Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Ζητούν επιστροφή εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων από τη ΔΕΗ...

Να αποδοθούν πίσω στις τοπικές κοινωνίες της δυτικής Μακεδονίας τα εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα γης (170.000 μόνο στην Κοζάνη), που χρησιμοποίησε η ΔΕΗ για εξορύξεις και άλλες δραστηριότητες, ζήτησε εκ νέου την Παρασκευή ο αρμόδιος περιφερειάρχης, Γιώργος Δακής, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι αν δεν «επιστραφούν» τα εδάφη, «θα έχουμε εδώ έναν μεγάλο τσιφλικά και τα παιδιά μας θα ζουν σε καθεστώς υποτέλειας».
Μιλώντας στο «Φόρουμ Πολιτών», με θέμα την ενέργεια και το περιβάλλον, που διοργανώνει στην πόλη το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τους δήμους Κοζάνης και Εορδαίας και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο A CERT, υπενθύμισε ότι έχουν ήδη γίνει καταγγελίες στην ΕΕ και κατατέθηκε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Ο ίδιος επεσήμανε τα προβλήματα που εγκυμονεί για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία η υπέρβαση των ορίων για τα μικροσωματίδια (PM), υπενθυμίζοντας ότι σε μέτρηση του Νοεμβρίου 2009, στον σταθμό Αναργύρων, αυτά υπερέβαιναν κατά 52,5 φορές το όριο επιφυλακής. «Πρέπει να υπάρξουν οι πολιτικές αποφάσεις, αλά και η αναγκαία χρηματοδότηση, ώστε η δυτική Μακεδονία να διαφυλάξει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων της, αλλά και να διατηρήσει τον ενεργειακό της ρόλο», κατέληξε.
Επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες για την ολοκληρωμένη εκμετάλλευση των λιγνιτών της περιοχής, ζήτησε από την πλευρά του ο δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας, καθώς, όπως υποστήριξε, «σήμερα ο βαθμός εκμετάλλευσης δεν ξεπερνά το 34% και στην ουσία πετάμε ενέργεια στο περιβάλλον». Πρόσθεσε ότι αν και η κατάσταση με την περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής λόγω των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ δεν είναι η επιθυμητή, ωστόσο έχει βελτιωθεί σημαντικά και εξέφρασε την πεποίθηση ότι, αν γίνουν οι σωστές κινήσεις, ενέργεια και περιβάλλον μπορούν να συνυπάρξουν και, σε συνδυασμό και με την ανάπτυξη των ΑΠΕ, η δυτική Μακεδονία να παραμείνει στο επίκεντρο των ενεργειακών εξελίξεων.
Μπροστά σε μεγάλα αδιέξοδα, που απαιτούν άμεσες λύσεις, βρίσκεται σήμερα η περιοχή της δυτικής Μακεδονίας, καθώς «έχει δώσει παρά πολλά στον τομέα της ενέργειας και τώρα πιέζεται», σύμφωνα με την δήμαρχο Εορδαίας, Παρασκευή Βρυζίδου. Όπως είπε, «δε μπορεί από τη μία μέρα στην άλλη να κλείσουν οι λιγνιτικές μονάδες και να ψάξει ξαφνικά η περιοχή άλλες μορφές ανάπτυξης», ενώ πρόσθεσε ότι η ΔΕΗ οφείλει να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, (αντικατάσταση ρυπογόνων μονάδων, κατασκευή της αντιρρυπαντικής μονάδας στην Πτολεμαΐδα και ανάπτυξη ΑΠΕ.
Τις απόψεις των φορέων άκουσαν και συζήτησαν μέχρι αργά το βράδυ οι Ευρωβουλευτές Θεόδωρος Σκυλακάκης, Μιχάλης Τρεμόπουλος και Μπάμπης Αγγουράκης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top