Πέμπτη, 12 Αυγούστου 2010

Ανατροπές στη Βεύη...


Νέο σκηνικό φαίνεται ότι δημιουργείται στην διαδικασία εκμίσθωσης του λιγνιτωρυχείου της Βεύης με βάση τους συντελεστές βαρύτητας που δίνονται σε συγκεκριμένα κριτήρια των προσφορών τις οποίες θα υποβάλουν οι ενδιαφερόμενοι.
Και ίσως το πλέον χαρακτηριστικό της νέας εξέλιξης να έγκειται στο ότι δίδεται κάποιο προβάδισμα σε ομίλους που συμμετέχουν στη διαδικασία και οι οποίοι έχουν δρομολογήσει τις διαδικασίες για την κατασκευή λιγνιτικής μονάδας, παρόλο που η πρόσκληση της 5ης Φεβρουαρίου δεν συναρτούσε την εκμίσθωση με αυτήν την προοπτική.
Πιο συγκεκριμένα, στην 19σέλιδη περιγραφή της "Διαδικασίας για την απευθείας εκμίσθωση του δημόσιου λιγνιτωρυχείου της Βεύης" που δόθηκε την Δευτέρα στους ενδιαφερόμενους και την οποία έχει στην διάθεσή του το axiaplus gr., ως κριτήριο με συντελεστή βαρύτητας 30% προσδιορίζεται το ύψος του μισθώματος, το οποίο υπολογίζεται βάσει μαθηματικού τύπου ο οποίος εμπεριέχει και την Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ), την τιμή, δηλαδή, στην οποία πωλούν οι ηλεκτροπαραγωγοί την παραγωγή τους στην χονδρεμπορική αγορά.
Είναι η πρώτη φορά που η πώληση οποιουδήποτε καυσίμου συνδέεται με την ΟΤΣ , σε μία εξέλιξη που ουσιαστικά παραπέμπει στην πώληση ηλεκτρικής ενέργειας, και όχι εξορυσσόμενου καυσίμου, και η οποία εκτιμάται ότι δίνει ένα πρώτο προβάδισμα στον όμιλο της ΓΕΚ - Τέρνα, ο οποίος έχει ήδη αποκτήσει άδεια για την κατασκευή λιγνιτικής μονάδας στην Φλώρινα, καθώς και στο σχήμα Εlpedison - Άκτωρ, αφού η εταιρεία του ομίλου Μπόμπολα έχει καταθέσει ήδη αίτηση στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη.

Επηρέασε η Τρόικα
"Προφανέστατα οι επαφές με την Τρόικα θα πρέπει να επηρέασαν τις εξελίξεις", σχολιάζει παράγων της αγοράς ηλεκτρισμού, καθώς η σύνδεση της εκμετάλλευσης του λιγνιτωρυχείου με την κατασκευή μονάδας προφανώς …καθησυχάζει τους ελεγκτές σε σχέση με το ενδεχόμενο ο εξορυσσόμενος λιγνίτης να πωληθεί από τον μισθωτή της Βεύης στην ΔΕΗ.
Επίσης, με βάση την 19σέλιδη περιγραφή:
-Ως κριτήρια, η μη πλήρωση των οποίων οδηγεί στην απόρριψη της πρότασης, ορίζονται η οικονομική επιφάνεια του προσφέροντος, το επιχειρησιακό σχέδιο και η εμπειρία σε χωματουργικά και εξορυκτικά έργα, χωρίς πάντως να λαμβάνεται υπ' όψιν η εμπειρία ειδικά στην εξόρυξη και στην εκμετάλλευση λιγνίτη.
-Ως προς το σχέδιο εκμετάλλευσης, δίνεται συντελεστής βαρύτητας 20% στην εγγυημένη ετήσια παραγωγή λιγνίτη, μετά την πρώτη μισθωτική τριετία, η οποία δεν μπορεί να είναι μικρότερη του 1 εκατ. τόνων λιγνίτη ετησίως. Επίσης, λαμβάνεται υπ' όψιν η βιωσιμότητα της επιχείρησης και η ορθολογική εκμετάλλευση του λιγνιτωρυχείου, η προτεινόμενη μέθοδος εκμετάλλευσης - εμπλουτισμού, ενώ δίνεται συντελεστής βαρύτητας 6% στις δαπάνες για έρευνα και 14% για το ύψος επενδύσεων σε μηχανολογικό και λοιπό λειτουργικό εξοπλισμό της εκμετάλλευσης του λιγνιτωρυχείου εντός των πέντε πρώτων μισθωτικών ετών.
-Ως προς τα περιβαλλοντικά, ζητούνται τα προβλεπόμενα από τον Κανονισμό Μεταλλευτικών και Λατομικών εργασιών, οι υποχρεώσεις που προκύπτουν από την περιβαλλοντική νομοθεσία, η έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και η τήρηση των περιβαλλοντικών όρων, όσον αφορά τη διαχείριση νερών, εδαφών, αποθέσεων, ατμόσφαιρας, την προστασία οικισμών, αρχαιολογικών ευρημάτων, υποδομών και τις αποστραγγίσεις. Συντελεστής βαρύτητας 15% αποδίδεται σε πρόσθετες περιβαλλοντικές παρεμβάσεις που αφορούν την διενέργεια περιβαλλοντικών μετρήσεων, λήψη προληπτικών μέτρων κ.λ.π., την υποχρέωση για προοδευτική αποκατάσταση του ορυχείου (επιχώσεις, αναπλάσεις, αναδασώσεις) κατά την διάρκεια της εκμετάλλευσης και όχι στο τέλος κ.α.

Κενό στα αντισταθμιστικά οφέλη

- Σε σχέση με τα αντισταθμιστικά οφέλη προς την τοπική κοινωνία, συντελεστής βαρύτητας 15% αποδίδεται μόνο στον αριθμό θέσεων πλήρους απασχόλησης που θα έχουν δημιουργηθεί στο τέλος της πρώτης μισθωτικής τριετίας, με ελάχιστο αποδεκτό αριθμό τους 100 απασχολούμενους. Αντίθετα, δεν έχουν συγκεκριμένη βαρύτητα στην αξιολόγηση παράμετροι όπως η προστασία οικισμών, η δυνατότητα απασχόλησης ντόπιων κατοίκων, η εκτέλεση έργων υποδομής στην ευρύτερη περιοχή, και η δυνατότητα χρησιμοποίησης εξορυκτικού - μεταφορικού εξοπλισμού τον οποίο διαθέτουν κάτοικοι της περιοχής.

-Τέλος, στα κριτήρια αξιολόγησης , αλλά χωρίς να αποδίδονται συγκεκριμένοι συντελεστές βαρύτητας προσδιορίζονται οι εγγυήσεις καλής εκτέλεσης σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης.

Να θυμίσουμε εδώ ότι, πέραν των προαναφερθέντων ομίλων, για την εκμίσθωση του λιγνιτωρυχείου έχουν ενδιαφερθεί ο όμιλος Μυτιληναίου, ο όμιλος Κοπελούζου, η ΕΛΜΙΝ εταιρεία συμφερόντων του Γιάννη Σ. Βαρδινογιάννη, ο όμιλος της Μηχανικής κ.α.

Πηγή: http://www.axiaplus.gr-Του Σωτήρη Χιωτάκη

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ποια νέα μονάδα και τρίχες κατσαρές παιδιά ..το πράγμα είναι ποιο απλό ..θα πάρουν τσάμπα την Φλώρινα ..μιας και την έχουν την ΔΕΗ στραγγαλίση απο πρώτη ήλοι ..και ούτε γάτα ούτε ζημία ..για τους νταβατζήδες

nikos είπε...

" Ανήκω στην αριστερά του ΠΑΣΟΚ", δηλώνει ανερυθρίαστα η κ. Υπουργός! Και για να μη μας μείνει καμιά αμφιβολία γι΄αυτό συνεχίζει: " Υπάρχει χώρος για τους ιδιώτες στην ενέργεια"! Δεν ανήκετε πουθενά, κυρία μου! Για την ακρίβεια, ανήκετε σε μια κατηγορία πολιτών αυτής της δύσμοιρης χώρας που την εκμεταλλεύονται κάποιοι επιτήδειοι τους οποίους έχω χαρακτηρίσει κωδικοποιημένα ως " Ιδεολογικούς-ταξικούς αποστάτες"! Είστε τιποτόφρονες! Μέχρι οι συνθήκες, οι κολλητοί, οι σχέσεις σας με την άλλη άκρη του Ατλαντικού, σας κάνουν "εξουσία"! Και τότε αρχίζει η απομυθοποίησή σας! Το ιδεολογικό σας ξεβράκωμα η ταξική σας κενότητα! Αν "ανήκετε" σε κάποια αριστερά, αυτή είναι η αριστερά που αγοράζει φτηνά τη δημοκρατία και την εξαργυρώνει με πανάκριβες βουλευτικές και υπουργικές θέσεις και πανάκριβα μοντελάκια ενδυματολογικού καρακιτσαριού! Όλα αυτά δεν συνιστούν "αριστερή ιδεολογία", τουλάχιστον με την αρχέγονη έννοια της λέξης! Και τέλος με τις βλακείες σας!

 
back to top