Δευτέρα, 9 Αυγούστου 2010

Δελτίο Τύπου Σ.Δ.Ο.ΕΟΡΔΑΙΑΣ για τις Ανεμογεννήτριες στον Σινιάτσικο...


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΡΟΜΕΩΝ
ΟΔΟΙΠΟΡΩΝ ΕΟΡΔΑΙΑΣ
(Σ.Δ.Ο. ΕΟΡΔΑΙΑΣ)
ΑΡ. ΕΓΚΡΙΣΕΩΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ: 6/2010
ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΟΝΟΜΕΛΟΥΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ
Α.Φ.Μ. 998053898
ΕΔΡΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ: ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ
Τ.Κ. 50200
E-mail: sdoeor@gmail.com

Κάτω τα χέρια από το ΑΣΚΙΟ
Να περισώσουμε ότι μας έμεινε
Η ζωή της περιοχής μας, η ανάσα των πολιτών της Εορδαίας –και όχι μόνο- και η πλούσια εναπομένουσα πανίδα (αρκούδα-λύκος-ζαρκάδι-αγριογούρουνο κλπ), τίθενται πλέον σε ανοιχτή υπονόμευση από «επενδυτικά συμφέροντα» , που θέτουν «αναπτυξιακούς-πράσινους στόχους». Για μας όμως , μια τέτοια πράξη βιασμού του Άσκιου Όρους δεν αποτελεί απλή προσβολή των «αισθητικών» μας απόψεων , μα θέτει σε απόλυτη αμφισβήτηση την ίδια την ύπαρξή μας. Υποβαθμισμένοι σε μια περιοχή που δοκιμάστηκε και υποτάχθηκε σε μια ανάπτυξη, που πρόσβαλε την περιοχή μας , στο όνομα του «κοινού οφέλους», βλέπαμε και βλέπουμε το όρος Άσκιο ως τη μόνη διέξοδο και δυνατότητα για μια ποιοτικότερη ζωή, και προοπτικά ως την πραγματικά αναπτυξιακή διέξοδο της περιοχής, την κατεύθυνσή της σε εναλλακτική-τουριστική προοπτική, όπου κέντρο θα αποτελέσει ο ορεινός όγκος του Άσκιου.
Ήδη:
1.Δύο καταφύγια , του Χ.Ο.Ο.Π. (Χιονοδρομικός Ορειβατικός Όμιλος Πτολεμαΐδας) και της Ο.Λ.Ε.(Ορειβατική λέσχη Εορδαίας) , φιλοξενούν ομάδες και μεμονωμένους λάτρεις του ορεινού όγκου μας.
2.Τα χωριά των παρυφών, η Βλάστη και τα Νάματα, αναζητούνται πλέον και ως τόποι –προορισμοί εναλλακτικών-ορεινών δραστηριοτήτων.
3.Ο νεοσύστατος –πολυπληθής και αυτός- Σύλλογος Δρομέων Πεζοπόρων Εορδαίας (ΣΔΟΕ) πραγματοποιεί προπονήσεις του στο Άσκιο.
4. Η δραστήρια και με περιφερειακά υψηλό κύρος Ομάδα Διάσωσης Εορδαίας, πραγματοποιεί τις «ψηλές» και «χειμερινές» της εκπαιδεύσεις στις κορυφές του Άσκιου.
5. Πάνω από 20 Ορειβατικοί Σύλλογοι της Βορείου Ελλάδος, της Αθήνας, ακόμα και της Πελοποννήσου(ανάμεσά τους και Εθνικές Σχολές Ορειβασίας-Αναρρίχησης , Ομάδες Διάσωσης Θεσσαλονίκης κλπ) έχουν στο πρόγραμμά τους, και υλοποιούν αναβάσεις στο Άσκιο, στα απίθανα και βατά μονοπάτια του (διανοιγμένα με προσωπική εργασία πολλών εθελοντών συλλόγων και μεμονωμένων εθελοντών-πολλά χρόνια τώρα).
6.Όλα τα σαββατοκύριακα, ορειβάτες-πεζοπόροι-απλοί λάτρεις της φύσης, με τις οικογένειές τους, μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι «κατακτούν» το Άσκιο.
7.Σχολεία (όπως το 18ο της Κοζάνης κλπ) υλοποιούν αναβάσεις μαθητών, κάνοντας τους μαθητές τους κοινωνούς της χλωρίδας και πανίδας του Ασκίου, που παρέμεινε μοναδική και αξιοθαύμαστη.
8.Ήδη, με πρωτοβουλία του ΧΟΟΠ, έχουν πραγματοποιηθεί στο Άσκιο, Πανελλήνιες και Βορειοελλαδικές Ορειβατικές Συγκεντρώσεις , συγκεντρώσεις της Ορειβατικής Νεολαίας κλπ, κατά τις οποίες προσήλθαν στην περιοχή και ανέβηκαν στην κορυφή του Ασκίου χιλιάδες συμπολίτες μας από όλη την Ελλάδα. Γνωρίζουμε δε ότι αντίστοιχες οργανώσεις διεκδικούνται από Συλλόγους της περιοχής μας και για τα επόμενα χρόνια.
9. Τέλος δε δεν πρέπει να αγνοούμε πως ο αγώνας Ναμάτων (δρασκελισμός του Άσκιου όρους) έχει γίνει πια θεσμός που συγκεντρώνει, από την τρίτη μόλις διοργάνωσή του, μια πλειάδα (άνω των 200-από όλα τα μέρη της Ελλάδας) αθλητών, πανελλήνιας ή και παγκόσμιας κλάσης, κοινωνούς και διαφημιστές της απαράλλαχτης –παρθένας-ζωντανής ομορφιάς του Άσκιου όρους.
Δεν είναι τυχαίο, ότι το Άσκιο , που φιλοξενεί κατά μέσο όρο άνω των 2.000 επισκεπτών το έτος, φιλοξενεί ταυτόχρονα και πάνω από 5 σπήλαια «χειμέριου ύπνου» των αρκούδων της Δυτικής Μακεδονίας.
Έτσι , «αναπτυξιακές» πρωτοβουλίες ανάπτυξης «αιολικών πάρκων στο Άσκιο» βρίσκουν αντίθετους όλους όσους βλέπουν πως το μέλλον της περιοχής μας είναι η πραγματική ανάπτυξη , που μόνο η αγνή, καθαρή και ζωντανή χλωρίδα και πανίδα του όρους Άσκιου μπορούν να προσφέρουν.
Ναι στη ζωή, ναι στον πολιτισμό, όχι στο βιασμό του Άσκιου Όρους
Ο Σύλλογός μας αναλαμβάνει πρωτοβουλία –στο αμέσως επόμενο διάστημα- να συγκεντρώσει Συλλόγους-Φορείς ή και μεμονωμένους πολίτες, που αγαπούν την περιοχή μας, για καλύτερο συντονισμό ενεργειών και δράσεων ενάντια στη δημιουργία του «αιολικού πάρκου Ασκίου».

ΥΓ
Ενόψει δε των επερχόμενων Δημοτικών εκλογών, θεωρούμε πως είναι υποχρέωση των υποψηφίων αντιπροσώπων μας να πάρουν –έγκαιρα- ανοιχτή και ξεκάθαρη θέση στο ζήτημα των «αναπτυξιακών σχεδίων» στο Άσκιο Όρος…

1 σχόλιο:

nikos είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=k8nLLqMibc8

 
back to top