Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2008

Παγκόσμια ημέρα των ατόμων με αναπηρίες...


Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ικανότητες καθιερώθηκε να εορτάζεται στις 3 Δεκεμβρίου από το 1992, επειδή εκείνη την ημέρα η γενική συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε το πρόγραμμα δράσης για τα ΑΜΕΑ.
Η 3η Δεκεμβρίου, όπως και αν εκφράζεται, δεν θα πρέπει να αποτελεί απλά μια ημέρα επετείου, γιατί κάθε άτομο που αντιμετωπίζει οποιαδήποτε μορφή αναπηρίας, έχει το δικαίωμα να ζει ανθρώπινα και ισότιμα, όλες τις μέρες του χρόνου.
Οι πρωτοβουλίες, οι δράσεις, αλλά πάνω από όλα η στάση και η συμπεριφορά μας δίπλα τους, αποτελεί δείκτη παιδείας και πολιτισμού της κοινωνίας.
Οι άνθρωποι με αναπηρία δεν χρειάζονται στείρο ενδιαφέρον. Είναι άτομα ευφυή, εξαιρετικά ικανά και με σπάνιες δεξιότητες. Άτομα που διαπρέπουν στην επιστήμη, στις τέχνες, στον αθλητισμό, παρά τις δυσκολίες που συναντούν.
Αποτελεί κοινή διαπίστωση, ότι όλοι πρέπει να αγωνιζόμαστε διαρκώς για την κατάργηση των διακρίσεων που τοποθετούν τα άτομα με αναπηρίες στο περιθώριο της ζωής. Ακόμη επιβάλλεται να προωθηθεί η λήψη μέτρων με στόχο την πλήρη ένταξή τους στην κοινωνία.
Ας κάνουμε αυτή τη σκέψη πράξη, όχι μόνον σήμερα, αλλά και για το μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top