Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2008

Η περιβαλλοντική ρύπανση της Εορδαίας στο παγκόσμιο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera International...


Η ενημερωτική εκπομπή «Άνθρωποι και Εξουσία» (People and Power) του Αγγλόφωνου τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα (Al Jazeera English) θα παρουσιάσει το δεκάλεπτο ρεπορτάζ «Η Κοιλάδα της Εορδαίας» (The Valley of Eordea) του δημοσιογράφου Απόστολου Γαϊτάνη.
Το ρεπορτάζ παρουσιάζει την ανεξέλεγκτη ρύπανση στην επαρχία της Εορδαίας του Νομού Κοζάνης καταγράφοντας τα σοβαρά και αυξημένα αναπνευστικά προβλήματα των παιδιών της περιοχής λόγω της αλόγιστης δραστηριότητας της ΔΕΗ.
Το Αλ Τζαζίρα Ιντερνάτιοναλ αποτελεί την Αγγλική εκδοχή του γνωστού Αραβικού τηλεοπτικού δικτύου. Eίναι ένα 24ωρο ειδησεογραφικό κανάλι με έδρα την Ντόχα του Κατάρ. Το κανάλι είναι πλέον ένα από τα τρία μεγαλύτερα 24ωρα κανάλια, μαζί με το BBC World και το CNN International, αφού έχει πρόσβαση σε περισσότερα από 100 εκατομμύρια νοικοκυριά. Το προγραμμα του καναλιού περιλαμβάνει ειδήσεις και αναλύσεις, ντοκιμαντέρ, ζωντανές συνεντεύξεις και εκπομπές καθώς και οικονομική και αθλητική ενημέρωση.
-----------------------------------------------------------------------------------
ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΕΚΠΟΜΠΗΣ "PEOPLE AND POWER"

Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2008
Ώρα Ελλάδος: 21:30 το βράδυ

Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2008
Ώρα Ελλάδος: 05:30 το πρωί, 12:30 το μεσημέρι, 01:30 το βράδυ

Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2008
Ώρα Ελλάδος: 09:30 το πρωί
-------------------------------------------------------------------------------------------
Το Αλ Τζαζίρα Ιντερνάτιοναλ είναι διαθέσιμο στην πλατφόρμα της NOVA (θέση 805) ενώ μπορείτε να το δείτε και μέσω ίντερνετ στη διεύθυνση http://english.aljazeera.net/watch_now/
-------------------------------------------------------------------------------------------
(ακολουθεί αναλυτική σύνοψη του ρεπορτάζ)
ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΡΕΠΟΡΤΑΖ
-------------------------------------------------------------------------------------------
Η κοιλάδα της Εορδαίας (Πτολεμαΐδα) στον νομό Κοζάνης είναι η «πρίζα» της χώρας με τα δύο τρίτα της ηλεκτρικής ενέργειας της να παράγονται εδώ. Τα πέντε εργοστάσια λιγνίτη και το έκτο μεγαλύτερο ορυχείο στον κόσμο που φιλοξενεί η περιοχή, κατατάσσουν την Εορδαία σε μια από τις πιο μολυσμένες γωνιές της Ευρώπης. Πρωταγωνιστές του ντοκιμαντέρ είναι οι κάτοικοι των χωριών, που ζουν κάτω από τα φουγάρα και δίπλα στα ορυχεία της ΔΕΗ, με την υγεία τους να «βουλιάζει» μέσα σε βουνά από τέφρα.
Η Δέσποινα Αραπίδου είναι μητέρα δύο παιδιών. Οι γιοί της πάσχουν από βρογχικό άσθμα σχεδόν από τη γέννηση τους. Τα μικρά μεγαλώνουν δίπλα στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου. Το εργοστάσιο είναι ο μεγαλύτερος σταθμός παραγωγής στην Ελλάδα και ο πιο ρυπογόνος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Φάρμακα και αναπνευστήρες συνθέτουν την καθημερινότητα της οικογένειας ενώ η μετακίνηση τους κάπου αλλού, μακριά από τη ρύπανση, είναι οικονομικά αδύνατη.
Ο Ηλίας Τεντζογλίδης μαζί με μια δυναμική ομάδα κατοίκων του Αγίου Δημητρίου, πιέζει τη ΔΕΗ και την κυβέρνηση μέσα από πορείες και καταλήψεις για την άμεση μετεγκατάσταση των χωριών τους σε ένα πιο καθαρό περιβάλλον. Οι περισσότεροι ντόπιοι είναι αγρότες. Όμως, τα τελευταία χρόνια έχουν μείνει άνεργοι αφού η ΔΕΗ έχει αναγκαστικά απαλλοτριώσει τη γη τους στο όνομα του εθνικού συμφέροντος, στέλνοντας τα ΜΑΤ ως «απάντηση» στα αιτήματα των κατοίκων.
Ο Αλέξανδρος Σαριαννίδης είναι κάτοικος της Ακρινής, ενός ακόμη χωριού περικυκλωμένο από τις δραστηριότητες της ΔΕΗ. Ο Αλέξανδρος καταγγέλλει ότι η ΔΕΗ ενδιαφέρεται μόνο για το οικονομικό της συμφέρον με τον ενεργειακό γίγαντα να ισχυρίζεται ότι τόσο η Ακρινή όσο και ο Άγιος Δημήτριος δεν μπορούν να μετεγκατασταθούν γιατί τα χωριά αυτά δεν έχουν λιγνίτη στο υπέδαφος τους.
Ο Χρήστος Δαβάκος, Βοηθός Γενικού Διευθυντή Ορυχείων, παρουσιάζει την πλευρά της επιχείρησης για το θέμα ενώ αντιπροτείνει τα σημαντικά οικονομικά οφέλη που έχει η Εορδαία από τη λειτουργία της ΔΕΗ στην περιοχή.
Ο διάλογος πλαισιώνεται με την επιστημονική εμπειρία και πανεπιστημιακή έρευνα του πνευμονολόγου Αγάπιου Γαβριηλίδη και του χημικού μηχανικού και οικολόγου Λάζαρου Τσικριτζή που επισημαίνουν κατηγορηματικά την επιβαρυμένη υγεία τόσο των ανθρώπων όσο και της φύσης στο ενεργειακό κέντρο της Εορδαίας.
Η ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΗΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ είναι ένα ρεπορτάζ που ρίχνει φως στην απαξίωση της ποιότητας ζωής και την καταπάτηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας εκείνων των συμπολιτών μας που ζει στη σκιά των συμφερόντων της Ελληνικής οικονομίας και των ενεργειακών αναγκών της χώρας. Οι κάτοικοι ανίσχυροι μπροστά στη ΔΕΗ αγωνίζονται για ένα καλύτερο αύριο σ' ένα καθαρό περιβάλλον γι' αυτούς και τα παιδιά τους, έχοντας στο πλευρό τους μόνο τους εαυτούς τους και κανέναν άλλον.
Έρευνα, κάμερα, μοντάζ: Απόστολος Γαϊτάνης
Μουσική: Δημήτρης Μπάκας
Ευχαριστούμε θερμά: Τάσο Αναστασόπουλο, Δέσποινα Αραπίδου, Χρήστο Δαβάκο, Αγάπιο Γαβριηλίδη, Αλέξανδρο Σαριαννίδη, Ηλία Τεντζογλίδη, Λάζαρο Τσικριτζή, Ρίτα Τσιούρα, Παναγιώτη Πλιάτσιο, Λάζαρο Τσορακλίδη και όλους τους κατοίκους του Αγίου Δημητρίου και Ακρινής για την πολύτιμη βοήθεια τους.
Απόστολος Γαϊτάνης, Δημοσιογράφος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top