Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Η ατμοσφαιρική σκόνη απειλεί το περιβάλλον...

Η αυξημένη συγκέντρωση επηρεάζει το κλίμα του πλανήτη
Η ποσότητα της σκόνης στην ατμόσφαιρα της Γης έχει διπλασιαστεί κατά τον τελευταίο αιώνα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δείχνει ότι η δραματική αύξηση επηρεάζει το κλίμα και το περιβάλλον σε όλο τον κόσμο. Η μελέτη, με επικεφαλής την Natalie Mahowald, αναπληρώτρια καθηγήτρια ατμοσφαιρικών επιστημών, χρησιμοποιεί τα διαθέσιμα μοντέλα του υπολογιστή για να εκτιμήσει το ποσό της σκόνης της ερήμου, ή τα σωματίδια εδάφους στην ατμόσφαιρα, κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα.
Είναι η πρώτη μελέτη τέτοιου τύπου σε όλο τον κόσμο για τον 20ό αιώνα. Η σκόνη της ερήμου και το κλίμα αλληλεπιδρούν μεταξύ τους άμεσα και έμμεσα, μέσω μιας σειράς από αλληλένδετα συστήματα. Η σκόνη περιορίζει το ποσό της ηλιακής ακτινοβολίας που φτάνει στη Γη και αποτελεί έναν παράγοντα που θα μπορούσε να εξαλείψει τις επιπτώσεις από την αύξηση της θέρμανσης του πλανήτη λόγω του CO2 της ατμόσφαιρας.
Επίσης, θα μπορούσε να επηρεάσει τα σύννεφα και τη βροχή, που οδηγούν σε ξηρασία, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε υπέρ-ερήμωση και περισσότερη σκόνη. Η χημεία των ωκεανών εμπλέκεται επίσης. Η σκόνη είναι μια σημαντική πηγή σιδήρου, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για το πλαγκτόν και άλλους οργανισμούς που αναρροφούν άνθρακα από την ατμόσφαιρα.
Για τη μέτρηση των διακυμάνσεων της σκόνης της ερήμου κατά τη διάρκεια του αιώνα, οι ερευνητές συγκέντρωσαν δεδομένα από πυρήνες πάγου, ιζήματα λιμνών και κοράλλια, καθένα από τα οποία περιέχουν πληροφορίες σχετικά με το παρελθόν των συγκεντρώσεων της σκόνης της ερήμου στην περιοχή.
Στη συνέχεια με συστήματα μοντελοποίησης οι ερευνητές βρήκαν την επιρροή της σκόνης της ερήμου στην θερμοκρασία, τη βροχόπτωση, την παραθαλάσσια εναπόθεσης σιδήρου και την επίγεια απορρόφηση CO2 ανά έτος. Η εικόνα δείχνει πώς η σκόνη της ερήμου επηρεάζει το κλίμα μέσα από μια σειρά αλληλεπιδράσεων.

πηγή: greenbusiness

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top