Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2011

Με τα σαλιγκάρια μετρούν την ατμοσφαιρική μόλυνση...

Επιβεβαιώνεται πανηγυρικά η αξία των σαλιγκαριών! Έξι υπερμεγέθη σαλιγκάρια χρησιμοποιούνται σε σταθμό καθαρισμού υδάτων στην Αγία Πετρούπολη, στη Ρωσία, για να μετράται η ατμοσφαιρική μόλυνση που δημιουργείται από τη λειτουργία εργοστασίου, ανακοίνωσε σήμερα δημοτική επιχείρηση.
Τρία σαλιγκάρια αφρικανικού τύπου της οικογένειας Αχατίνα έχουν τοποθετηθεί ως «ελεγκτές», και πάνω τους έχουν συνδεθεί μηχανισμοί με οπτικές ίνες προκειμένου να ελέγχονται οι καρδιακοί παλμοί τους και η κινητική τους δραστηριότητα καθώς εισπνέουν τα αέρια που εκλύονται από το εργοστάσιο.
Από την άλλη πλευρά για να υπάρχει ομάδα σύγκρισης, ακόμη τρία σαλιγκάρια, που διαθέτουν τα ίδια μηχανήματα, αναπνέουν αέρα χωρίς του συγκεκριμένους καπνούς.
Τα μαλάκια έχουν τοποθετηθεί σε ένα ανοικτό κιβώτιο, όπου γίνεται η μίξη αέρα του περιβάλλοντος με τους καπνούς. Όσο περισσότερο μολυσμένος είναι οαέρας, τόσο περισσότερο επιταχύνονται οι καρδιακοί παλμοί και η αναπνοή τους.
Για να πραγματοποιηθούν οι μετρήσεις, τα μαλάκια τοποθετούνται πάνω σε ένα μπαλόνι που επιπλέει στο νερό ενός κιβωτίου στο οποίο έχει μετακενωθεί ηλεγμένος αέρας.
Τα είδος αυτό από τα σαλιγκάρια, που μπορούν να φθάσουν σε μήκος και τα 20εκατοστά, επελέγη διότι μπορούν να αναπνέουν με τους πνεύμονες --όπως ακριβώςκαι το ανθρώπινο είδος-- και διαθέτουν ένα κέλυφος στο οποίο μπορούν να προσαρμοσθούν τα μηχανήματα χωρίς να βλάπτουν τα ζώα. Επίσης, η βραδύτητά τους ευνοεί τις παρατηρήσεις, τονίζει επίσης η Βόντακαναλ.
«Πρόκειται για μία μοναδική τεχνολογία, η οποία πρόσφατα εξελίχθηκε από τηνΡωσική Ακαδημία Επιστημών», τόνισε η Αξάνα Παπόβα, εκπρόσωπος της εταιρείας,χωρίς ωστόσο να αναφέρεται στο κόστος του συστήματος.
Η επιχείρηση είχε χρησιμοποιήσει το 2005 καραβίδες για να ελέγχει την ποιότητα του νερού στον ποταμό Νέβα. Η καρδιά αυτών των δεκάποδων κτυπά γρηγορότερα όταν το περιβάλλον τους είναι μολυσμένο.

Πηγή: cretalive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top