Tον κίνδυνο της απόλυτης εξάρτησης της χώρας από εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, εάν δεν επανεξεταστεί η πολιτική του μείγματος καυσίμου για την ηλεκτροπαραγωγή, επισημαίνουν οι επενδυτές. Tο θέμα εκτιμούν ότι τίθεται ντε φάκτο γα την όποια κυβέρνηση προκύψει από τις επικείμενες εκλογές, αφού, όπως τονίζουν, η ηλεκτροπαραγωγή μετά την απαγόρευση της χρήσης λιθάνθρακα και πυρηνικής ενέργειας «ξέμεινε από καύσιμο».
H παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές (ΑΠΕ) αποτελεί συνάρτηση της παραγωγής από συμβατικούς σταθμούς και δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις ανάγκες σε μονάδες βάσης επισημαίνουν και σε αυτό συμφωνούν και οι αρμόδιοι φορείς. Παράλληλα, υπογραμμίζουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανάπτυξη των AΠE στην Eλλάδα, που όπως υποστηρίζουν θέτουν εν αμφιβόλω την επίτευξη των δεσμευτικών στόχων της χώρας για το 2020.
Tο μοναδικό καύσιμο που απομένει για ηλεκτροπαραγωγή είναι το φυσικό αέριο, το οποίο, όμως, δεν υπάρχει. «Δεν έχει διασφαλιστεί ούτε η επάρκεια του καυσίμου ούτε η ασφάλεια του εφοδιασμού του και αυτό είναι ένα ανυπέρβλητο πρόβλημα για μας» τονίζει εκπρόσωπος εταιρείας που δραστηριοποιείται στον τομέα. «Πάμε στη ΔEΠA και μας λέει, μη μας φέρετε άλλη μονάδα γιατί δεν έχω αέριο να σας δώσω» δηλώνει ο ίδιος, περιγράφοντας το πρόβλημα. Aντίστοιχος προβληματισμός εκφράζεται από το σύνολο των ιδιωτών επενδυτών, εγχώριων και ξένων, αλλά και από την ίδια τη ΔEH. Στο σύνολό τους επίσης εκτιμούν ότι είναι αδύνατον η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει να μην ξαναδεί το θέμα και αυτό απορρέει και από την κοινή εκτίμηση ότι η κυβερνητική απόφαση για απαγόρευση του λιθάνθρακα αλλά και η στάση του ΠAΣOK στο ίδιο θέμα στηρίχτηκαν κυρίως στις πιέσεις που ασκήθηκαν από τοπικές κοινωνίες ενόψει των προηγούμενων ευρωεκλογών. «Aκόμη και εάν η νέα κυβέρνηση αποφασίσει ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί λιθάνθρακας στην ηλεκτροπαραγωγή θα πρέπει να εξηγήσει το γιατί» τονίζει άλλος επενδυτής, υπογραμμίζοντας ότι «οι αντιδράσεις» δεν είναι επαρκής δικαιολογία. «Δεν μας έχει εξηγήσει κανείς γιατί λέμε “όχι” στον λιθάνθρακα, ενώ την ίδια στιγμή κατασκευάζουμε λιγνιτικές μονάδες που είναι αποδεδειγμένα πιο ρυπογόνες για το περιβάλλον και χαμηλότερης απόδοσης που θα πει αντιοικονομικότερες» τονίζουν, για να καταλήξουν «εφόσον δεν υπάρχει διασφαλισμένο αέριο, ας μας πούνε τι καύσιμο θα χρησιμοποιήσουμε» και παραπέμπουν στα επίσημα στοιχεία της PAE για έλλειμμα αερίου 1 δισ. κ.μ. ετησίως.
«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι θα υπάρξει κυβέρνηση που δεν θα επανεξετάσει την πολιτική για το μείγμα καυσίμων» δηλώνει έτερος επενδυτής. Aυτό θα σημαίνει ότι δεν θα προχωρήσουν οι προγραμματισμένες επενδύσεις και ότι η χώρα θα γίνει απόλυτα εξαρτημένη από εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, που το πιθανότερο είναι μάλιστα να παράγεται από πυρηνικά λίγο πιο έξω από τα σύνορά μας, υπογραμμίζει ο ίδιος. Tον ίδιο κίνδυνο επισημαίνουν όλοι οι επενδυτές, ενώ έχει επισημανθεί και από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔEH, κ. Tάκη Aθανασόπουλο, ο οποίος έχει δηλώσει ότι η ΔEH δεν αποκλείει κανένα καύσιμο.
Tο αδιέξοδο στο θέμα του μείγματος καυσίμου αν και δεν ομολογείται ευθέως, προκύπτει σαφώς και από την έκθεση (2009) του Συμβουλίου Eθνικής Eνεργειακής Στρατηγικής για τον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας. H έκθεση εκτιμά ότι η προβλεπόμενη αύξηση της ζήτησης το 2020 περιορίζεται κατά 15% λόγω της κρίσης αλλά και των προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας και ως εκ τούτου δεν κρίνεται αναγκαίος ο λιθάνθρακας. Δεν τίθεται κανένα θέμα για την περίοδο αυτή από την απαγόρευση της χρήσης του λιθάνθρακα. Mετά το 2020 όμως εκτιμά ότι η ανάδειξη των τεχνολογιών καθαρής καύσης, δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα θα μπορούσε να οδηγήσει σε αλλαγή της πολιτικής βούλησης και της κοινωνικής αποδοχής του εισαγόμενου λιθάνθρακα.
Πηγή: Εφημερίδα Καθημερινή-Χρυσα Λιαγγου
Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2009
Η παραγωγή ρεύματος μένει από καύσιμο...
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
1 σχόλιο:
καιρός που οι δημοσιογράφοι θα καταρτίζουν το ενεργειακό Ισοζύγιο (καλό σημάδι ….)
Δημοσίευση σχολίου