Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας Του Όζοντος
…κάτι πρέπει να κάνουμε.. και για αρχή να θυμηθούμε ότι η σημερινή ημέρα έχει καθιερωθεί από το το 1994 ως η Παγκόσμια ημέρα για την προστασία της ζώνης του όζοντος της ατμόσφαιρας.
Ένας καθ’ολοκληρίαν «πράσινος» τρόπος ευαισθητοποίησης λαών και κυβερνήσεων που βοηθά στην ενίσχυση των μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος και δη της διατήρησης και προστασίας της ζώνης του όζοντος.
Η 16η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ως Διεθνής Ημέρα για τη Διατήρηση του Όζοντος.
Όλες οι χώρες καλούνται με αφορμή την ημέρα αυτή να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους προς την κατεύθυνση της εξάλειψης της παράνομης παραγωγής και κατανάλωσης των επικίνδυνων χημικών ουσιών.
Η σωστή ενημέρωση των πολιτών συμβάλλει άμεσα στο να ενθαρρυνθεί η χρήση προϊόντων φιλικών προς το όζον, αλλά και στην ευσυνείδητη προστασία από την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία, η οποία, λόγω των μειωμένων ποσοστών όζοντος στη στρατόσφαιρα, εμφανίζεται πλέον ως ιδιαιτέρως βλαβερή.
Το όζον είναι αέριο που παράγεται στην περιοχή της στρατόσφαιρας, ως αποτέλεσμα της διάσπασης του οξυγόνου από την ηλιακή ακτινοβολία.
Το λεπτό στρώμα, που σχηματίζει γύρω από την επιφάνεια της Γης, λειτουργεί ως προστατευτικό φίλτρο του πλανήτη από την βλαβερή υπεριώδη ακτινοβολία και τις επικίνδυνες επιδράσεις της στην υγεία, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται πολλές δερματικές και οφθαλμολογικές παθήσεις.
Τα συμπτώματα που προκαλεί το όζον είναι τα ακόλουθα:
1. Φλεγμονή, ερεθισμό στα μάτια
2. Πονοκέφαλους
3. Αίσθημα ξηρότητας και ερεθισμού στο λαιμό
4. Βήχα
5. Δυσκολία βαθιάς αναπνοής
6. Πόνο στο στήθος
7. Επιδείνωση ασθενών που πάσχουν από άσθμα (με αυξημένες ανάγκες σε φάρμακα για το άσθμα), βρογχίτιδα και εμφύσημα
8. Φλεγμονή των πνευμόνων, μείωση της λειτουργικής ικανότητας των πνευμόνων
Η μείωση της έκθεσης μας στο όζον επιτυγχάνεται εάν ελαχιστοποιούμε τις εξωτερικές μας δραστηριότητες μεταξύ 11:00 πμ και 20:00 μμ που είναι η χρονική περίοδος, όπου τις ηλιόλουστες μέρες οι συγκεντρώσεις του όζοντος είναι οι ψηλότερες.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει μάλιστα εκδώσει οδηγία που υποχρεώνει τα κράτη-μέλη να ελέγχουν τη συγκέντρωση όζοντος επιπέδου εδάφους σε ολόκληρη την επικράτεια τους.
Η Σύμβαση της Βιέννης για την Προστασία της Ζώνης του Όζοντος και το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ για τις ουσίες που μειώνουν τη Ζώνη του Όζοντος αποτελούν τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα διεθνούς ευαισθητοποίησης και δραστηριοποίησης προς αυτήν την κατεύθυνση.
Ζω άρα αντιδρώ.. γιατί και να μην συμμετέχω..;
Πηγή: Εφημερίδα Πρώτο Θέμα-Της Ζωής Ψαρρά
Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009
Για να μην πέσουμε στην τρύπα…
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου