Εξοντωτικά πρόστιμα από το 2013 για εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα
Βόμβα ρύπων ύψους 1 έως 2,2 δισ. ευρώ απειλεί από το 2013 και μετά τη ΔΕΗ και τους καταναλωτές, με βάση το νέο σύστημα που προτίθεται να υιοθετήσει την Παρασκευή η Κομισιόν.
Αυτόν τον αστρονομικού ύψους λογαριασμό θα κληθεί, από ό,τι φαίνεται, να πληρώνει κάθε χρόνο από τη χρονιά εκείνη η ΔΕΗ, εφόσον τελικώς ισχύσει το νέο καθεστώς, βάσει του οποίου οι ευρωπαϊκές εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής θα πληρώνουν για το 100% του κόστους των ρύπων που εκπέμπουν στην ατμόσφαιρα.
Αν και η τελική μορφή του νέου «κλιματικού» πακέτου μέτρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα οριστικοποιηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της 11ης και 12ης Δεκεμβρίου, εν τούτοις η κατεύθυνση της Κομισιόν έχει γίνει γνωστή και οι περισσότερες χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα θα είναι υποχρεωμένες να αγοράζουν (σε δημοπρασία) το 100% των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με μελέτη του καθηγητή Ενεργειακής Οικονομίας στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Παντελή Κάπρου (πρώην πρόεδρος της ΡΑΕ), ότι τα ποσά που θα κληθεί να πληρώσει από τη χρονιά εκείνη και μετά η ΔΕΗ, εφόσον η Κομισιόν δεν αλλάξει τις αποφάσεις της, θα κυμαίνονται μεταξύ 1 και 2,2 δισ. ευρώ ετησίως (κάποιοι μιλούν για ακόμη μεγαλύτερα νούμερα). Τα ποσά αυτά, εφόσον όπως εκτιμά ο κ. Κάπρος μετακυλιστούν εξ ολοκλήρου στα τιμολόγια, μεταφράζονται σε αυξήσεις τιμών στο ρεύμα από 30% έως και 45% πάνω από τον πληθωρισμό.
Αντικρούει τους ισχυρισμούς της ΔΕΗ
Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, στο business plan που παρουσίασε πρόσφατα, υπολογίζει ότι από το 2013 και μετά, αν η Κομισιόν δεν αλλάξει τις αποφάσεις της μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της προσεχούς Πέμπτης, θα φτάσει να πληρώνει τον χρόνο 1,4 δισ. ευρώ για δικαιώματα ρύπων. Τους ισχυρισμούς της ωστόσο αμφισβητεί ο κ. Κάπρος, καθώς η ΔΕΗ έχει υπολογίσει το κόστος αυτό με την τότε τιμή για τα δικαιώματα ρύπων στα 28 ευρώ ανά τόνο διοξειδίου του άνθρακα (CΟ2). Αν, όπως σημειώνει ο καθηγητής, λάβουμε υπ΄ όψιν τις εκτιμήσεις ξένων οργανισμών ότι όσο θα πλησιάζουμε προς το 2013 η ζήτηση για δικαιώματα ρύπων θα ανεβαίνει και επομένως η τιμή τους θα κυμανθεί μεταξύ 35-45 ευρώ ανά τόνο CΟ2, τότε η επιβάρυνση για τη ΔΕΗ θα ανέλθει στα 2,2 δισ. ευρώ.
Το δυστύχημα μάλιστα, σύμφωνα πάντα με τη μελέτη του Εργαστηρίου Ενεργειακής Οικονομίας του Πολυτεχνείου, είναι ότι η επιβάρυνση αυτή προκύπτει στο σενάριο που η ΔΕΗ θα εκσυγχρονίσει το παραγωγικό δυναμικό της, όπως προβλέπεται στο πρόσφατο business plan για την περίοδο 2008-2012. Αν δεν καταφέρει να υλοποιήσει εγκαίρως τις αντικαταστάσεις μονάδων που έχει εξαγγείλει, να κατασκευάσει τις καινούργιες μονάδες υψηλότερης αποδοτικότητας που σχεδιάζει και να αναπτύξει το πλήθος των έργων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που έχει ανακοινώσει, τότε- σύμφωνα με τον καθηγητή- το κόστος που θα επωμιστεί θα είναι ακόμη μεγαλύτερο.
Ποιος θα επωμιστεί το κόστος
Κύκλοι της αγοράς μάλιστα εκτιμούν ότι, στην περίπτωση που δοθεί στη ΔΕΗ η δυνατότητα να μετακυλίσει τα επόμενα χρόνια το κόστος αυτό στα τιμολόγιά της (παρ΄ ότι οι αρμόδιοι υπουργοί αποκλείουν σήμερα κατηγορηματικά πως θα γίνει κάτι τέτοιο), η επιχείρηση δεν θα προβεί παρά στις ελάχιστες δυνατές επενδύσεις αντιρρυπαντικής τεχνολογίας. Και αυτό διότι απλούστατα δεν θα έχει κανένα λόγο να το κάνει, στην περίπτωση που το υπέρογκο αυτό κόστος θα πληρώσουν οι καταναλωτές...Αν, ωστόσο, επωμιστεί τελικά το κόστος η ίδια η επιχείρηση, σημαίνει ότι κάθε χρόνο από το 2013 και μετά θα πρέπει να καταβάλλει σε ρύπους το 30%-50% του συνόλου των εισπράξεών της! Η επιχείρηση είναι ανάμεσα στις πιο ρυπογόνες εταιρείες ηλεκτρισμού της Ευρώπης, αφού το 57% της παραγωγής της προέρχεται από τον λιγνίτη. Η ίδια φιλοδοξεί, χάρη στις επενδύσεις που δρομολογεί, το 2014 να έχει μειώσει κατά 25% το σύνολο των ρύπων που εκπέμπουν τα εργοστάσιά της.
Το 57% θα γίνει... 56%
Για να γίνει ωστόσο αυτό και να μειωθεί η επιβάρυνσή της από τους ρύπους, θα πρέπει η συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ισοζύγιό της να είναι το 2014 σε πολύ υψηλότερο ποσοστό από αυτό που επιφυλάσσει στο επιχειρησιακό σχέδιό της η εταιρεία. Πόσω μάλλον όταν, όπως η ίδια αναφέρει στο business plan της, η συμμετοχή του λιγνίτη στην παραγωγή ηλεκτρισμού από το 57% σήμερα δεν θα έχει μειωθεί παρά στο 56% το 2014, δηλαδή σε ελάχιστο βαθμό.
Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ
Τα ποσά αυτά, εφόσον μετακυλιστούν εξ ολοκλήρου στα τιμολόγια, θα σημάνουν αυξήσεις έως και 45% πάνω από τον πληθωρισμό
Πηγή: Εφημερίδα Τα Νέα-ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Φιντικάκης gfid@dolnet.gr
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2008
Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2008
Βόμβα ρύπων 2,2 δισ. ευρώ για τη ΔΕΗ ...
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου