Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Πρόταση να διεκδικήσει η περιοχή μέρος από τα δικαιώματα ρύπων που θα πληρώνει η ΔΕΗ...

Το θέμα λήψης μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος, της ποιότητας του αέρα της περιοχής και της αποκατάστασης εδαφών στα εξορυγμένα ορυχεία της ΔΕΗ, έθεσαν οι φορείς του δήμου Εορδαίας και συγκεκριμένα το Εργατικό Κέντρο Πτολεμαΐδας, η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Εορδαίας και ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Εορδαίας στους ευρωβουλευτές που συμμετείχαν στο «Φόρουμ πολιτών», με θέματα ενέργειας και περιβάλλοντος, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην Πτολεμαΐδα.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο εκδηλώσεων που διοργάνωσε σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα το γραφείο του Ευρωκοινοβουλίου στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τους δήμους Κοζάνης και Εορδαίας και με την υποστήριξη του A CERT Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.
Αίσθηση προξένησε στους τοπικούς φορείς η πρότασή του ευρωβουλευτή Θόδωρου Σκυλακάκη, να διεκδικήσει η περιοχή μέρος από τα δικαιώματα ρύπων που θα πληρώνει η ΔΕΗ στα επόμενα χρόνια, καθώς η ΔΕΗ θα αυξήσει τις τιμές σε όλη την Ελλάδα από 1/1/13 για να πληρώνει εκατοντάδες εκατομμύρια, ίσως και 1 δις ευρώ, για δικαιώματα ρύπων. Το 50% από αυτό, είπε, με βάση την Κοινοτική Οδηγία, πρέπει να χρησιμοποιείται για προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και «η αναδιάρθρωση της περιοχής με τη μείωση των λιγνιτικών εργοστασίων είναι προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και θα μπορούσε όλο το πλάνο της αναδιάρθρωσης να έχει μια δυνατή χρηματοδότηση από αυτούς τους πόρους που είναι σημαντικοί πόροι και θα έπρεπε να μένουν εδώ». Σημείωσε ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα και η περιοχή δικαιούται να διεκδικήσει τα χρήματα αυτά, διότι «ο κύριος λόγος που μειώνεται η λιγνιτική ενεργειακή παραγωγή γίνεται για την κλιματική προσαρμογή».
Ο κ. Σκυλακάκης, χαρακτήρισε την εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, καθώς δόθηκε η δυνατότητα στους παριστάμενους ευρωβουλευτές να συνομιλήσουν με τους φορείς του τόπου για τα ενεργειακά και τα θέματα «του περιβάλλοντος που καίνε», ενώ έκανε αναφορά και στη μάχη που έδωσε στο Ευρωκοινοβούλιο για το θέμα των μικροσωματιδίων και για την παράταση που κατάφερε να πάρει η χώρα μας.
Τόνισε πάντως ότι πρέπει να παραμείνει κυρίαρχη η θέση του λιγνίτη στην περιοχή, αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να κατασκευαστούν σύγχρονες αντιρρυπαντικές λιγνιτικές μονάδες, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει σοβαρή βούληση και προσπάθεια από την κυβέρνηση.
Όσο για το φωτοβολταϊκό πάρκο της ΔΕΗ στα ορυχεία είπε ότι, δεν φτάνει μία επένδυση η οποία στηρίζεται στην υψηλή τιμή που θα εισπράττει ο επενδυτής από τον καταναλωτή, στην ουσία για να εισάγει τα απαιτούμενα πάνελς από το εξωτερικό, αλλά και διότι θα δώσει πολύ λίγες θέσεις εργασίας στην περιοχή. Κυρίως, όμως, διότι πρόκειται για μεγάλη επένδυση που δεν έχει προστιθέμενη αξία για την περιοχή, καθώς λείπουν για παράδειγμα τα οφέλη που θα υπήρχαν εάν αξιοποιούνταν τα νερά της περιοχής με τη δημιουργία μικρών υδροηλεκτρικών.
Επισήμανε επίσης ότι με το φωτοβολταϊκό πάρκο ανεβαίνει το ΑΕΠ της περιοχής και βγαίνει όλη η περιοχή από τη σωστή θέση που θα έπρεπε να έχει από πλευράς κοινοτικών επενδύσεων. «Διότι, το ΑΕΠ δεν διορθώνεται κατά το ποσοστό βλάβης της περιβαλλοντικής βλάβης που προκαλούν αυτές οι επενδύσεις. Είναι μια αδικία που πρέπει να αποκατασταθεί» και ανέφερε ότι ως «Δημοκρατική Συμμαχία προσπαθήσαμε να περάσουμε στον επενδυτικό Νόμο μία διόρθωση στο ΑΕΠ, αλλά δεν πέρασε, πράγμα που θα ήταν μια αρχή για να υπάρξει μια δικαιότερη αντιμετώπιση».
Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης χαρακτήρισε πολύ σοβαρά τα ζητήματα που τέθηκαν από τους φορείς, με πιο επίκαιρο το θέμα της ρύπανσης και τις επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών. Τόνισε ότι το ΚΚΕ συμφωνεί με τη θέση των φορέων να συνεχίσει η αξιοποίηση του λιγνίτη στην παραγωγή ενέργειας με την αξιοποίηση των νέων αντιρρυπαντικών τεχνολογιών, καθώς υπάρχουν τα χρήματα για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα υγείας που προξενεί η περιβαλλοντική ρύπανση. Υπογράμμισε ωστόσο ότι για να γίνει αυτό «χρειάζεται μια άλλη πολιτική, μια άλλη εξουσία, μια άλλη κυβέρνηση, μια λαϊκή εξουσία από ριζοσπαστικές, αντι-ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, που θα έχουν ως στόχο τους όχι το κέρδος αλλά τις ανάγκες των εργαζομένων» και σε αυτή την κατεύθυνση εργάζεται το ΚΚΕ.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του «Π» είπε ότι το ΚΚΕ είναι πάρα πολύ δύσπιστο αναφορικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μετεγκατάσταση της Ακρινής και των Αναργύρων, ιδίως όταν την ώρα που ο πρωθυπουργός ανακοινώνει το φωτοβολταϊκό λέει ότι τα επόμενα δύο χρόνια θα χρειαστούν άλλα 12 δις ευρώ για να κλείσουν οι μαύρες τρύπες των ορυχείων που έχει προκαλέσει η καπιταλιστική ανάπτυξη. «Είναι σωστοί οι φόβοι αυτοί και θα πρέπει να υπάρξει μεγάλη κινητοποίηση για να γίνουν οι μετεγκαταστάσεις», είπε.
Οι δράσεις αυτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στοχεύουν στην ενημέρωση των ευρωβουλευτών και την ανάπτυξη του προβληματισμού στην περιφέρεια, ανέφερε ο διευθυντής του Γραφείου του Ευρωκοινοβουλίου στην Ελλάδα Λεωνίδας Αντωνακόπουλος και τα θέματα που επιλέχθηκαν για το νομό Κοζάνης είναι κρίσιμοι τομείς για την οικονομική και ενεργειακή ανάπτυξη, θέματα τα οποία αντιπαρατίθενται πολλές φορές για ένα καθαρότερο περιβάλλον. Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, οι ευρωβουλευτές έχουν την ευκαιρία να ενημερώσουν τους πολίτες για το νομοθετικό τους έργο.
Οι ευρωβουλευτές επισκέφθηκαν στη συνέχεια τον Ατμοηλεκτρικό σταθμό Αγίου Δημητρίου, το λιγνιτωρυχείο του Νοτίου Πεδίου της ΔΕΗ και τη Ζώνη Ενεργού Πολεοδομίας (ΖΕΠ) Κοζάνης.

Πηγή: Εφημερίδα Πτολεμαίος-Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top