Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2011

Σε 2 μήνες το ΦΕΚ με το Προεδρικό Διάταγμα για τη μετεγκατάσταση της Μαυροπηγής...

Σε δύο μήνες περίπου υπολογίζεται ότι θα δημοσιευθεί στο ΦΕΚ (εφημερίδα της κυβέρνησης) το Προεδρικό Διάταγμα για την μετεγκατάσταση της Μαυροπηγής.
Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός στους κατοίκους της Μαυροπηγής κατά την επίσκεψή του στον οικισμό το μεσημέρι της Πέμπτης, παρουσία της δημάρχου Εορδαίας Παρασκευής Βρυζίδου και του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Δακή, τονίζοντας ότι προχωρούν οι διαδικασίες για την μετεγκατάσταση του οικισμού και στόχος είναι να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες αυτές το αργότερο μέχρι τέλος του 2012.
Επισήμανε ότι «η μετεγκατάσταση της Μαυροπηγής είναι ειλημμένη εδώ και δύο χρόνια και δεδομένη», ότι «έχει προτεραιότητα για τη ΔΕΗ» και θα ακολουθήσει η μετεγκατάσταση της Ποντοκώμης και σε επόμενο διάστημα οι μετεγκαταστάσεις Ακρινής και Αναργύρων.
Ανέφερε μάλιστα ότι σε μία δύο μέρες, το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα, αναμένεται να παραληφθούν από την Επιθεώρηση Μεταλλείων Βόρειας Ελλάδας (ΕΜΒΕ) οι πίνακες των απαλλοτριώσεων της Μαυροπηγής και θα αναρτηθούν στο δημαρχείο προκειμένου να ξεκινήσει η υποβολή τυχόν ενστάσεων, ώστε να προχωρήσει το αμέσως επόμενο διάστημα η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για την μετεγκατάσταση, προσδιορίζοντας μάλιστα ότι «η δημοσίευση του Π.Δ. στο ΦΕΚ θα γίνει σε περίπου 2 μήνες».
Ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν σε εξέλιξη κάποιες μελέτες για το ρήγμα που δημιουργήθηκε στη Μαυροπηγή το περασμένο καλοκαίρι και δήλωσε ότι εάν αποδειχθεί ότι το ρήγμα επηρεάζεται από τη λειτουργία του ορυχείου Μαυροπηγής, η ΔΕΗ είναι διατεθειμένη να προχωρήσει με φιλικό διακανονισμό σε μετεγκατάσταση των οικιών που έχουν υποστεί ζημίες, με εξαγορά δηλαδή, για να μην δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα στον οικισμό και τους κατοίκους του.
Την αγωνία τους για τους κατοίκους των οποίων τα σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες (ρωγμώσεις) εξέφρασαν στις τοποθετήσεις τους η δήμαρχος κ. Βρυζίδου και ο περιφερειάρχης κ. Δακής και τόνισαν την ανάγκη συνεργασίας και συνένωσης των δυνάμεων όλων των εμπλεκομένων φορέων (ΔΕΗ, αυτοδιοίκηση και πολιτεία) προκειμένου να προχωρήσουν τάχιστα οι διαδικασίες μετεγκατάστασης της Μαυροπηγής.
Απαντώντας στο αίτημα των κατοίκων της Μαυροπηγής για αύξηση του ποσοστού προσλήψεων των ανέργων του οικισμού στη ΔΕΗ, ο πρόεδρος της ΔΕΗ είπε ότι οι προσλήψεις θα καθορίζονται από το ΦΕΚ και οι νέες προσλήψεις που θα προκηρυχθούν μέχρι το τέλος του 2011 θα είναι αυτές που προβλέπει ο Νόμος για τις πληγείσες περιοχές, που σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των εργαζομένων της ΔΕΗ στο Δ.Σ. της επιχείρησης Γιάννη Καραβασίλη αναμένεται να ξεπεράσουν το 13%.
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους διαβεβαίωσε επίσης ότι προχωρά κανονικά η διαδικασία για την κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας «Πτολεμαΐδα V» και χαρακτήρισε «τεχνικά ζητήματα» την νέα αναβολή αποσφράγισης των προσφορών των τεχνικών εταιρειών που συμμετέχουν στο διαγωνισμό για την κατασκευή της μονάδας.

Πηγή: Εφημερίδα Πτολεμαίος-Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top