Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Πράσινο πάρκο πάνω στους λιγνίτες...


Οδοιπορικό στα παλιά ορυχεία Πτολεμαΐδας
Στα απομεινάρια των παλιών ορυχείων της ΔΕΗ στο λεκανοπέδιο της Πτολεμαΐδας, σε δύο τοποθεσίες έξω από τα χωριά Ακρινή και Καρυοχώρι, σχεδιάζεται να κατασκευαστεί το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στον κόσμο.
Πρόκειται για αχανείς εκτάσεις, στις οποίες τα κοιτάσματα λιγνίτη έχουν εξορυχθεί τα προηγούμενα χρόνια. Οι κάτοικοι των γειτονικών χωριών δηλώνουν άγνοια για τα «πράσινα» σχέδια της ΔΕΗ. Η πρώτη έκταση βρίσκεται στην πλευρά των χωριών Καρυοχώρι και Αγιος Χριστόφορος. Η δεύτερη και μεγαλύτερη βρίσκεται νοτιότερα και συνορεύει με την Ακρινή. Στα δύο αυτά σημεία, συνεργεία της ΔΕΗ εναπέθεταν την προηγούμενη δεκαετία βουνά χώματος και άλλων υλικών από τις εξορύξεις. Οταν τα κοιτάσματα λιγνίτη εξαντλήθηκαν, κάποιες εκτάσεις δενδροφυτεύτηκαν ενώ οι υπόλοιπες διαμορφώθηκαν σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις και σήμερα νοικιάζονται από αγρότες των γύρω χωριών που σπέρνουν σιτηρά. Τμήματα της έκτασης που προορίζεται για το φωτοβολταϊκό πάρκο διεκδικούνται δικαστικά από την τοπική κοινωνία, με βασικό επιχείρημα ότι τα κοιτάσματα εξαντλήθηκαν, επομένως δεν υφίστανται οι λόγοι για τους οποίους παραχωρήθηκαν από το Δημόσιο στη ΔΕΗ.
«Πριν εισαχθεί η ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο, το 2001, γνωρίζαμε ότι οι εκτάσεις των ορυχείων θα διανέμονταν στους κατοίκους μετά την εξάντληση των κοιτασμάτων. Επειτα, μάθαμε ότι απλώς θα παραχωρηθούν για χρήση σε αγρότες, ενώ σήμερα η ΔΕΗ ζητά για αναγκαστική απαλλοτρίωση όλο τον κάμπο της Ακρινής», λέει στα «ΝΕΑ» ο Κώστας Πουτακίδης, κάτοικος του χωριού. Η Ακρινή είναι σκεπασμένη από την τέφρα των ορυχείων, ωστόσο σε αντίθεση με γειτονικά χωριά δεν προβλέπεται να μετεγκατασταθεί γιατί τα κοιτάσματα λιγνίτη σταματούν στα πρώτα σπίτια της.

Δεν δελεάζονται
Οι πράσινες επενδύσεις της ΔΕΗ δεν φαίνεται να απασχολούν τους κατοίκους. «Δεν έχουμε μάθει λεπτομέρειες ούτε για το φωτοβολταϊκό πάρκο ούτε για άνοιγμα θέσεων εργασίας. Εμείς ζητάμε να φύγουμε από την περιβαλλοντική κόλαση. Ο καρκίνος θερίζει στο χωριό», λέει ο Γιώργος Μουρατίδης. Ακόμη και οι νέοι του χωριού, όπως ο Νεκτάριος Ελευθεριάδης, δεν δελεάζονται από τα πράσινα σχέδια της επιχείρησης και επιμένουν στην επιβαρημένη ατμόσφαιρα. «Αν η ΔΕΗ θέλει τον κάμπο της Ακρινής, τότε θα πάρει και το χωριό. Είμαστε αποφασισμένοι να φθάσουμε ώς το τέλος», λέει δίπλα στους ταινιόδρομους που μεταφέρουν λιγνίτη και τέφρα. Φαραωνικό έργο
Το ασαφές ιδιοκτησιακό καθεστώς των εκτάσεων στις οποίες σχεδιάζεται η πράσινη επένδυση υπογραμμίζει και ο Κοζανίτης Λάζαρος Τσικριτζής, μέλος των Οικολόγων Πράσινων. «Τα εδάφη που απαλλοτρίωσε η ΔΕΗ για να αναπτύξει ορυχεία και σταθμούς, διεκδικούνται με ισχυρά επιχειρήματα από την τοπική κοινωνία, καθώς δεν έχουν καθοριστεί οι χρήσεις γης των αποκατεστημένων εδαφών» λέει, σημειώνοντας ότι διαφωνεί με φαραωνικού τύπου έργα. «Αντίστοιχης ισχύος φωτοβολταϊκά πάρκα είχαν ανακοινωθεί στην Πορτογαλία, όμως εγκαταλείφθηκαν. Η λογική μας πρέπει να είναι μικρά και εφικτά στην κατασκευή φωτοβολταϊκά των 30 και 50 μεγαβάτ και όχι αμφίβολες “μονοκαλλιέργειες” φωτοβολταϊκών. Εξάλλου, δεν έχει κατατεθεί καν σχέδιο για τη μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας στη μεταλιγνιτική περίοδο», σημειώνει ο κ. Τσικριτζής.

ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
θα είναι το φωτοβολταϊκό πάρκο που σχεδιάζει η ΔΕΗ σε δύο τοποθεσίες έξω από τα χωριά Ακρινή και Καρυοχώρι της Πτολεμαΐδας

«Είμαι τυχερός που πρόλαβα»

ΣΤΟΝ ΤΕΤΡΑΛΟΦΟ Κοζάνης, λίγα λεπτά από την περιοχή που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί το μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο, τέσσερις μονάδες φωτοβολταϊκών συστημάτων γυαλίζουν ανάμεσα στα σιτοχώραφα. Πρόκειται για εγκαταστάσεις ιδιωτών που εκμεταλλεύτηκαν την ευρωπαϊκή υποχρέωση της ΔΕΗ να καλύπτει μέρος της ενέργειας με καθαρές πηγές και επένδυσαν στην ηλιακή ενέργεια.
«Στα γύρω χωριά λειτουργούν από ιδιώτες έξι μονάδες φωτοβολταϊκών 100 κιλοβάτ η καθεμιά, ενώ ετοιμάζονται ακόμη 21 μονάδες των 20 κιλοβάτ. Το κόστος κατασκευής μιας 100άρας μονάδας είναι 300.000-400.000 ευρώ. Εχω συνάψει συμβόλαιο με τη ΔΕΗ, πουλώντας την κιλοβατώρα προς 0,45 ευρώ. Πέτυχα καλή τιμή και υπολογίζω να κάνω απόσβεση σε επτά χρόνια. Οσοι κάνουν τώρα αιτήσεις θα πετύχουν χαμηλότερη τιμή. Δεν με απασχολεί το νέο φωτοβολταϊκό πάρκο. Είμαι τυχερός που πρόλαβα», λέει στα «ΝΕΑ» ο Μιλτιάδης Χατζημουρατίδης (φωτογραφία δεξιά).

Πηγή: Εφημερίδα Τα Νέα-ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Κώστας Κουκουμάκας ΦΩΤΟ: Νίκος Γιακουμίδης

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εργασία έδωσαν στους δικαιούχους των εκτάσεων ???????????
ή
οι ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ - ΣΤΕΛΕΧΗ ΠΑΣΟΚ χρειάζονταν ΔΟΥΛΟΥΣ απο την περιοχή ?????

ΣΗΜΕΡΑ ζητάμε..... να διανεμηθούν οι εκτάσεις των ορυχείων στους κατοίκους ???????

ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ......

Πως θα πλουτίσουν ΜΕΡΙΚΟΙ ΣΩΤΗΡΕΣ ?????????
και
Πως θα γίνουν...... τύποι ΚΟΥΡΙΔΟΥ διευθυντές - διευθύντριες ???????

Ανώνυμος είπε...

ΣΤΟΝ ΤΕΤΡΑΛΟΦΟ Κοζάνης......είναι ΕΝΑΣ μόνο ο ΤΥΧΕΡΟΣ ??????
ο ΠΙΛΑΛΙΔΗΣ....ο καημένος είναι ΑΤΥΧΟΣ......δεν έμαθε για τα σχέδια της ΔΕΗ.....να είναι ΠΡΟΝΟΗΤΙΚΟΣ !!!!!!!
Τον ΚΑΗΜΕΝΟ.....τέτοια ατυχία....σε έναν ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΗ....που ΠΡΟΣΦΕΡΕ....

Ανώνυμος είπε...

Άτυχος ο ΠΙΛΑΛΙΔΗΣ ??????
μετά
απο 30 χρόνια σκληρής εργασίας.....στο ορυχείο Νοτίου Πεδίου....πήρε το εφαπάξ και την μικρή σύνταξη του ....στα 50 του..

η ΓΥΝΑΙΚΑ του.....με την νίκη του ΠΑΣΟΚ....τον Οκτώβριο 2009...ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ στην ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Δυτικής Μακεδονίας...(με αξιοκρατία)

ο γιός με αξιοκρατία και λόγω ΕΝΤΟΠΙΟΤΗΤΑΣ....μόνιμος στην ΔΕΗ...του εύχομαι και ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ !!!!

Ανώνυμος είπε...

Επιμένω ΑΤΥΧΟΣ ο Πιλαλίδης.....και εξηγώ τον λόγο...
δεν θα του λέει "καλημέρα", κανένας κοντινός ή μακρινός συγγενής του και οι συμπεθέροι τους.....
διότι ....
έχουν και αυτοί ΠΑΙΔΙΑ.... με "υψηλό IQ" και αντίστοιχες σπουδές....σε ΔΙΕΥΘΥΝΤΙΚΕΣ θέσεις ή τουλάχιστον ΠΡΟϊΣΤΑΜΕΝΩΝ και άλλα αξιώματα !!!!!!!

ΠΡΟΛΑΒΕ να τα τακτοποιήσει ?????
για να του λένε ΚΑΛΗΜΕΡΑ !!!!!!

Ανώνυμος είπε...

παλιά μου τέχνη κόσκινο .. εκεί που τον έγλειφαν .. τώρα τον φτύνουν .. κρίμα σας ... παιδί του λάου αυτού είναι ...σσσσσσ μην αστοισω τώρα είναι ο Γιουρικας ο Αδαμιδης χιχχι τεμετερον και αυτός εεεεεεεεεεεεεεε

 
back to top