Την 37η θέση της παγκόσμιας κατάταξης με άλλες δυο χώρες μοιράζεται η Ελλάδα με κριτήριο την ποιότητα ζωής, υποχωρώντας από την 28η θέση, στην οποία είχε βρεθεί ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με την έρευνα του περιοδικού International Living.
Η υποχώρηση του δείκτη ποιότητας ζωής οφείλεται κυρίως στις φτωχότερες σε σχέση με πέρυσι οικονομικές επιδόσεις της χώρας και του τομέα παροχής υπηρεσιών υγείας, που έχουν λάβει αρκετά λιγότερους πόντους σε σχέση με την περσινή έρευνα.
Συνολικά, ο ελληνικός δείκτης ποιότητας ζωής λαμβάνει 66 βαθμούς μαζί με την Ανδόρα και την Ισλανδία, που ως γνωστόν έφτασε πριν λίγο καιρό στα όρια της πτώχευσης με άριστα το 100. Ο δείκτης είναι κάτι σαν μπούσουλας για το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων κάθε χώρας. Η Ελλάδα είχε συγκεντρώσει πέρυσι 70 βαθμούς, ισοβαθμώντας μαζί με τη Βουλγαρία, την Τσεχία και τη Σλοβενία, εκ των οποίων μόνον η τρίτη τα πήγε καλύτερα στη φετινή έρευνα. Σημειώνεται ότι για τον καταρτισμό του δείκτη ποιότητας ζωής λαμβάνονται υπόψη οι επιδόσεις κάθε χώρας στον τομέα του κόστους ζωής, τον ελεύθερο χρόνο και την κουλτούρα, την οικονομία, το περιβάλλον, τις ελευθερίες, τις υπηρεσίες υγείας, τις υποδομές, τον κίνδυνο και την ασφάλεια και, τέλος, τις κλιματολογικές συνθήκες.
Οπως στην αντίστοιχη περσινή έρευνα του International Living, η Ελλάδα παίρνει άριστα στην ασφάλεια και πολύ υψηλό βαθμό στον τομέα ελευθερία που αναφέρεται στα πολιτικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών, αν και χαμηλότερο σε σχέση με πέρυσι.
Η επόμενη κατηγορία που παίρνει υψηλό βαθμό, δηλαδή 79 πόντους, είναι οι κλιματολογικές συνθήκες, που λαμβάνουν υπόψη τη μέση θερμοκρασία της χώρας, τον αριθμό των βροχοπτώσεων και τις πιθανές φυσικές καταστροφές. Το υψηλότερο σκορ στη κατηγορία παίρνουν η Αυστραλία και η Ουρουγουάη με 92 βαθμούς.
Τη μεγαλύτερη πτώση εμφανίζει η χώρα μας στον τομέα της υγείας, καθώς πήγε στους 74 βαθμούς από 89 στην περσινή έρευνα. Στον υπολογισμό του υποδείκτη υγείας λαμβάνονται υπόψη τέτοια στατιστικά στοιχεία, όπως ο αριθμός των κλινών στα νοσοκομεία ανά 1.000 κατοίκους, η μέση διάρκεια ζωής, οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία ως ποσοστό του ΑΕΠ, το ποσοστό θνησιμότητας των νεογνών και άλλα.
Η επόμενη κατηγορία που εμφανίζει σημαντική πτώση είναι η οικονομία καθώς πέφτει στους 39 βαθμούς από 50 πέρυσι. Για τη βαθμολόγηση του συγκεκριμένου υποδείκτη λαμβάνονται υπόψη τα επιτόκια, ο πληθωρισμός, το κατά κεφαλήν εισόδημα και ο ρυθμός ανάπτυξης.
Τα πρωτεία της χώρας με την καλύτερη ποιότητα ζωής ανήκουν στη Γαλλία για μια χρονιά ακόμη, σύμφωνα με την έρευνα που συμπεριέλαβε 194 χώρες. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Ελβετία, ενώ την πεντάδα συμπληρώνουν οι ΗΠΑ, το Λουξεμβούργο και η Αυστραλία.
Πηγή:ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ-ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ
Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2008
Κατηφορίσαμε στην 37η θέση ποιότητας ζωής...
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου