Κυριακή 5 Απριλίου 2009

Ναι στην καλλιέργεια της αγριαγκινάρας...

Θετικά αντιμετωπίζουν οι αγρότες της Εορδαίας την προοπτική της καλλιέργειας αγριαγκινάρας για την παραγωγή βιομάζας μέσω της υλοποίησης πιλοτικού προγράμματος που εξήγγειλε πρόσφατα ο Νομάρχης Κοζάνης Γιώργος Δακής εκτιμώντας ότι τα οφέλη θα είναι πολλαπλά. Η μείωση της περιβαλλοντικής ρύπανσης, η απόκτηση τεχνογνωσίας στην καλλιέργεια των ενεργειακών φυτών, ο περιορισμός στη χρήση νιτρικών, λιπασμάτων και γεωργικών φαρμάκων, αλλά και η χρηματοδοτική διάσταση , συγκαταλέγονται στα πλεονεκτήματα του εγχειρήματος αυτού. Επί πλέον η προσπάθεια της Ν. Α Κοζάνης και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με οργανωτή την ΑΝ ΚΟ και σε συνεργασία με τη ΔΕΗ για την αγορά της βιομάζας, αλλά και η εκταμίευση του ποσού ύψους 800 χιλιάδων ευρώ για την εγκατάσταση της καλλιέργειας της αγριαγκινάρας είναι στοιχεία που εγγυώνται προοπτικές στην εξέλιξη των καλλιεργειών φυτών στον άξονα Πτολεμαίδας – Κοζάνης δίδοντας προτεραιότητα στους αγρότες των ενεργειακών Δήμων.
Υπολογίζεται ότι την πρώτη χρονιά η παραγωγή Βιομάζας θα ανέλθει στους 6 τόνους για να αποσταλεί στη Γερμανία προκειμένου να μετρηθεί η θερμογόνος δύναμη και η αποστακτική δυνατότητα σε υγρό για να φέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Συγχρόνως η ΔΕΗ θα τροποποιήσει μονάδες της στην περιοχή με στόχο την κατανάλωση βιομάζας, ενώ από την επόμενη χρονιά θα προχωρήσει στην μικτή καύση βιομάζας – Λιγνίτη.

Μάλιστα ο Γιώργος Χατζησάββας πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πτολεμαίδας παροτρύνει τα μέλη του Συλλόγου να δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα με την υποβολή των αιτήσεων για τις δύο καλλιεργητικές περιόδους (Απρίλιος – Σεπτέμβριος). Με βάσει τις πρώτες εκτιμήσεις η δυναμική της καλλιέργειας θα αναπτυχθεί σε 4 χιλιάδες στρέμματα και η οικονομική ενίσχυση από πλευράς της Νομαρχίας Κοζάνης για το πρώτο έτος θα ανέρχεται στα 120 ευρώ μαζί με τη διάθεση του σπόρου, την επόμενη χρονιά η επιδότηση ορίστηκε στα 60 ευρώ ανά στρέμμα, ενώ την Τρίτη χρονιά το ποσό ανά στρέμμα θα είναι 51 ευρώ έχοντας ως δεδομένο ότι θα αυξηθούν τα επίπεδα παραγωγής βιομάζας. Σημειώνει ακόμη ότι η καλλιέργεια της αγριαγκινάρας είναι δεσμευτική για μία πενταετία στο αγροτεμάχιο και αποδίδει σε ξερική μορφή 1 τόνο βιομάζας, ενώ αυξάνεται σε εδάφη ποτιστικά δίδοντας από 1,5 μέχρι 3 τόνους βιομάζας. Τόνισε ιδιαίτερα τα περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα του φυτού, αφού αναβαθμίζει την εικόνα της περιοχής, παραμένει για πολύ καιρό πράσινο, δεσμεύει το διοξείδιο του άνθρακα σε τριπλάσια ποσοστά και αποδεσμεύει τετραπλάσια ποσότητα οξυγόνου χωρίς να παραβλέπονται τα χρηματοδοτικά οφέλη. «Σε πρώτη φάση εμείς οι αγρότες της Πτολεμαίδας υποστηρίζουμε την κίνηση αυτή για να εγκατασταθεί και να μείνει η καλλιέργεια στον τόπο μας, ως εναλλακτική μορφή που σήμερα δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις συμβατικές (καλαμπόκι, σιτάρι κ. Α.) με οικονομικό αποδέκτη τη ΔΕΗ, γι αυτό και δεν κινδυνεύουμε με αθέτηση της συμφωνίας η να μην πληρωθούμε».
Δεν παραβλέπει ο κ. Χατζησάββας ότι ο χρόνος τόσο για την ενημέρωση των αγροτών όσο και για τη λήψη αποφάσεων προκειμένου να ενταχθούν στις ομάδες παραγωγών και να «πειραματιστούν» με τις νέες καλλιέργειες είναι μικρός αλλά θα πρέπει μέχρι το Σεπτέμβριο να το πράξουν ώστε να δηλώσουν συμμετοχή στη φθινοπωρινή περίοδο.

Πηγή: Πρωινός Λόγος-Μαίρη Κεσκιλίδου

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τα τελευταία 15 χρόνια φάγαμε ασύστολα ,αδικαιολόγητα και εγκληματικά με τόσο χαμηλή θερμική απόδοση 160 εκ.τον .λιγνίτη ,άνοιξαν το Ορυχείο Μαυροπυγης δίχως να υπάρχει επιβεβαιωμένη και εγγυημένη ποσότητα λιγνίτη για τροφοδοσία ασφαλή του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας τώρα θα καλλιεργήσουμε αγκινάρες .Αυτό θα πει εξυπνάδα και διορατικότητα ενός λάου …και όχι βλ….

 
back to top