Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

Αναβλήθηκε η δίκη των 31 κατοίκων του Αγίου Δημητρίου...


Η αντιδικία ΔΕΗ και κατοίκων κορυφώνεται με αγωγές εκατέρωθεν

Αναβολή ζήτησαν και πήραν οι 31 κάτοικοι του Αγίου Δημητρίου Κοζάνης, οι οποίοι δικάζονταν χτες για τις καταλήψεις στα τέλη Ιανουαρίου 2007, του διοικητηρίου του ομώνυμου σταθμού της ΔΕΗ και των ταινιοδρόμων.
Οι κατηγορούμενοι ζήτησαν αναβολή λόγω κωλύματος των συνηγόρων υπεράσπισης, αίτημα που έκανε δεκτό ο πρόεδρος του δικαστηρίου του τριμελούς πλημμελειοδικείου Κοζάνης. Η δίκη ορίστηκε να διεξαχθεί στις 15 Δεκεμβρίου τρέχοντος έτους. Στο μεταξύ, η αντιδικία μεταξύ ΔΕΗ και κατοίκων κορυφώνεται, καθώς εκκρεμούν κι' άλλες δίκες για καταλήψεις προηγούμενων ετών, ενώ στην αγωγή της ΔΕΗ, που ζητά από τους κατηγορούμενους 1 εκ. ευρώ για κάθε ημέρα κατάληψης, οι κάτοικοι απαντούν με αγωγές κατά της ΔΕΗ, από την οποία ζητούν 300.000 ευρώ ο καθένας.
«Έχει στηθεί μία βιομηχανία δικαστικών διώξεων επειδή αγωνιζόμαστε διεκδικώντας τα αυτονόητα: καλύτερο περιβάλλον, προστασία της υγείας μας και προσλήψεις στη ΔΕΗ, η οποία να σημειωθεί είναι υπεύθυνη για τους ανεξέλεγκτους ρύπους που εκπέμπει, με αποτέλεσμα να απειλείται άμεσα η υγεία μας», δήλωσε στον «Π» ο Ηλίας Τεντζογλίδης, πρόεδρος του Συλλόγου για την Καταπολέμηση της Ανεργίας και την Ανάπτυξη της Περιοχής Αγίου Δημητρίου ? Ρυακίου.
Εκτός από την αναβολή της χτεσινής δίκης των 31, η οποία αναβλήθηκε για τις 15 Δεκεμβρίου, έχουν δρομολογηθεί άλλες δύο ομαδικές δίκες κατά των κατοίκων. Ειδικότερα, για τις καταλήψεις των ταινιοδρόμων του Ιουλίου 2007, έχουν κληθεί και έχουν καταθέσει στο Τμήμα Ασφάλειας Κοζάνης, περίπου 30 κατηγορούμενοι. Για τις καταλήψεις του Ιουνίου 2008, έχουν καταθέσει στις αστυνομικές αρχές άλλοι 60 κάτοικοι. Για τις δύο παραπάνω περιπτώσεις, οι δικογραφίες βρίσκονται στον εισαγγελέα. Αναμένεται ο καθορισμός ημερομηνίας των δύο δικών, έπειτα από αυτεπάγγελτη δίωξη.
Η αντιδικία μεταξύ των δύο πλευρών έχει κορυφωθεί με αγωγές εκατέρωθεν. Στις 20 Δεκεμβρίου πρόκειται να εκδικαστεί η αγωγή της ΔΕΗ, η οποία ζητά από το προεδρείο του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου 1 εκ. ευρώ(!) για κάθε ημέρα κατάληψης τον Ιούλιο του 2007. Τότε οι καταλήψεις των ταινιοδρόμων είχαν διαρκέσει 23 ημέρες, οπότε η ΔΕΗ απαιτεί από το προεδρείο του συλλόγου που είχε την ευθύνη για την κατάληψη, το ποσό των 23 εκ. ευρώ!
Τη δική τους αντεπίθεση οργανώνουν όμως και οι κάτοικοι του Αγίου Δημητρίου, οι οποίοι ετοιμάζονται για ομαδικές αγωγές κατά της ΔΕΗ. Σε πρόσφατη σύσκεψη με ομάδα δικηγόρων, αποφασίστηκε η κατάθεση των αγωγών, με τις οποίες οι κάτοικοι απαιτούν το ποσό των 300.000 ευρώ ο καθένας. «Μέχρι τώρα έχουν υπογράψει περίπου 80 κάτοικοι, ενώ εκτιμούμε ότι ο τελικός αριθμός των αγωγών θα ανέλθει στις εκατό», δήλωσε ο Η. Τεντζογλίδης. Ήδη οι δικηγόροι συντάσσουν τις αγωγές, με τις οποίες ζητούν για λογαριασμό των κατοίκων το ανωτέρω ποσό, καθώς θεωρούν τη ΔΕΗ υπαίτιο για τη ρύπανση και για τη βλάβη που έχει υποστεί η υγεία τους. «Βρισκόμαστε στη φάση που συγκεντρώνουμε όλα τα στοιχεία υπερβάσεων των ρύπων, ώστε να είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε τις αγωγές μέχρι τον Νοέμβριο», τόνισε ο πρόεδρος του συλλόγου.

Πηγή: Εφημερίδα Πτολεμαίος-ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top