώργος Παφίλης, Αρκάδιος Νικολαίδης, Αντώνης Αλεξίου, Yesim Akbal, Faruk Zian
Έτος Παραγωγής: 2003
Σενάριο: Γιάννης Κατσαμπούλας
Σκηνοθεσία: Γιάννης Κατσαμπούλας
Διάρκεια: 17'

Υπόθεση
Ένας γέρος, σαν δέντρο ριζωμένος στη γη του, βλέπει γύρω του να καταρρέουν όλα αυτά που τον συνέδεαν με τον κόσμο και τους ανθρώπους. Άνθρωποι ξεριζωμένοι, από τα εκατομμύρια που διατρέχουν τον πλανήτη, εισβάλλουν στην έρημη ζωή του. Ένα παιδικό βλέμμα επισπεύδει το αναπόφευκτο.

Κριτικές
Άριστα πλάνα, εξαίσιες κοντινές λήψεις, αριστοτεχνική πλοκή, λιτή και αποφασιστική –όπως εξάλλου αρμόζει σε τέτοιες περιπτώσεις-εξόδους. Υπότιτλοι- 18/09/2003
Συγκίνηση και προβληματισμό προκάλεσε η ταινία ‘Χαραυγή’ του Γιάννη Κατσάμπουλα […] Μαρία Κουφοπούλου- Βήμα- 19/09/2003
Το ειδικό βραβείο με κοινωνικό προβληματισμό δίκαια πήγε στην εξαιρετική ‘Χαραυγή’ του Γιάννη Κατσάμπουλα […] Ευάννα Βενάρδου- Ελευθεροτυπία- 22/09/2003
Ο νεαρός ταλαντούχος κινηματογραφιστής Γιάννης Κατσάμπουλας μας προσέφερε μία σπουδαία, από πολλές απόψεις, ταινία, τη ‘Χαραυγή’, ένα πραγματικό νεορεαλιστικό διαμάντι […] Γ.Π.- Κυριακάτικος Ριζοσπάστης- 22/09/2003

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top