Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2009

Όταν η αξιοπιστία του ΥΠΕΧΩΔΕ καταρρίπτεται από τους καταλόγους του...


Για να γλιτώσει την καταδίκη το ΥΠΕΧΩΔΕ, πέρα από τη χαρτούρα των υπουργικών αποφάσεων προς τις Βρυξέλλες, κατέθεσε στο Δικαστήριο (υπόμνημα αντίκρουσης με ημερομηνία 15.09.08) κατάλογο με τις "υφιστάμενες υποδομές διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων" και τους μελλοντικούς χώρους διαχείρισης.
Εκτός των άλλων, η αξιοπιστία των καταλόγων (και κατ' επέκταση η υπευθυνότητα με την οποία αντιμετωπίζεται ένα πρόβλημα κατ' εξοχήν προστασίας της δημόσιας υγείας) καταρρίπτεται από το ίδιο το ΥΠΕΧΩΔΕ.
Στις υπάρχουσες υποδομές, λοιπόν, προστίθενται πέντε τον αριθμό εγκαταστάσεις: η Polyeco Α.Ε., βιομηχανία διαχείρισης και αξιοποίησης αποβλήτων στον Ασπρόπυργο, με δραστηριότητα την "ανάμειξη αποβλήτων για την παραγωγή στερεού και υγρού εναλλακτικού καυσίμου, το οποίο χρησιμοποιείται από την τσιμεντοβιομηχανία και την αποθήκευση επικίνδυνων αποβλήτων". Η ίδια εταιρεία στη ΒΙΠΕ Σίνδου για αποθήκευση. Η ΔΕΗ για τη διάθεση βιομηχανικών αποβλήτων στο ορυχείο Καρδιάς Κοζάνης. Η πλωτή εγκατάσταση επεξεργασίας υγρών αποβλήτων στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης με την επωνυμία North Aegean Slops. Και, τέλος, με την ονομασία Εκομάστερ στην Ακτή Κυνοσούρας της Σαλαμίνας , το οποίο λειτουργεί ως "πλωτός διαχωριστήρας αποβλήτων πλοίων".
Στις 14 Ιουλίου 2009 το ΥΠΕΧΩΔΕ ανακοινώνει σειρά προστίμων που εισηγούνται οι επιθεωρητές περιβάλλοντος ύστερα από διαπίστωση παρανομιών.
Ανάμεσα στις εταιρείες φιγουράρει η δραστηριότητα της Σαλαμίνας με την επωνυμία της εταιρείας Hellenic Enviromental Center "πλωτή εγκατάσταση υποδοχής και επεξεργασίας πετρελαιοειδών καταλοίπων", η οποία "δεν διέθετε άδεια για τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων στον πλωτό διαχωριστήρα, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 7της ΚΥΑ 13588/725/2000"! Το πρόστιμο είναι 80.000 ευρώ.
Στις προβλεπόμενες "υποδομές διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων" και "θέσεις εγκατάστασης", ο κατάλογος, προφανώς συνταγμένος “στο πόδι και ελαφρά τη καρδία”, περιλαμβάνει: μονάδα διάθεσης βιομηχανικών αποβλήτων του έργου "διαμόρφωση και ανάπλαση μεταλλείων βωξίτη μέσω της διάθεσης βιομηχανικών καταλοίπων" στο Μελετάνι Δυτικής Αττικής, μονάδα διαχείρισης-ανακύκλωσης αποβλήτων της Εταιρείας Ελληνικό Περιβάλλον Α.Ε. στον Ασπρόπυργο Αττικής, χώρο διάθεσης βιομηχανικών αποβλήτων της ΔΕΗ Α.Ε. στο Λιγνιτικό Κέντρο Μεγαλόπολης, χώρο αποθήκευσης επικίνδυνων αποβλήτων και επεξεργασίας ρυπασμένης γης της εταιρείας Intergeo ΕΠΕ στη ΒΙΠΑ Θέρμης, χώρο αποθήκευσης επικίνδυνων αποβλήτων της εταιρείας Envirochem Υπηρεσίες Περιβάλλοντος Α.Ε. στη ΒΙΟΠΑ Χαμομύλου Αττικής, κέντρο εγκατάστασης προσωρινής αποθήκευσης και διαχείρισης χημικών αποβλήτων του Πανεπιστημίου Αθηνών και τα "slops" των λιμανιών Πατρών, Χανίων και Ηρακλείου Κρήτης.

Πηγή: Εφημερίδα Αυγή-Σταυρογιάννη Λ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top