Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2009

Το Ινστιτούτο Βιολογικών Ερευνών και Βιοτεχνολογίας διεξάγει έρευνα για την αιτιολογία σοβαρών ασθενειών...


Το Ινστιτούτο Βιολογικών Ερευνών και Βιοτεχνολογίας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΙΒΕΒ/ΕΙΕ), με τη συμμετοχή 11 ευρωπαϊκών ερευνητικών ομάδων από 6 χώρες εκτελεί ένα νέο ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο στον τομέα της περιβαλλοντικής υγείας. Στόχος των ερευνητών, είναι η διερεύνηση του ρόλου των περιβαλλοντικών παραγόντων στην αιτιολογία ασθενειών, όπως ο καρκίνος, το λέμφωμα και νευροαναπτυξιακές και ανοσολογικές ανωμαλίες.
Το έργο, με τίτλο "EnviroGenomarkers", (Genomics Biomarkers of Environmental Health, Γενωμικοί Δείκτες Περιβαλλοντικής Υγείας), εντάσσεται στο 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την έρευνα της ΕΕ (Θεματική Προτεραιότητα "Περιβάλλον (περιλαμβανομένης και της κλιματικής αλλαγής)", υπο-περιοχή "Περιβάλλον και Υγεία"), και στοχεύει στην εφαρμογή των νέων, ολιστικών τεχνολογιών κυτταρικής ανάλυσης (γονιδιωματικής, μεταγραφωμικής, μεταβολωμικής, επιγενωμικής, πρωτεωμικής) , για την αναζήτηση νέων βιολογικών δεικτών πρόγνωσης του κινδύνου μελλοντικής νόσησης, από καρκίνο του μαστού και του β-κυτταρικού λεμφώματος σε ενήλικες, καθώς επίσης και από ανοσολογικά και νευροαναπτυξιακά νοσήματα κατά την παιδική ηλικία.
Θα διερευνηθεί, επίσης, η σχέση των δεικτών αυτών με την έκθεση, κατά την ενήλικη ζωή στην πρώτη περίπτωση και κατά τη διάρκεια της κύησης στη δεύτερη, σε μια σειρά από τοξικούς παράγοντες του περιβάλλοντος και των τροφίμων, με έμφαση σε παράγοντες με καρκινογόνο και ορμονική δράση (π.χ. φθαλικοί εστέρες, πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθακες, πολυχλωριωμένα διφαινύλια, κάδμιο, προϊόντα απολύμανσης του νερού, ατμοσφαιρική ρύπανση). Η έρευνα θα εντοπισθεί σε τρεις πληθυσμιακές ομάδες, σε Σουηδία, Ιταλία και Ελλάδα (Κρήτη).
Στο έργο συμμετέχουν από ελληνικής πλευράς το ΙΒΕΒ/ΕΙΕ και το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 4,7 εκατ. ευρώ και θα διαρκέσει μέχρι τον Φεβρουάριο του 2013. Η Ομάδα του IBEB/ΕΙΕ, εκτός από τον συντονισμό του έργου, έχει την ευθύνη των επιγενωμικών αναλύσεων, και συμμετέχει στις δράσεις μέτρησης βλαβών DNA και εκτίμησης της έκθεσης σε διατροφικούς παράγοντες. Έχει, επίσης, την ευθύνη λειτουργίας του Γραφείου Επικοινωνίας και Διάχυσης Πληροφοριών του έργου.
Σύμφωνα με τον Δρα κ. Σ. Κυρτόπουλο, Υπεύθυνο του Εργαστηρίου Χημικής Καρκινογένεσης και Γενετικής Τοξικολογίας "τα αποτελέσματα του έργου αναμένεται να ενισχύσουν την επιστημονική βάση για την εκτίμηση του κινδύνου από την ανθρώπινη έκθεση στους παραπάνω παράγοντες και να βοηθήσουν στη διαμόρφωση πολιτικών προστασίας της υγείας και του περιβάλλοντος. Οι παραπάνω τεχνολογίες επιτρέπουν μια ολιστική προσέγγισης του τομέα της περιβαλλοντικής υγείας και μπορούν να οδηγήσουν σε μια ανακάλυψη πρώιμων κυτταρικών αλλαγών, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν δείκτες του κινδύνου μελλοντικής νόσησης".
Το έργο EnviroGenomarkers αποτελεί την πρώτη μεγάλης κλίμακας εφαρμογή των τεχνολογιών αυτών σε πληθυσμιακή μελέτη στον χώρο της περιβαλλοντικής υγείας και παρουσιάστηκε, πρόσφατα στο περιοδικό Nature.

Πηγή: Εφημερίδα Κέρδος online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top