Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

Διακόσιες σελίδες θα σώσουν τον πλανήτη;;;


Συντάχθηκε το προσχέδιο της νέας συνθήκης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, περίπου 200 σελίδες, το οποίο θα κατατεθεί στη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει το Δεκέμβριο στη Κοπεγχάγη.
Το εν λόγω κείμενο παρουσιάστηκε προχθές 29 Σεπτεμβρίου, στη Σύνοδο Κορυφής για το Κλίμα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, στη Μπανγκόγκ, όπου συμμετέχουν επίσημοι αξιωματούχοι από 190 χώρες.
Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο κείμενο, γεμάτο αντιφάσεις, αμφισβητήσεις και ασάφειες, το οποίο συζητήθηκε για πρώτη φορά στη Μπανγκόγκ και πολλοί ήταν αυτοί που δεν μπόρεσαν να κρύψουν τη δυσαρέσκεια τους.
Στο προσχέδιο των 200 σελίδων υπάρχουν εκατοντάδες αλλαγές που έχουν ζητηθεί από τις διάφορες χώρες. Μέχρι στιγμής δεν έχει καμία νομική ισχύ, καθώς δεν έχει οριστικοποιηθεί και υπογραφεί από τους διαπραγματευτές. Θα πρέπει να συζητηθεί και να γίνουν οι ανάλογες διορθώσει,ς έτσι ώστε να διαμορφωθεί στη τελική του μορφή.
Σύμφωνα με τους κανόνες που διέπουν όλες τις διαδικασίες του ΟΗΕ, κάθε χώρα θα πρέπει να αποδεχθεί το εν λόγω κείμενο και να το υπογράψει. Η νέα συνθήκη πρόκειται να αντικαταστήσει το Πρωτόκολλο του Κιότο που λήγει το 2012, όπου θα καθορίζεται η εκπομπή των αερίων του θερμοκηπίου.
Επειδή οι ΗΠΑ δεν είχαν υπογράψει το Πρωτόκολλο του Κιότο, οι διαπραγματεύσεις για τη νέα συνθήκη ήταν πολύπλοκες, με ορισμένες φορές χωρίς τη συμμετοχή των ΗΠΑ.
Παρασκηνιακά, αυξάνεται η απαισιοδοξία για τις συζητήσεις που θα γίνουν στη Κοπεγχάγη.
Στο εν λόγω κείμενο αναφέρεται μια συνολική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου 25% με 40% μέχρι το 2020 για τις πλούσιες χώρες. Πολλοί παρατηρητές πιστεύουν ότι ο εν λόγω στόχος είναι σχεδόν ανέφικτος.
Ο αμερικανός διαπραγματευτής Stuart Eizenstat, δήλωσε ότι η Κοπεγχάγη θα είναι ένας ακόμα σταθμός πριν την επίτευξη της τελικής συμφωνίας για τη κλιματική αλλαγή.

Πηγή: Econews.gr-Λίντα Σπυρέλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top