Τεχνολογικό ενεργειακό πάρκο, που -μεταξύ άλλων- θα λειτουργεί σαν ένα τεράστιο «εργοστάσιο» παραγωγής και αξιοποίησης έρευνας πάνω στον τομέα της ενέργειας, σχεδιάζεται να αποκτήσει η Πτολεμαΐδα. Το πάρκο, η δημιουργία του οποίου είναι προς το παρόν σε πολύ πρώιμο στάδιο, σχεδιάζεται να χωροθετηθεί σε τμήμα έκτασης της πρώην λιπασματοβιομηχανίας ΑΕΒΑΛ, συνολικού εμβαδού 1.707 στρεμμάτων, όπου προβλέπεται να λειτουργεί ταυτόχρονα και ΒΙΟ.ΠΑ.
Ήδη, το όλο εγχείρημα, που στόχος είναι να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ 2007-2013, έχει αποσπάσει τη στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, όπως ανακοίνωσε σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, ο επιστημονικός υπεύθυνος του έργου «περιφερειακός Πόλος Καινοτομίας Δ. Μακεδονίας», Ανανίας Τομπουλίδης.
Στο πάρκο προτείνεται να συστεγαστούν -εκτός από το ΒΙΟ.ΠΑ- ο Πόλος Καινοτομίας Δυτικής Μακεδονίας, οι εγκαταστάσεις τού υπό δημιουργία Ερευνητικού Ενεργειακού Κέντρου της περιοχής, εργαστήρια της ΔΕΗ, ερευνητικοί φορείς, εταιρίες spin-off, καθώς και μέρος των παραδόσεων προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών πάνω στην ενέργεια. Στον ίδιο χώρο στεγάζεται και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Στερεών Καυσίμων (ΙΤΕΣΚ) του ΕΚΕΤΑ.
Το πρώτο βήμα για τη δημιουργία του πάρκου θα είναι πιθανότατα η ανακαίνιση του διοικητηρίου της ΑΕΒΑΛ, ενός κτιρίου 2.200 τ.μ, όπου μετά τις αναγκαίες παρεμβάσεις, προϋπολογισμού 4-5 εκατ. ευρώ, θα μπορούν να εγκατασταθούν οι πρώτες υπηρεσίες.
Ο κ.Τομπουλίδης υπενθύμισε ότι, στο πλαίσιο του Πόλου Καινοτομίας Δ.Μακεδονίας, έχουν ήδη συγκροτηθεί επτά κοινοπραξίες έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης στο χώρο της ενέργειας. Οι κοινοπραξίες εργάζονται πάνω σε ένα ευρύ φάσμα αντικειμένων, από την εξεύρεση τρόπων για τη μικρότερη εκπομπή ρύπων από τους ΑΗΣ της δυτικής Μακεδονίας (πχ, με τη μικτή καύση βιομάζας-λιγνίτη), μέχρι την αξιοποίηση της περιβαλλοντικά επιβλαβούς «ιπτάμενης τέφρας» για τη δημιουργία δομικών υλικών.
Μάλιστα, τα πρώτα αποτελέσματα από τη δημιουργία κυβόλιθων με αυξημένες ποσότητες ιπτάμενης τέφρας ήταν -κατά τον κ. Τομπουλίδη- θετικά, αφού δεν διαπιστώθηκε διαφορετική συμπεριφορά κατά τη διάστρωσή τους ή κατά τη διάρκεια της μέχρι τώρα καταπόνησης.
Ήδη, πολλές επιχειρήσεις (όχι μόνο από την περιοχή της δυτικής Μακεδονίας) έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ανάπτυξη νέων ανταγωνιστικών προϊόντων με χρήση ιπτάμενης τέφρας, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν ανακοινώσιμες εξελίξεις. Σημαντικό είναι το όφελος και για το περιβάλλον, αφού η τέφρα δεσμεύεται, αντί να απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2008
Τεχνολογικό ενεργειακό πάρκο σχεδιάζεται στην Πτολεμαΐδα...
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
1 σχόλιο:
kala re pedia o Grigorakos onirevete i Ntoroula palewi gia mi anagnorisi tis FYROM sto NATO klp .
emis edo imaste sobari(ETSI LEME)
AFOU TA TSOGLANIA ta ekanan skata apo to 1994-5 ke EFAGAN stin kirioleksia olon to ligniti tis periohis tora tha sas ke mas baloun se psigio FOROLOGIKO lete o Panikas ke Giourikas na epanaferoun ton katargimeno apo Arseni Nomo tou 1986 .
As sobarevtoume ligo etsi ke ta TSOGLANIA tha hathoun apo ti GI ke apo ta matia mas.
N.D.S.
Δημοσίευση σχολίου